Allure is de naam van een nieuw parfum. Parfumnamen zijn berekend : allure blijkt in de lucht te hangen. Na glamour, stijl en de nieuwe glamour hebben mensen allure. Of hopen ze het te hebben. Wat is het en wie heeft het ?

TRUI MOERKERKE Foto’s : Van Parys

Hollywood bezorgde ons het begrip glamour. Rode lippen en hoge hakken. In de jaren ’80 hoorde je stijl te hebben, de codes te kennen en ze persoonlijk te interpreteren. Enkele seizoenen geleden verwelkomde de modewereld een nieuwe, modernere glamour : er goed uitzien en je ook zo voelen. Charme was er altijd. Als een praktische passe-partout, wars van trends. Een zachtere vorm van glamour. Allure echter kwam in het modediscours wat op de achtergrond te staan. Omgeven met een aura van aristocratische degelijkheid, maar wegens in onbruik geraakt ook wat duf en oubollig. Daar komt nu verandering in. De in de lucht hangende comeback van het begrip allure werd door Chanel gevat, en zal de revival ontegensprekelijk versterken. Deze maand lanceert het Franse huis voor het eerst in meer dan tien jaar een nieuw damesparfum. De naam laat zich raden.

Chanel deed er drie jaar over om de geur, de verpakking en de reclamebeelden op punt te stellen. De lat ligt hoog, Allure moet een tweede Chanel n5 worden. Wat zoveel betekent als : een megasucces. Na 75 jaar is n5 nog steeds een van de best verkopende geuren ter wereld. Een wereld waarin parfums met de snelheid van een komeet gelanceerd worden… en verdwijnen. De klassiekers zijn op twee handen te tellen.

Over de naam van het nieuwe parfum werd op de marketingafdeling ernstig nagedacht. Nee, ze zouden het niet n6 noemen. ?We hadden een lijst van 1300 woorden die allemaal iets betekenen voor zowel Frans- als Engelstaligen”, vertelt Ariane Nabarro, persverantwoordelijke bij Chanel. ?We interviewden 9000 vrouwen tussen 18 en 49 jaar uit Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten.” Allure bleek grosso modo hetzelfde op te roepen bij vrouwen van verschillende leeftijden, in verschillende landen : rustig, zelfverzekerd, verleidelijk, intelligent en mysterieus. Een kwaliteit die van binnenuit komt en niets te maken heeft met een bepaalde look.

Allure definiëren, is een hele opgave. We doen het toch. Door te vergelijken met de categoriegenoten glamour, stijl en charme, en uit te sluiten wat allure niet is. Door de vraag voor te leggen aan wie er beroepshalve iets van afweet.

Zo vindt fotografe Lieve Blancquaert het makkelijker om iemand met allure te fotograferen. ?Je voelt het wanneer zulke mensen voor de camera staan. Ze zijn zeker over hun lichaam. Ze bewegen op een bepaalde manier. Dat kan in kleine dingen zitten : de beweging van de handen tijdens het praten, de manier van binnenkomen in een ruimte waar je niemand kent. Volgens mij heeft allure met zelfverzekerdheid te maken. Niet met kledij of andere uiterlijke tekenen.”

Collega en modejournaliste Lene Kemps schreef eerder al over glamour en stijl. Zij zet de verschillende begrippen in een schema, met een as van warm naar koud en een haakse as van gevoel naar ratio. ?Allure, discreet en afstandelijk, zit in dat schema in de hoek gevoelens-koud”, aldus Kemps. ?Allure zegt zelfverzekerd : ik ben wie ik ben, te nemen of te laten. Ik wil best behagen, maar alleen op mijn manier. Dat bevalt je niet ? Tant pis. Dat is de volwassen kwaliteit van allure. Grenzend aan de arrogantie.”

Glamour zet Kemps in die andere hoek : gevoelens-warm. ?Glamour is sensueel en onmiddellijk. Het vraagt om een reactie. Glamour wil iedereen behagen en verleiden. Zie me graag. In tegenstelling tot allure is glamour nooit helemaal zeker van zichzelf, want afhankelijk van de mening van anderen.”

Stijl ligt in de buurt van allure, maar is beredeneerder : koud-ratio. Stijl interpreteert codes op een persoonlijke manier, is individualistisch en ijdel, vraagt de aanvaarding alleen van zelfgekozen anderen. Stijl wil op een welbepaalde manier gezien worden, allure dwingt ons om op een bepaalde manier te kijken.

Dan is er nog charme. Een charmante dame, maar ook : een charmeur. Dat woord maakt duidelijk dat charme geen natuurlijke, gevoelige kwaliteit is. Warm maar rationeel. Charme manipuleert en krijgt je exact waar ze je hebben wil.

Samenvattend kunnen we aan de verschillende begrippen werkwoorden koppelen : allure loopt rechtop, charme zit, glamour heupwiegt en stijl poseert.

Op de vraag of je mooi moet zijn of groot om allure te hebben, is het antwoord duidelijk : neen. Al kan het helpen. Blancquaert : ?Mooie mensen zijn sneller zelfverzekerd. Grote mensen maken grotere bewegingen en vallen meer op. Dat zijn voordelen.”

Gustav Bruynseraede, zaakvoerder van boetiek XSO, koppelt allure ook niet meteen aan schoonheid en lengte. ?Ik zie het als een verhouding die klopt : tussen hoe je eruitziet en wie je bent. Innerlijk en uiterlijk vormen een totaalbeeld.”

Allure heeft ook te maken met houding. Professionele balletdansers (opgeheven hoofd, fiere nek, onverstoorbaar) kan je er op straat zo uithalen. ?Bij allure denk ik meteen aan recht”, zegt Marinella Paneda, artistiek directeur van het Stedelijk Instituut voor Ballet in Antwerpen. ?Als een nieuweling binnenstapt, zie je meteen : die heeft het of niet. Allure is een combinatie van lichaamsbewustzijn je lijf echt graag zien en zelfverzekerdheid. Zo’n danser of danseres straalt gewoon iets anders uit.”

Volgens Paneda zijn er geen regels. Dansen met allure wordt niet gedoceerd. ?We praten niet over dat woord. Want dan krijg je gegarandeerd cinema. Allure komt van binnenuit. Het lichaam moet zelf spreken. Dansers kunnen wel allure verwerven door hun geestelijke ontwikkeling en door de rollen die ze dansen.”

Allure is inderdaad niet piepjong. Het vraagt levenservaring. Je wordt er niet mee geboren. ?Dat lijkt me logisch”, zegt Bruynseraede. ?Met de leeftijd bouw je zelfrespect op. Je hebt iets verwezenlijkt en daar kan je fier op zijn. Ik vind dat Sean Connery nu meer allure heeft dan in zijn Bond-tijd.”

Lieve Blancquaert portretteerde sommige artiesten in het begin van hun carrière en jaren later. Dat maakt een verschil. ?Je ziet hun evolutie. De eerste keer dat ik de broers Mosuse fotografeerde, waren het piepjongens, of hoe zeg je dat. Als ze nu voor de camera staan, zijn het twee mannen met allure.”

Een zelfverzekerde houding van lichaam en geest. ?Ik associeer allure ook met lef”, zegt Blancquaert. ?Je ergens durven ingooien, in een discussie een tegenovergestelde mening durven verkondigen. Mensen met allure hebben een sterk karakter en zijn daarom niet altijd even geliefd. Denk aan de meeste tv-presentatrices : mooi maar doorsnee. Maar een Sabine Devos roept weerstand op. Je bent voor of tegen. Ik vind haar meer allure hebben dan veel van haar collega’s.”

Op dit punt moeten we het weten : wie heeft het en wie niet ? Marlon Brando heeft het, Faye Dunaway, Emma Thompson, Els Dottermans, Hugo Claus. Madonna niet. Ze probeerde het allemaal wel : de Marilyn-achtige glamour, blonde charme in een zeemanstruitje en een witte broek, de stijl van het moment in Prada of Galliano, en de wie-doet-me-wat allure van Courtney Love, maar ze slaagde er niet in zich ergens op vast te pinnen. Lady Di streeft naar allure en glamour, maar brengt het niet verder dan charme en stijl, louter beredeneerde kwaliteiten. Maar some girls have all the luck. Uma Thurman had het meteen allemaal : allure, stijl, glamour en charme.

?De verschillende begrippen moet je bekijken als spanningsvelden”, zegt Lene Kemps. ?Slechts weinig mensen zijn in één categorie onder te brengen. Bijna iedereen fluctueert van de ene naar de andere categorie.” Sharon Stone bijvoorbeeld is momenteel een van de weinige actrices die glamour heeft. Maar zonder veel twijfel zal ze later allure verwerven. Ava Gardner wordt in de glamourhoek geduwd, maar zij heeft altijd allure gehad. Een kwaliteit die haar lievelingsregisseur goed verwoordde : ?Ava ? She’s a true gentleman.” Gardners natuurlijk zwoele uitstraling had altijd een koele ondergrond.

Niet iedereen volgt het circuit in dezelfde richting, naar allure toe. Kemps : ? Susan Sarandon is een van de weinige vrouwen die het circuit in de andere richting aflegde. Gedoodverfd als stijlvol, ziet men nu eindelijk ook haar glamour. Allure heeft ze hoe dan ook.”

Wie van de vier ? Faye Dunaway (rechts). Verder : charmante Lady Di, glamourous Marilyn Monroe en stijlvolle Charlotte Rampling.

Heeft het allemaal : Susan Sarandon (rechts boven) en Uma Thurman (links onder). Allure in de dop : Sharon Stone (rechts onder). Allure tout cout : Emma Thompson (links boven).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content