Elmore Leonard schreeuwt om verfilming. Toch werd nog geen enkele van zijn romans omgezet in een bevredigende film. Dat is met ?Get Shorty” niet anders. De snedige dialogen komen recht uit de gelijknamige bestseller, maar de film mist de vaart, de gevatheid en de ingenieuze structuur, die het boek tot de spreekwoordelijke pageturner maakten.

Het ligt zeker niet aan hoofdrolspeler John Travolta, die perfect de droogkomische toon van Leonard vat. Het is vooral regisseur Barry Sonnenfeld (?The Addams Family”, ?Addams Family Values”), die er weinig van bakt en aan het verbaal vuurwerk geen enkele visuele punch toevoegt.

Travolta is Chili Palmer, een woekeraar uit Miami die naar Los Angeles gaat om er een schuld te vereffenen, er bezwijkt voor de attractie van de filmkolonie en zijn ware roeping ontdekt : films produceren. Om toch maar een film geproduceerd te krijgen, wordt er naar hartelust bedrogen en gelogen in ?Get Shorty”, maar het zijn minder de gangsterkuren dan de Hollywood-meetings die voor insiderspret zorgen. Iedereen wordt gemotiveerd door een aanstekelijke mengeling van hebzucht en lust, maar ook een vrij onschuldig verlangen naar geluk en succes.

Uiteindelijk slaagt Chili Palmer erin een waar gebeurd verhaal te produceren, dat zich nog aan het ontwikkelen is terwijl hij zich vertrouwd maakt met de Hollywood-zeden. Op zeker ogenblik versmelt dan de film die we aan het bekijken zijn met de film die Chili wil maken. ?Get Shorty” biedt ons cinema aan als een postmodern spelletje. De film heeft weinig drama en suspens, maar is nagenoeg volledig gebouwd op de charmes en persoonlijkheid van de rolbezetting. In de eerste plaats Travolta natuurlijk, die hier een aardige versie speelt van zijn personage in zijn comeback ?Pulp Fiction” en een wonderbaarlijke combinatie uitstraalt van glamour, leepheid en aalgladde overredingskracht. Maar ook de rest van de cast is ge├»nspireerd : Rene Russo als een gillende B-filmkoningin die haar beste jaren achter zich heeft, Gene Hackman als de louche producer op zijn retour die ?klassiekers” maakte als ?Grotesque” en ?SlimePeople” ; Danny De Vito als de filmster Shorty ; Dennis Farina als de misdaadbaas uit pastelkleurig Miami.

Zie interview met John Travolta in dit nummer van Weekend Knack (pag. 14).

?Get Shorty”van Barry Sonnenfeld, met John Travolta, Gene Hackman, Rene Russo, Danny De Vito, Dennis Farina.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content