Categorie moderne gastronomie voor verteerbare prijzen

Keuken 7,5 Decor 7,5

Comfort 7 Service 7

Prijs/kwaliteit geproefde menu 9

Restaurant Spaans Dak ligt ten zuiden van Leuven, aan de rand van het Meerdaalwoud en tussen de vijvers van het recreatiedomein Zoet Water. Tussen de eerste twee vijvers staat sinds de 14de eeuw een slot, dat in de 17de eeuw een boswachtershuis werd en sinds mensenheugenis Spaans Dak wordt genoemd. Hier opende de energieke Michel Uyttendaele een restaurant. Hij kreeg een beroepsopleiding aan de CERIA in Anderlecht, ging in de leer in Le Cygne op de Brusselse Grote Markt en was tien jaar chef in het Leuvense restaurant Trilingue.

Spaans Dak is in twintig jaar organisch gegroeid. Zowel de inrichting als de keuken verbeterden stap voor stap. Vandaag springt het keukenpersoneel speels om met technieken uit de moleculaire keuken. De koks doen aan food pairing, waarbij smaakcomponenten worden ontleed, om zo tot nieuwe combinaties te komen. Workshops in Spanje en Thailand, moderne keukenapparatuur als Pacojet, Thermomix, teppan-yaki… In Spaans Dak staan de koks niet stil !

Rechterhand van Michel Uyttendaele is vanaf het begin Remco Kramer, en sinds kort is er zoon Jonathan, die de vernieuwing promoot. Kristof, de tweede zoon, staat in de zaal en is geïnteresseerd in wijnen. Het visitekaartje is het themamenu rond seizoenproducten, die op een originele manier tegen een bodemprijs worden opgediend (30 euro of 42 euro met wijn).

Wij kozen het verrassingsmenu van drie gangen (33 euro of 46 euro met wijn). Er kwamen originele hapjes : haring met espuma van haring en kerrie en gel van citroen, en een koud soepje van tomaat en paprika, opgediend met een strootje en knabbelblokjes van chorizo en gelei van peterselie. Het eerste gerecht bestond uit salade van zeevruchten, verpakt in plakjes tonijn en gegarneerd met blanke sojascheuten, pommade van appel en espuma van room en roze peper. Het geheel werd aan tafel op smaak gebracht met vernevelde dressing. Malse tournedos van aan elkaar geplakte eendenborsten werd opgediend met vijgengebak, waarin een pipet stak gevuld met witte aceto balsamico en aardbeiencoulis, spaghetti van courgette en aardappelpuree met schil van sinaasappel en een moleculair dooiertje van campari orange.

Deze verrassende maaltijd werd begeleid door ruim geschonken wijnen van redelijke kwaliteit. Afsluiten deden wij met texturen van tomaat en aardbei, gelei van yuzu, karamelkrokantje, kataifi, mascarponemousse aangemaakt met citroen- en olijfolie en in huis gedraaid, zalvend zacht vanille-ijs.

spaans dak

Maurits Noëstraat 2

3050 Oud-Heverlee

016 47 33 33

www.spaansdak.be

Gesloten maandag

en dinsdag.

Het Spaans Dak bestaat twintig jaar als restaurant. Als dank aan de trouwe clientèle viert uitbater Michel Uyttendaele dat op weekdagen, ’s middags, met een menu van twee gangen.

Het verjaardagsmenu wordt opgediend voor 25 euro, de prijs waarmee twintig jaar geleden werd gestart. Met de voorgestelde wijnen erbij, kost het 38 euro. Dit menu moet wel 24 uur op voorhand worden besteld en contant worden betaald. De andere menu’s gaan van 25 tot 68 euro.

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content