D e meest efficiënte antirimpelcrème is geen toverformule, maar biedt een afdoende UV-bescherming. De (winter)zon is immers de onbetwiste kampioen in vroegtijdige huidveroudering.

De beste dokters, cosmetica en technologieën ten spijt : niemand ontsnapt aan de tijd. Louter door zuurstof in te ademen, verouder je al. (Huid)veroudering is voor een belangrijk stuk genetisch bepaald en dus voorgeprogrammeerd. Een blik op je ouders geeft een goed idee van hoe rimpelig je toekomst er zal uitzien. Maar er zijn ook een aantal externe factoren die huidver-oudering in de hand werken waar we wel iets aan kunnen doen, beweert dr. Paolo Giacomoni, hoofd R&D van de Clinique laboratoria. “Stress, roken en voeding spelen een rol, maar de zon is de grootste vijand van je huid.”

Vroeger dacht men dat UVB-stralen de grote boosdoeners waren. Zij veroorzaken immers zonnebrand. Maar recent wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat UVA-stralen nog gevaarlijker zijn : je krijgt geen onmiddellijke schademelding zoals zonnebrand. Pas na tien of twintig jaar wordt duidelijk welke ravage ze aanrichtten in je collageen- en elastinevoorraad, die je een jeugdige look verzekert. Ze tasten ook het immuniteitssysteem van de huid aan, waardoor die zichzelf minder efficiënt kan verdedigen, met een versnelde huidveroudering als gevolg.

“Het prachtige is dat de huid zichzelf kan verdedigen”, vertelt Giacomoni. “Ze heeft een stevige barrière waar weinig zaken door geraken. Als dat toch lukt, staat het legertje cellen van Langerhans klaar om elke indringer te identificeren en af te voeren.” Een eigen hersteldienst heeft de huid ook, al werkt die nogal bruut : wanneer een cel in nood alarmsignalen uitzendt, racet de reddingsbrigade niets ontziend naar de plek des onheils. Waarbij er al eens iets sneuvelt. Volgens Giacomoni kunnen een paar reddingsoperaties geen kwaad, maar als dat vaak voorvalt, krijg je op termijn wel wat schade.

“Als de huid zich volledig kan wijden aan het herstel en nergens brandjes moet blussen of aanvallen afweren, kan ze een beschadigde cel op 36 uur vervangen”, beweert Giacomoni. Een hydraterende dagcrème met antioxidanten en UV-bescherming kan een handje helpen. “Een goede hydratatie houdt de huidbarrière gezond, antioxidanten neutraliseren vrije radicalen en hoge factoren kunnen schade voorkomen. Dergelijke formules bestaan al langer, maar garanderen niet noodzakelijk een degelijke bescherming. Japan, Europa en de Verenigde Staten hanteren immers andere criteria voor zonnecrèmes. Over UVA-filters bestaan al helemaal geen wettelijke afspraken.” Een product met een aangegeven beschermingsfactor weert niet noodzakelijk UVA-stralen. Zelfs als dat wel het geval is, is die vaak niet even hoog als de UVB-filter. Onlogisch, als je weet dat zonlicht twintig keer meer UVA’s bevat dan UVB’s. En in tegenstelling tot die laatste, zijn UVA-stralen altijd aanwezig, zelfs op koude, bewolkte dagen. Wie de huid wil sparen, kan dus best uitkijken naar een dagcrème met UVB- én UVA-filters, hoewel het nog altijd vreemd lijkt om ook buiten de strandvakantie een UV-bescherming te gebruiken. Toch is dat geen overbodige luxe, vindt Giacomoni : “Wetenschappers ontdekten dat UVA-stralen de immuniteitsreacties blokkeerden. Wanneer de huid zich niet optimaal kan verdedigen, stapelt de schade zich op en resulteert die in vroegtijdige huidveroudering.”

Clinique was het eerste merk om een dagcrème van een beschermingsfilter te voorzien. Het nieuwe Superdefense, een hydraterende verzorging met antioxidanten en een degelijke UVB- én UVA-bescherming, kreeg een factor 25 mee. “Enkel met een afdoende UV-bescherming ben je zeker dat de dagelijkse zon geen schade kan berokkenen aan het immuniteitssysteem. Zelfs als je geen irritaties merkt, kan de immuniteit aangetast zijn.” Spectaculaire claims en exotische superingrediënten die je leven of je huid veranderen, zijn niet de stijl van het huis, Giacomoni houdt het op een no-nonsense aanpak. n

Tekst Sofie Albrecht

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content