Het goede nieuws is dat meer dan driekwart van de aangekochte pc’s in 1996 uitgerust zijn met een cd-rom drive. Het slechte nieuws is dat er zoveel middelmatige tot slechte schijfjes uitkomen, dat de cd-rom drive alleen voor het installeren van werkprogramma’s of nieuwe computertoepassingen gebruikt wordt. Vandaar een lijstje met interessante producten die de regels van de nieuwe media respecteren : makkelijke installatie, soepel draaien, hyperlinks en goede zoekinstrumenten. Een inhoudelijke originele en heldere structuur is ook mooi meegenomen. En er zijn zelfs enkele cd-roms die voor hilariteit zullen zorgen onder de kerstboom, maar vooral in de multimediamachine zelf.

Marleen Wynants

THE COMPLETE HERMAN COLLECTION , Engelstalig, voor Windows 95, Corel, 899 fr.

Vorig jaar reeds verscheen de complete collectie van de Herman-stripverhalen van tekenaar Jim Unger. Weinig indrukwekkende technische snufjes, maar wel meer dan 5000 flegmatieke cartoons die terug doen verlangen naar Lachen met Faizant of de meer recentere Amerikaanse prints van Gary Larson. Om 20 jaar cartoonwerk van Jim Unger te bekijken, kan je reeksen oproepen via een bepaald thema of via een archief dat gebaseerd is op Ungers verschenen boeken. Je kunt je persoonlijke Herman-collectie opbouwen of de favoriete cartoons als achtergrond (ook wallpaper genoemd) op je computerscherm bewaren.

MAKERS OF THE 20th CENTURY, Engelstalig, News Multimedia, 2490 fr.

Misschien wel het leukste en best draaiende naslagwerk op cd-rom komt uit de stal van uitgever Rubert Murdoch. Een eigenzinnig en constant verrassende virtual reality-schijf die de meest creatieve en innoverende personages uit de 20ste eeuw opvoert. De interactieve werelden zijn verdeeld over ?mind?, ?senses?, ?body?, ?discovery?, ?power? en ?design? : van Ferdinand de Saussure tot Henri Cartier Bresson. Meerwaarde : geen zwarte pagina’s, een speelse toon en dito indrukwekkende 3D beeldvorming, en een makkelijke gebruikersinterface.

TIME MAGAZINE MULTIMEDIA ALMANAC , Engelstalig, voor Windows 3.1, Windows 95, Softkey, 2490 fr.

Lezers van Time Magazine zullen blij zijn met deze multimedia-almanak van het gelijknamig weekblad : meer dan 20.000 artikels waarvan sommige teruggaan tot 1923, meer dan 80 videoclips en 300 volledige nummers van januari 1989 tot juni 1995. Bovendien zijn er audio-getuigenissen, reportages en zelfs enkele spelletjes.

SECONDE GUERRE MONDIALE, Franstalig, voor Mac en pc, Montparnasse/ BMGInteractive, 1999 fr.

Marco Ferro, historicus en samensteller van o.a. Histoire parallèle op ARTE, schreef en becommentarieert dit indrukwekkend en verzorgd naslagwerk. Van 1918 tot 1945, in de voetsporen van Hitler, Montgomery, Eisenhower, Roosevelt, Stalin en de Gaulle tot dossiers over het hoe en waarom van Pearl Harbour. Na Le Louvre, Michel Ange en Musée d’Orsay leveren de mensen van Montparnasse weer eens een heroriënterende kijk op de geschiedenis via kaarten, technische fiches, 50 video-opnamen, 400 biografieën, 100 citaten uit brieven, romans of gedichten, meer dan 1300 foto’s, een persoonlijke organisator en een vlot zoekinstrument.

Le Louvre en Musée d’Orsay zijn in duo-pack te koop voor de cadeauprijs van 3299 fr.

STANDAARD INTERACTIEVE ENCYCLOPEDIE, Nederlandstalig, Philips, 5995 fr.

Wat maakt een encyclopedie interessant ? De enorme hoeveelheid informatie die eigenlijk twee hoofdfuncties heeft : weetgierigheid bevredigen en het denken prikkelen. Terwijl in de Makers Of the 20th Century vooral het tweede element aan bod komt, zijn de makers van de Standaard Interactieve Encyclopedie erin geslaagd om de twee functies te combineren. De eerste Standaard Interactieve Encyclopedie verscheen vorig jaar op cd-i en is nu herwerkt tot cd-rom. Met een verzorgde gebruikersinterface, een originele lay-out, een duidelijke structuur, een verklarend woordenboek met grammatica-aanduidingen, en de mogelijkheid tot het opstellen van een eigen archief met digitale bladwijzers. Van voorgelezen fragmenten uit De Koele Minnaar van Hugo Claus tot beeldfragmenten van de finale Ajax-Feijenoord in 1971.

ENCARTA 97 ENCYCLOPEDIA, minder dan 2500 fr.

MUSIC CENTRAL 97, minder dan 1500 fr.

CINEMANIA 97, minder dan 1500 fr.

WINE GUIDE 2.0, minder dan 1500 fr.

Microsoft introduceert vier nieuwe versies (voor Windows 95) van reeds bestaande Engelstalige multimedia-naslagwerken op cd-rom. Meerwaarde voor de drie eerste is de mogelijkheid tot updating, de directe links die met het World Wide Web gelegd worden, en de persoonlijke archieven met bookmarks die aangelegd kunnen worden.

Encarta 97 werd met internationale onderscheidingen gelauwerd en blijft een indrukwekkende encyclopedie die via 40 nieuwe Guided Tours verkend kan worden. De informatie die wordt aangeboden bestaat uit 30.000 artikels, 120 Guided Tours in totaal, 100 videoclips en animaties, 900 audioclips, 3D panoramische beelden, 30 familieportretten van overal ter wereld, een bijgewerkte World Atlas en met meer dan 7000 Weblinks.

Muziekliefhebbers, filmfans en wijnfanaten moeten voorlopig ook niet verder zoeken dan de winkel van Bill Gates. Music Central 97 loopt even vlot als een gewone popencyclopedie, maar bevat ook tips van dj’s, componisten en tekstschrijvers. Cinemania ’97 presenteert ontelbare portretten van regisseurs, acteurs en professionele filmmakers en de nodige filmrecensies.

Maandelijks kan je updaten via de Microsoft Website. De Wine Guide2.0 telt 2200 zoekmogelijkheden op wijnen, wijngebieden en wijnproducenten. Bovendien staan er meer dan 7000 proefresultaten van verschillende wijnen genoteerd en is er commentaar van wijnkenner Oz Clarke.

HAMSTERLAND, Nederlands en Engels, voor Mac en Windows 95, BMG, 1799 fr.

BLINKY BILL, Nederlands, voor Mac en Windows, Transposia, 1795 fr.

MUSTI, Nederlands, voor Mac en pc, BMG, 1499 fr.

SUPER TEN, Engelstalig, voor Mac en Windows, Corel, 1599 fr.

Voor de allerkleinsten en hun ouders hebben alvast deze vier multimediaproducten een levensduur die de andere moeiteloos overschrijdt. Hamsterland blijft een kijk-en-klikavontuur dat, hoe ouder de kinderen worden, toch nog steeds iets nieuws te bieden heeft. Via 16 locaties kan Hamsterland verkend worden, en 700 animaties zorgen voor de rest. Blinky Bill is de Australische opvolger voor Freddie Fish en Putt-Putt. Blinky is een koalabeertje dat kinderen meeneemt voor een interactief avontuur in de Griezel-Grot. De kinderen kunnen het verhaal aanvullen met spelletjes, teken- en kleuroefeningen en eenvoudige quizzen. Musti en zijn vriendjes gaan interactief. Een uiterst simpele gebruikersinterface en vaak te betuttelende toon laten kinderen rondklikken in een wereld van woordjes, klinkers, cijfers, kleuren en muziek. Met een instelbare moeilijkheidsgraad. Het Corel Super Ten Kids Entertainment Pack bevat niet minder dan 10 schijfjes met eenvoudige kijk-en-klikverhaaltjes, kleurprogramma’s maar ook de populairste kinderkaartspellen, een interactief alfabet en enkele uitdagende games die zich afspelen in musea, een wetenschappelijk lab en een Rock & Bach-studio. Verzorgd, makkelijke gebruikersinterface, makkelijke installatie, 3D grafiek en leuke klankbanden, kortom, wat we van de Canadese Corel-winkel gewend zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content