Ook al besteden we steeds minder tijd aan de bereiding van ons eten, of misschien net daarom : een origineel kookboek blijft een gesmaakt cadeau. Uit het gigantische aanbod kozen wij vijf uitspringers.

Eenvoudig gebak

Taarten, van zoet tot hartig is de titel van een boek met een honderdtal recepten en sfeervolle foto’s van lekkere hartige en zoete taarten, quiches en pasteien. Het repertoire is hoofdzakelijk hedendaags Frans, landelijk en smakelijk. De bereidingen zijn meestal eenvoudig, of het nu handelt over een taart met sardientjes en gepekelde citroen, een taartje met vijgen en peren, een pikante Thaise taart, minipizza uit Libanon, of een ontbijtkoektaartje met banaan. Twee afzonderlijke hoofdstukken zijn gewijd aan frisse salades en aan taarten die in een handomdraai op tafel staan.

Taarten, van zoet tot hartig : Uitg. Terra, 15,95 euro. ISBN 9789058975553.

Van worst tot varkenswang

Voor liefhebbers van het varken is er het bijna 400 pagina’s dikke boek Van het varken. Daarin brengt de Franse Stéphane Reynaud een ode aan het trouwe beest dat ons eeuwenlang begeleidde. Hij doet dit via herinneringen aan François Barbe, zijn opa die bijna veertig jaar aan het dorpsplein als slager werkte, aan la tuaille (de slacht) en aan slachter Aimé, “de prins van het snijwerk en de heer van de bloedworst”. In het lijvige boek zijn 150 overwegend eenvoudige, rustieke recepten opgenomen, die de tradities in ere houden. Het repertoire is breed en smakelijk en gaat van de bereiding van bloedworst en andere worsten, het maken van heerlijke pasteien en terrines, het verwerken van poten en oren tot lekkere sudderpotjes met wang of varkensschouder.

Van Het Varken : Uitg. Terra, 29,95 euro.

ISBN 9789058976123.

Nieuw kookboekconcept

Food, een jaar koken in minder dan 30 minuten, wekelijkse suggestiemenu’s met handige boodschappenlijstjes is een nieuw kookboekconcept. Food is een initiatief van een collectief Belgische reclamemensen, jonge dertigers die na een drukke dag werken graag iets op hun bord willen maar niet bereid zijn om uren in de keuken te staan. In Food treft men wekelijks een suggestiemenu en dat een heel jaar lang. De recepten zijn van Italiaanse oorsprong en zijn eenvoudig. De benodigde ingrediënten werden per werkweek (ma.-vrij.) gebundeld in boodschappenlijstjes. De producten staan gegroepeerd per afdeling uit de supermarkt (visafdeling, groenten- en fruitafdeling enz.). De boodschappenlijstjes zijn gebundeld in een agenda uitgevoerd in zakformaat.

Food, een jaar koken in minder dan 30 minuten : Uitg. Mateos, 32 euro met agenda met uitscheurbare boodschappenlijstjes. ISBN 9081085719

(agenda ISBN 9081085727).

25 complete uitheemse menu’s

De Engelse celebrity chef Gordon Ramsay staat aan het hoofd van met sterren bekroonde Londense restaurants en is bekend van de buis. In zijn televisieprogramma licht hij slechtlopende eethuizen door en toont hij hoe je van een sputterende zaak een succesrestaurant kan maken. Spreken zonder schuttingtaal kan de Engelsman niet. Ondertussen verschijnt het ene kookboek na het andere onder zijn naam. In 100 % Ramsay, het meest recent uitgegeven boek, presenteert de chef 25 complete menu’s van diverse oorsprong : Italiaans, Indiaas, Spaans, Frans en Aziatisch. De recepten zijn redelijk eenvoudig en voor wie het nog te moeilijk vindt, zit in het boek een dvd waarop Gordon een compleet menu stap voor stap bereidt.

100 % Ramsey : Uitg. Tirion, 27,95 euro.

ISBN 9789043909513.

Bourgondisch gepresenteerd

Voor mensen met geld en met veel plaats op de salontafel is er het boek Savelberg. Het is uitgebracht in indrukwekkend formaat en toont het chique Nederlandse hotel-restaurant Savelberg, gelegen bij Den Haag in de vroegere buitenplaats Vreugd en Rust. Aan het hoofd staat de bekende Nederlandse kok Henk Savelberg. In het kijk- en kookboek zijn een vijftigtal van zijn gerechten opgenomen, waaronder klassiekers, zoals de salade van kreeft die al meer dan twintig jaar op het menu staat. Kees Hageman fotografeerde het statige, uit 1751 daterende buitengoed en de gerechten, op zijn kenmerkende, ietwat Bourgondische manier.

Savelberg : Uitg. inmerc, 59,95 euro.

ISBN 97890 6611 643 6.

Door Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content