In een beschermd empirehuis in Gent begon Helen Claus vier jaar geleden met een sobere b&b waarin de ziel van het pand bewaard bleef, opgefrist met enkele hedendaagse toetsen.

:: Lectus Lectus, Drongenhof 20, 9000 Gent, 09 224 30 83 of 0476 66 26 13, lectus.lectus@skynet.be

De Gentse binnenstad is aan een inhaalbeweging bezig en vele toeristen maken er tegenwoordig een ommetje langs. Het Patershol, met zijn gezellige restaurantjes en gerestaureerde panden, is er een extra trekpleister.

Helen Claus : “Het ging voor ons allemaal een beetje vanzelf : ik had jaren buitenshuis gewerkt en toen we van huurder eigenaar werden, had ik opeens erg veel zin om me over het huis te ontfermen. Al heeft zo’n pand weer niet zoveel nodig, omdat het zelf al zoveel warmte biedt. Natuurlijk valt er wel altijd wat te klussen, maar tegelijkertijd geeft het je heel wat terug.”

Lectus Lectus heeft slechts twee gastenkamers, een rode en een blauwe, die op de verkeersvrije straatzijde uitzien en een badkamer met ligbad en een apart toilet delen. Zelf kiezen we voor de Blauwe Kamer, die ruim en sober uitvalt en in gebroken wit werd gestoken, behalve dan de muur in tinten van blauw achter het hoofdeinde van het bed. De houten vloer werd ongemoeid gelaten, de aandacht wordt getrokken door een metalen kantoorkast met vijf deurtjes waarin de kleren worden opgehangen. Extra hoofdkussens zitten in een kubusvormige, zeer stevige mand en aan de ronde, houten tafel wordt ’s morgens ontbeten. “Eerst dachten we aan een extra ontbijtruimte, maar voor we daaraan konden beginnen, lieten de eerste gasten hun waardering blijken voor onze eenvoudige aanpak. Omdat ze dan bijvoorbeeld in bed kunnen ontbijten, of zich tenminste niet hoeven aan te kleden.”

In de praktijk geeft Helen ’s morgens een zacht tikje op de deur, zet dan het dienblad met koffie of thee, fruitsap, een vers gekookt eitje, kaas en hesp en divers broodsoorten, croissants en koeken op de overloop, waar de gasten borden, kopjes, glazen en bestek in een modern rekje vinden. Eenvoudig en efficiĆ«nt. Wie erop gaat letten, vindt overal kleine, prettig aandoende details : een kraan met een kikker op in het toilet, een ingelijst briefje van twintig frank in de slaapkamer, een prachtig spiegeltje met drie kleerhaakjes in de badkamer. De hoge ramen in de slaapkamers zorgen in de late namiddag voor mooi binnenvallend licht, terwijl de luikjes die op de binnenzijde van de ramen zijn bevestigd, ’s nachts voor extra duisternis zorgen. Wie op een hete zomernacht de ramen openlaat, krijgt wat koelte en wat straatlawaai. Nobody is perfect.

Lectus Lectus telt twee kamers, met gemeenschappelijke badkamer met ligbad en toilet, die tegen 50 euro worden verhuurd, inclusief ontbijt. Singles voor 37 euro.

Tekst en foto’s Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content