Pierre Darge
Pierre Darge Freelancejournalist

Uit de sneeuwbrochures selekteerden we de origineelste, interessantste of merkwaardigste aanbiedingen. De prijzen zijn die van het hoogseizoen,

per week en per persoon.

PIERRE DARGE

Bij Lagrange is er in de Franse Alpen een aanbod van familiale, minder bekende skioorden, zoals Les Contamines-Montjoie waar een studio (19 m²) voor vier in het hoogseizoen 41.210 fr. kost voor veertien dagen. Kiest men voor grote winterbestemmingen, dan lijkt de residentie Le Chamois d’Or (3 * ) in Val Thorens een goede keuze. Een studio voor twee kost er tot 28.970 fr. per week. Kleiner van omvang is Villard de Lans waar men in het hotel de Paris (3 * ) 1540 fr. voor een kamer met ontbijt betaalt, 2450 fr. in halfpension. Origineler zijn de Pyreneeën waar een studio (19 m²) voor vier in Pyrenées 2000 tot 18.030 fr. per week kost. Nieuw in de brochure is het hotel Lebzelter (3 * ) in het Oostenrijkse Zell am See waar een week halfpension tot 18.930 fr. kost.

Neckermann zoekt het deze winter o.m. in het Tsjechische Reuzengebergte waar het splinternieuwe hotel Bohemia in Spicak het “aanrader”-label meekrijgt. Een week halfpension kost er tot 10.090 fr. per week. Nog in Tsjechië is het hotel Harmony in Spindlermühle een andere aanrader én een viersterrentop. Een week halfpension kost er 20.130 fr. Verkiest men de Franse gezelligheid en de klub aquarius-formule met zijn all inclusive (volpension, gratis skilessen, skipas), dan zit men in La Plagne goed waar men voor een week hoogseizoen op 29.090 fr. moet rekenen. In de Dolomieten kreeg het hotel Ladinia in Pozza di Fassa een vermelding “uitstekend” mee. Een week in halfpension kost er in de topweek 19.350 fr. Een viersterrentop is volgens de touroperator het hotel Schwebebahn in Zell am See, dat vlak naast de liften ligt en een overdekt zwembad (5 x 11 m) bezit. Reken op 23.360 fr. voor acht dagen in halfpension.

Touralp brengt uitsluitend skivakanties in Frankrijk. In Morzine heeft hotel Le Petit Dru (3 * ) dat over een babyklub en een miniklub voor kinderen van 6 tot 10 jaar beschikt een all inclusive-formule (volpension, zes dagen skiles, skipas). In de topweken wordt daar 29.740 fr. voor aangerekend. Zoekt men de gezelligheid en de charme van een dorpje, dan lijkt de Résidences Roc Blanc in Champagny (skigebied La Grande Plagne) een goede keuze. Een vierpersoonsstudio (20 m²) kost er tot 25.090 fr., een studio voor vijf à zes personen (30 m²) 27.560 fr., een vierkamerappartement voor acht (70 m²) 48.080 fr. per week. Ook Brides les Bains valt onder de charme-noemer. In het hotel Athena hoeft een week halfpension er nooit meer dan 11.980 frank te kosten. Meribel bezit een heel ander, veel internationaler allure. Het gezellige hotel Eterlou (3 * ) rekent er voor een week halfpension wel tot 29.640 fr. per persoon aan. Mag het modern en efficiënt zijn, dan komt Saint François Longchamp in aanmerking waar het zeer gunstig gelegen hotel Le Cheval Noir (2 * ), dat vlakbij de pistes gelegen is, in het duurste geval 17.970 fr. per week aanrekent in halfpension. Apart zijn de skisafari’s waarbij elke dag een ander skidomein wordt ontdekt. Vaste standplaats is dan bijvoorbeeld de Auberge Camelia in Aviernoz, 20 km ten noordoosten van Annecy met zijn twaalf kamertjes. Een week kost er 15.400 fr. (hp).

In de hele All Air brochure werden door de touroperator slechts 18 “Select”-nominaties toegekend. In Zwitserland is dat het Hotel Steigenberger Avance (4 * ) in Gstaad waar men voor een nacht in halfpension al op 5860 à 7460 fr. moet rekenen voor een akkommodatie op topniveau. In het aanbod grote chalets moet Le Hameau de Flaine in Flaine (Haute Savoie) met Select-nominatie worden vermeld, waar tot 10 personen kunnen logeren (110 m² en 12 m² terras). Per week betaalt men daarvoor in het hoogseizoen tot 86.530 fr. Voor halfpension rekent men 5500 fr. per persoon per week extra aan. All Air beweert ten onrechte als enige touroperator akkommodatie aan te bieden in de Italiaanse Aostavallei, maar dat doet niets af van de verdienste. Selekt én betaalbaar is daar het hotel Gallia Gran Baita (4 * ) in Courmayeur waar men in het duurste geval 4180 à 4860 fr. per nacht betaalt, afhankelijk van de gekozen kamer. Een stuk goedkoper is het hotel Chalet Valdôtain (4 * ) in Breuil-Cervinia waar dezelfde akkommodatie in de topweken 3020 à 3310 fr. per persoon kost. Een droomprodukt voor skifanaten is het hotel Valentin (4 * ) in Sölden, in Tirol, dat op enkele meters van de skiliften ligt die tot een hoogte van 3058 meter gaan. Reken per nacht in halfpension op 3460 à 3730 fr. in de topweken.

Sylvae Tours brengt enkel in Oostenrijk en in Zuid-Tirol aanbiedingen. In Pfunds, in Tirol, kosten verblijven in halfpension in de topweken 1740 fr. per nacht. Bovendien kan zo’n verblijf gekombineerd worden met een skisafari in drie landen en vijf grote skigebieden. Op de blauwe pagina’s vindt men geselekteerde tophotels, zoals hotel Central (4 * ) in Nauders waar men voor kamer en ontbijt in het duurste geval 1920 fr. per nacht betaalt. Op oudejaarsavond wordt dat uitzonderlijk 2590 fr. Voor halfpension wordt 300 fr. per dag extra gevraagd. Zoekt men het goedkoop, dan is het budgethotel Pension Tannenhof (3 * ) in Sölden de oplossing : men betaalt er in het duurste geval 1800 fr. per nacht in halfpension. Een typisch Tirools hotel is het Gasthof Furtherwirt (4 * ) in Kirchdorf/St. Johann waar men in het hoogseizoen 2240 fr. per nacht (hp) aanrekent. Op kerst en oudejaars wordt dat respektievelijk 2800 en 2990 fr.

Airtour heeft sneeuwaanbiedingen in Frankrijk, Oostenrijk, Italië en Zwitserland. Wie van relaxen houdt, wordt de residentie Les balcons du Savoy (4 * ) in Chamonix aangeraden waar een appartement voor 4-5 personen (45 m² en 12 m² balkon) op 9380 fr. per nacht komt. Zoekt men een “all in”-formule, dan is het Village Montana (4 * ) in Val Thorens een aanrader die bovendien over een sauna en hammam beschikt. Reken voor een vierpersoonsappartement (35 m²) in het hoogseizoen op 43.940 fr. per week. Inclusief de skipas wordt dat 13.090 fr. per persoon per week. In Zwitserland kreeg het Grand Hotel du Golf (5 * ) in Crans Montana een relax-vermelding mee. In het allerbeste hotel van de streek moet men in halfpension op 7040 à 14.690 fr. per nacht rekenen, afhankelijk van de gekozen luxe. Een karaktervolle en prestigieuze verblijfplaats is het Grand Hotel in het Oostenrijkse Zell am See waar gratis gebruik kan worden gemaakt van zwembad en sauna. Een nacht in halfpension kost er in het hoogseizoen 4070 à 5240 fr. Legt men graag de nadruk op de gastronomie, dan is het karaktervolle hotel Les Roches Fleuries (3 * ) in Cordon, in de Haute Savoie, een uitschieter. In halfpension wordt er gedurende de topweken 3120 à 3180 fr. per nacht aangerekend.

Bij Sunair vindt men ook exclusieve verblijven. Het Lizumerhof (4 * ) in Axamer Lizum, in de buurt vanInnsbruck, kost in halfpension 3450 fr. per nacht. Wie voor een Snow Club opteert, kiest prijsbewust voor een aktieve vakantie met familie of vrienden én Nederlandstalige animatie. In Snowclub Wiesenegg (3 * ) in Aurach bei Kitzbühel betaalt men daarvoor 2130 fr. in halfpension per nacht. Kinderen tot en met zes jaar verblijven er gratis in de kamers van de ouders. Tot en met veertien jaar betalen ze de halve prijs. Het hotel Victoria-Ritter (4 * ) in het Zwitserse Kandersteg is exclusief én kindvriendelijk met een speelkamer en opvang, maar kost in halfpension wel 4250 fr. per nacht. Chalets en huizen in de Savoie kosten in de topweken tussen 18.420 en 53.020 fr. per week voor respektievelijk vier à vijftien personen. In de Club Aquarius in Alpe d’Huez, een all in-formule met volpension, gratis skilessen en een skipas, betaalt men 31.913 fr. per persoon per week.

Wie voor het komfort van het vervoer per trein kiest, zit goed bij Railtour, waar de verplaatsing telkens inbegrepen is. Omdat het om nachttreinen gaat, duren de reizen tien dagen, met zeven nachten ter plaatse. In de Club Aquarius in Tignes kost een week volpension (incl. skipas en skilessen) 39.070 fr. De touroperator klasseert het hotel Unterbrunn (4 * ) in Neukirchen, in Tirol, als aanrader. Een weekverblijf kost er in halfpension 24.690 fr. In de Italiaanse Dolomieten staat hotel Gissbach in St. Georgen bei Bruneck als topexclusief genoteerd. In halfpension kost een verblijf er 20.150 fr. Kiest men voor de gezelligheid van een Snow Club, dan moet men in de Snowclub Alpenblick (2 * ) in Imst op 15.430 fr. rekenen in halfpension altijd inclusief de treinreis.

Personal Tours brengt voorstellen die enkel aan de Italiaanse kant van de Alpen liggen en het skidomein van Pila, via de teleferiek op 18 minuten van Aosta, is er bovendien voordelig. Voor een tweepersoonsappartement “Ciel Bleu Brenva” betaalt men in het hoogseizoen per week en per appartement 27.750 fr. (nieuwjaar) of 11.560 fr. (Kerstmis). Elektriciteit, water, gas en verwarming inbegrepen. In Cervinia, dat zelf op 2000 meter hoogte ligt, valt het vernieuwde hotel Petit Palais (4 * ) op. Een week halfpension kost er maximum 37.240 frank. Zoekt men naar exclusiviteit, dan is Cortina d’Ampezzo aangewezen. Hotel Villa Argentini (3 * ) ligt aan de voet van de pistes en staat bekend voor zijn goede service. Een week halfpension kost er 22.950 fr. Hotel Franceschi is één van de meest prestigieuze en zeer imposant. Reken op 42.450 fr. voor een week volpension.

Anders Reizen heeft originele aanbiedingen. Opvallend is een elfdaagse langlauf trektocht in het gebied van de Skolt Lappen in Finland. De tocht gaat van blokhut naar blokhut en richt zich tot geoefende langlaufers of beginners met een goede konditie. Voor de vluchten, op één na alle maaltijden, logies en gebruik van materiaal wordt 58.900 fr. aangerekend. Ook bij de achtdaagse gezinsvakantie in de Aubrac, het vulkanisch plateau in Zuid-Auvergne, staat langlaufen centraal. Volwassenen betalen 17.900 fr., kinderen jonger dan twaalf 9950 fr. voor logies, alle maaltijden, begeleiding, huur sneeuwschoenen en skistokken, skipas. Verrassend is ook de verkenning van het Turkse Cappadocië op sneeuwschoenen. De achtdaagse kost 31.900 fr. (vluchten, logies, maaltijden, gebruik sneeuwschoenen, begeleiding en bagagevervoer). Voor een zevendaagse toerskiën in de Alpen (Queyras in Frankrijk, Silvretta op de grens van Zwitserland en Oostenrijk, of de Oostenrijkse Stubaier Alpen) moet men op 22.970 fr. rekenen (logies in halfpension, begeleiding).

Vreemde Kontinenten zet zijn schouders onder een projekt van natuurreizen in IJsland. Bij de winterexploratie met superjeeps kunnen 10 à 12 deelnemers mee die in hutten en op boerderijen overnachten. Dagelijks wordt er vier uur rustig gestapt, vaak door nationale parken. Twee dagen worden voorbehouden aan het Landmannalaugar nationaal park en de Heklavulkaan. Het vulkanen- en gletsjerprogramma duurt 15 dagen en kost 82.000 fr. (alles inbegrepen, behalve het expeditievoedsel waarvoor 11.000 fr. voorzien wordt).

Bij Skiworld wordt de drie dagen miniski-formule gepromoot : vertrek met de bus op donderdagavond, terug op maandagmorgen. Een topper daarin is het hotel Au Bon Acceuil in het Franse Les Menuires waar de formule in het duurste geval 7590 fr. kost (halfpension, car). Enkel vanaf 11 januari. Maar men kan ook voor een week weg (zaterdagavond tot zaterdagochtend). Een studio voor vier personen in Serre Chevalier kost in het duurste geval 7390 fr. per persoon (inclusief car, maar slechts vanaf 5 januari). Onder de normale aanbiedingen valt het hotel la Farandole in Les Deux Alpes waar een week in halfpension maximaal 29.990 fr. kost zonder vervoer en 33.490 met. In het sporthotel Pampeago in de Italiaanse Val di Fiemme betaalt men in de topweek 17.390 fr. voor een week halfpension zonder vervoer. Verkiest men Oostenrijk, dan is het hotel Alpin in Scheffau een aanrader : een week halfpension kost er nooit meer dan 22.490 fr., kinderen tot 12 jaar verblijven er gratis.

Weekend-ski vindt men ook bij Ski Dream : in Zuid-Tirol betaalt men nooit meer dan 6990 fr., in Oostenrijk nooit meer dan 7980 fr. voor de reis per luxebus (vertrek donderdagavond, terug op maandagochtend), de transfers, de overnachtingen in halfpension. De formule start vanaf 4 januari. Goedkoper dan vorig jaar is het hotel Majestic (3 * ) in Kronplatz waar men maximaal 14.050 fr. betaalt voor een week halfpension. Een oplossing voor een budgetvakantie zijn de “Privatpensionen” die men niet kan uitkiezen : slechts een week voor vertrek ontvangt men de naam van het pension. Per week betaalt men nooit meer dan 5890 fr. per persoon voor logies en ontbijt (vanaf 6 januari). De formule Ski Action richt zich tot sportieve levensgenieters van 20 tot 35 jaar. Een studio in het skigebied van Alpe D’Huez, bezet door drie, kost in het duurste geval 18.840 fr./persoon (inclusief zes dagen skipas, autocarvervoer, bijstand). Enkel vanaf 26 januari. Wie een topakkommodatie zoekt, kan het Sporthotel Fuchs (4 * ) in het Oostenrijkse Hopfgarten proberen. Een week halfpension kost er nooit meer dan 17.470 fr.

Bij Club Med vonden we een week in Avoriaz tijdens de kerstperiode voor 30.870 fr. uiteraard in volpension. Wie de Pyreneeën verkiest, kan in Superbagnères terecht en betaalt er tijdens het hoogseizoen 32.900 fr. voor het verblijf in de klubformule. Houdt men van de Italiaanse sfeer, dan ligt Sestriere voor de hand waar een topweek 25.130 fr. kost. Charmant blijft het traditionele Zwitserse Zinal met zijn mikroklimaat waar men op 27.160 fr. moet rekenen tijdens de kerstweek. Een buitenbeentje is Copper Mountain, in het hartje van Colorado, waar het weekverblijf tijdens het eindejaar 42.810 fr. kost zonder de vluchten.

Te Voet brengt langlaufplezier in de Franse Vercors waar een zevendaagse 19.825 fr. kost (volpension, vervoer bagage). In de hoge vallei van Ossau in de Pyreneeën, 25 km bezuiden Pau, kost een week toerskiën 20.100 fr. (logies in gîte d’étape, één keer in berghut, alle maaltijden). Wandelend of op sneeuwschoenen doorheen de Pyreneeën kan in de Tour du Val d’Azun, waar voor zeven dagen 18.180 fr. aangerekend wordt (logies in volpension, bagagevervoer). In de Haute Savoie worden vanuit een typische hoeve daguitstappen op sneeuwschoenen georganizeerd. Een week in volpension én de begeleiding kosten er 17.690 fr.

Montana brengt klassieke bestemmingen zoals Zermatt waar een hoogseizoenweek in halfpension (Hotel Astoria, 4 * ) op 36.065 fr. komt. Of verhuringen in het Franse Valmorel waar men gedurende het eindejaar 14.700 fr. per week betaalt voor een studio voor drie. Minder konventioneel is een skivakantie in het Amerikaanse Vail waar een week overnachten in het Holiday Inn in het hoogseizoen op 60.695 fr. komt. Aan de Canadese Oostkust wordt een achtdaagse “Sportief Quebec” georganizeerd waarbij men met verschillende alternatieve sporten kennismaakt (trektocht met honden, sneeuwscooter, arresleetocht). Reken op 53.250 fr. (vluchten, verblijf). In het Banf nationaal park, in de Rocky Mountains, kan men in de Lake Louise Inn (3 * ) terecht en betaalt men daarvoor 36.500 fr. (vluchten, logies, transfert) tijdens de topweken.

Bij Landscape wordt de weekendski en midweekski formule uitgespeeld. Een vijfdaagse (vrijdagavond heen, dinsdagmorgen terug) kost er tijdens het hoogseizoen in Kronplatz 7650 fr. (slaapbus, halfpension). De Kronplatz All Inn omvat zowel het verblijf in halfpension, de superpendelbus, zeven dagen skipas, zeven dagen skihuur en vijf dagen skiles en kost 16.717 fr. zij het enkel vanaf 5 januari. Origineel is een skivakantie in de Hoge Tatra. In het Grand Hotel Praha (3 * ) in Tratranska Lomnika (Slovakije) betaalt men voor een week 9250 of 13.140 fr. in halfpension. Opteert men voor Polen, dan betaalt men in het Pension Boruta in Zakopane 10.110 fr. per week in halfpension.

Touring Club Reizen organizeert in de Jura een vijfdaagse langlauftrektocht, van bergtop naar bergtop. Voor zes overnachtingen (in slaapzaaltjes in plaatselijkegîtes), en bagagetransport betaalt men 13.130 fr. (leden) of 13.790 fr. (niet-leden). Een vijfdaagse, begeleide trektocht op langlaufski’s in het Zwarte Woud kost 21.800 of 22.890 fr. (niet-leden) voor zes overnachtingen in volpension, bagagevervoer en begeleiding. Een skivakantie in Andorra (Park Hotel, 4 * ) komt in halfpension op 2600 fr. per nacht in het hoogseizoen. In het hotel de l’Isard (3 * ) is dat slechts 1600 frank. In het Oostenrijkse Zillertal betaalt men in het hotel Panorama (3 * ) 15.900 fr. per week in halfpension.

Op sneeuwschoenen kan men door de Auvergne trekken, maar ook door Turks Cappadocië.

Voor wie eens wat anders wil : skiën in Colorado.

In de Franse Alpen is geen tekort aan familiale skioorden.

Op een Zwitserse skilift wacht men nooit alleen.

Partner Content