Drie getalenteerde jonge chefs presenteren

drie menuutjes, opgebouwd uit drie smakelijke bereidingen

die in een handomdraai op tafel staan.

Drie getalenteerde en succesvolle jonge koks werden aangesproken en kregen de opdracht om ieder een menuutje van drie gerechten te ontwikkelen. Gedreven koks willen graag tonen tot wat voor wonderlijks zij in staat zijn. Maar deze keer werd hen gevraagd om zich in te houden, culinaire acrobatie achterwege te laten en te kiezen voor relatief simpele bereidingen. Ze moesten zich ook houden aan maximum vijf hoofdproducten per gerecht en maximum dertig minuten bereidingstijd. Wat er als resultaat op het bord kwam, is smakelijk en bruikbaar voor beginners en mensen met weinig tijd.

WERELDS EN KLASSIEK

“Een gezonde wereldkeuken met klassieke waarden” staat er als slogan vermeld op het visitekaartje van het succesvolle restaurant Salsifis. De zaak kwam in de plaats van een café voor vrachtwagenrijders en er wordt nu smakelijk gegeten. De piepjonge eigenaar en chef-kok is Kristof Stevens. Naast hem staat Evy Goossens. Ondanks hun jeugdige leeftijd kennen zij elkaar al meer dan twaalf jaar. Kristof en Evy zaten samen in de klas van de beroepsschool van Lokeren. Daarna gingen zij aan de slag in een hele reeks restaurants, de ene keer samen bij dezelfde baas, de andere keer gescheiden op verschillende adressen.

Restaurant Salsifis : Gentseweg 536, 9120 Beveren-Waas. 03 755 49 37.

Beproefd door lekkerbekken

De jonge Frederick Dhooge kreeg een gedegen beroepsopleiding, werkte in toprestaurants (Hof van Cleve, ’t Oud Konijntje en Comme chez Soi) en liep al vroeg met kriebels rond om zelf iets te starten. Samen met Joke Sulmon nam hij het vroegere café In den Hert op het dorpsplein van het idyllische Lede over en verbouwde de zaak, deels eigenhandig, tot het vlotte restaurant ’t Huis van Lede. Vanaf de eerste dag stroomden de lekkerbekken toe. Troeven zijn de landelijke ligging, de jonge aanpak, de smakelijke bereidingen gebaseerd op verse producten en de voordelige verhouding prijs/kwaliteit.

Restaurant ’t Huis van Lede : Lededorp 7, 9772 Lede (Kruishoutem). 09 383 50 96.

Een magisch beetje meer

Dimitry Lysens behaalde een graduaat in marketing aan de Hogeschool van Hasselt. Eenmaal afgestudeerd besliste hij om kok te worden. Dimitry Lysens schreef zich in aan de avondschool en ging werken in het vermaarde restaurant Clos St. Denis in Kortessem. Daarna volgden andere stops aan de Limburgse top, zoals Figaro in Hasselt en ruim vier jaar Kasteel St. Paul in Lummen. Vervolgens namen Dimitry en Aagje Moens het failliete restaurant De Brasserie in Tongeren over en doopten de zaak om tot Magis, naar het Latijnse woord voor ‘meer’. De vergrotende trap verwijst naar het magische beetje meer dat het restaurant te bieden heeft.

Restaurant Magis : Grote Markt 31, 3700 Tongeren. 012 74 34 64. www.magis.tk

Door Pieter van Doveren / Foto’s Tony Le Duc

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content