SMAKELIJKE KLEUREN

Sang-Hoon Degeimbre werkte met umami. Daarop zijn de kleuren 'Crispy Bacon' en 'Cuttlefish Ink' geïnspireerd.

Over alles en nog wordt in België gebakkeleid maar “des goûts et des couleurs, on ne discute pas”. Wat gebeurt er dan als verffabrikant Boss Paints samen met vijf sterrenkoks een nieuwe verfcollectie bedenkt op basis van de smaken zoet, zuur, zout, bitter en umami ?

Een juiste kleur verf voor muren of plafonds kiezen is niet simpel. Het vraagt creativiteit, durf en kennis van de basisprincipes. Net dezelfde technieken die bij het koken toegepast worden, weten ze bij Boss Paints. Deze boodschap geven ze dan ook letterlijk mee in hun jongste Tastecolours-kleurenpalet. En in een gelijknamig boek.

“Net als in de keuken gaat het erom smaken te combineren”, zegt Katrien Desmet, projectcoördinator ‘kleur’ bij Boss Paints. “Er zijn basisingrediënten (basistinten) en er zijn kruiden die voor pit zorgen (accentkleuren). Koks zoeken naar evenwicht tussen smaken, interieurexperts naar juiste verhoudingen tussen kleuren en een juiste compositie. Hiervoor zijn niet alleen de gekleurde muurvlakken van belang maar ook alle accessoires en meubels in de ruimte.”

Boss Paints ging voor zijn project te rade bij smaakexpert Bernard Lahousse, onderzoeksdirecteur van Sense for Taste. Dat bureau onderzocht welke kleuren met welke smaken worden geassocieerd. In zuur herkennen we blijkbaar vooral groen en geel, in zoet voornamelijk roze. Bernard Lahousse weet als geen ander dat Belgen goede proevers zijn. “Genetisch gezien zijn mensen geprogrammeerd om te houden van zoet, zout en umami omdat daarin suikers, zouten en aminozuren zitten en dat zijn essentiële stoffen voor ons levensbehoud. Zuur en bitter worden als minder aangenaam gepercipieerd. Maar wat zien we nu ? Dat je een goede chef net daarin herkent, als hij die twee moeilijkere smaken in een gerecht kan opnemen en verwerken. Bovendien helpen deze twee smaken om voedsel beter te verteren, ze hebben dus wel degelijk een functie. Een goede proever is iemand die bitter en zuur in een gerecht goed kan onderscheiden en naar waarde kan schatten. Typisch Belgische producten zoals witloof, bier en chocolade tonen dat wij Belgen complexe smaken appreciëren en dat wij dus goede proevers zijn, ja.”

Bernard Lahousse vroeg vijf topchefs om elk een gerecht te maken rond één smaak. Gert De Mangeleer (Hertog Jan, Brugge) onderzoekt zuur, Edwin Vinke (De Kromme Watergang, Zeeland) zout, Sang-Hoon Degeimbre (L’Air du Temps, Noville-sur-Mehaigne) werkte rond umami, Roger van Damme (Het Gebaar, Antwerpen) is bekend voor zijn patisserie en desserts en kreeg dus zoet als smaak , Dominique Persoone (The Chocolate Line, Brugge) werkt met soms erg bittere chocolade. Het resultaat van die smaakoefeningen staat gebundeld in een inspiratieboek, waarin culinaire beelden afwisselen met interieurfoto’s en quotes van de chefs.

Alle kleuren uit de Tastecolours-collectie zijn te koop bij Colora (www.colora.be). Bij de collectie hoort het boek Tastecolours, Roularta Books, isbn 978 90 8679 354 9. 24,90 euro. In Knack Weekend van 24 november vindt u een voordeelbon waarmee u het boek kunt kopen voor 12,95 euro.

Door Leen Creve

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content