In deze tweewekelijkse rubriek geven we infoavonden, workshops, boeken, expo’s en weetjes mee. Altijd met de focus op welzijn en psychologie.

Minder stress : het blijkt een van de populairste goede voornemens voor 2007. Sofrologie kan misschien helpen : een beproefde ontspanningstechniek die je, zo zeggen enthou-siastelingen, moet gedaan hebben om hem echt ten volle te begrijpen. Pascale Crauwels, kinesitherapeut en professioneel sofrologe, geeft tekst en uitleg.

Wat is sofrologie ?

Pascale Crauwels : Sofrologie wil je vooral bewuster maken van lichaam en geest én van het verband tussen de twee. Ons lichaam geeft voortdurend signalen, maar die vangen we in een druk en jachtig leven nog zelden op. Door concentratieoefeningen op het lichaam proberen we ze toch te ontdekken. De basistechnieken van de sofrologie bieden je bovendien een houvast telkens een hevig stress-moment de kop opsteekt : ze leren je jezelf en je ademhaling weer onder controle te krijgen en de stress aan te kunnen. Sofrologie kun je ook omschrijven als een ‘dynamische relaxatie’ : ontspannen door beweging en concentratie. De oefeningen en bewegingen beïnvloeden fysiek en mentaal.

Voor wie is sofrologie bedoeld ?

Als preventie is uiteraard iedereen gebaat bij de technieken van de sofrologie. De oefeningen helpen om grote stressmomenten beter aan te kunnen, om slaapproblemen klein te krijgen, angsten te overwinnen… Of gewoon om fit te blijven : overdag tijdens een pauze kun je de oefeningen gemakkelijk doen, waardoor je alerter van geest en lijf blijft voor de rest van de dag. Heel wat mensen gebruiken de sofrologietechnieken ook gewoon om zich beter in hun vel te voelen.

Wat is het belangrijkste verschil met andere ontspanningsmethodes ?

We vertrekken vanuit een spierontspanning, maar die is louter het vertrekpunt, níet het doel op zich. Door heel geconcentreerd op het bewustzijn in te werken, willen we vooral een fysiek en mentaal evenwicht verkrijgen. Dat gebeurt door het lichaam en de geest in beweging te brengen volgens een welbepaalde methode. We behandelen bovendien de hele mens, en richten ons niet op specifieke symptomen. En je moet zélf actief zijn : niet zomaar op een matje liggen en in slaap dommelen, maar integendeel alert en helder blijven om alles bewust te beleven. Ten slotte gebeurt sofrologie in tegenstelling tot vele andere ontspanningstechnieken zittend en staand : je kunt het dus overal en altijd toepassen.

Pascale Crauwels geeft infosessies over sofrologie in haar praktijk op 13 en 20 januari, Eric Sasselaan 49, Antwerpen. Deelnemen kost 5 euro, en je kunt er meteen inschrijven voor een korte lessenreeks. Graag op voorhand je komst laten weten op 03 248 56 83. Info : www.sofropraktijk.be

door Guinevere Claeys

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content