Belgisch ontwerptalent buigt zich over kookgerei : van kookpotten tot taartvormen, van schorten tot servetten.

KOOKPOT

Een van de opvallendste laureaten voor de Henry Van de Velde Labels 2008, was deze Neo Cookware van Frederik Aerts voor het Belgische Berghoff. Ook bekroond met een Red Dot design award honourable mention 2008.

Uw hoeveelste kookpottenserie is dit ?

Frederik Aerts : “Mijn eerste. Ik ben sinds juni 2007 in dienst bij Berghoff. Er bestaan in dezelfde lijn ook servies, bestek, voorraadpotten, messen en messenblokken. En er volgt een wok, pastapot, snelkoker…”

Wat is er speciaal aan ?

“Het vlakke deksel met de handvatten aan de zijkanten gemonteerd, is het opvallendste aspect aan de pot. Door het deksel te draaien, kunnen de handvatten volledig over die van de kookpot geschoven worden. Deksel en kookpot vormen dan één geheel, en tegelijkertijd komt de afgietfunctie vrij. Tijdens het uitgieten heeft men de handvatten van de kookpot en deksel stevig in beide handen. Tijdens het koken zelf kan het deksel eenvoudig gekanteld worden. Het is niet nodig om het deksel volledig van de kookpot te lichten.”

Koken mensen anders dan vroeger ?

“De keuken is almaar beter geïntegreerd in de leefruimte, waardoor alles wat in de keuken gebruikt wordt een belangrijke rol heeft gekregen in het totaalbeeld van het interieur. Het design en de emotionele meerwaarde zijn belangrijk geworden. Koken is hip, en dus moeten de producten dat ook zijn. Hobbykoks stellen ook hogere eisen aan het kookgerei.”

Info : www.berghoff.be

SERVETTEN

Het Genkse stadsbestuur wil zijn restaurants doen vollopen en doet dat met een actie : wie in de stad gaat eten, kan zes katoenen servetten verzamelen. Die werden bedacht door ontwerpster Linde Hermans en grafisch ontwerper Geoffry Brusatto : op de servetten staan vlekken in de vorm van landen met daarnaast het typische nationale gerecht én het recept daarvoor : mayonaise voor België, tajine voor Marokko, biber dolmasi voor Turkije, tomatensaus voor Italië, paella voor Spanje en moussaka voor Griekenland.

Info : www.eteningenk.be

BAKVORMEN

Ook Enthoven Associates ontving een Henry Van de Velde Label voor deze Bake Porter Line voor PrepCo. De taart kan erin gebakken worden én meegenomen op visite.

Info : voorlopig enkel te koop in de Verenigde Staten

HANDDOEK

“Vervelend vind ik het, telkens te moeten zoeken naar de kant van de handdoek waar het ophang-lusje hangt”, zegt ontwerper Roel Vandebeek. En dus bedacht hij voor het Belgische Serax deze Spot Towel, met een kleurrijke vlek aan de ophangkant. Hij kreeg er eveneens een Henry Van de Velde label 2008 voor.

Info : vanaf 4,50 euro, www.serax.com

PLACEMAT

De twee dames achter Pep, dat staat voor People Emotion Passion, bedachten kleurrijke placemats in wolvilt, in verschillende vormen en kleuren, door de natuur geïnspireerd. Ze bestaan ook in een veel grotere uitvoering en dienen dan als tapijt.

Info : 30 euro, te koop bij New Stuff in Brussel, Kasteleinsplein 18, Elsene, 02 538 09 18

Samenstelling Leen Creve

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content