Aangemoedigd door de mentaliteitsverruiming van de klanten, zijn er nieuwbakken restaurateurs die denken dat ze zich alles kunnen veroorloven. Maar horecaondernemers mogen het tafellaken niet té veel naar zich toetrekken. Een restaurateur mag zijn formule vereenvoudigen, hij mag de spijskaart buitengooien en nog alleen met een menu werken : dat komt een stuk goedkoper uit, want het werkt efficiënter (minder organisatorische rompslomp) en er is minder afval. Dat is allemaal oké, zolang de klant mee kan profiteren. Wanneer je niet meer zelf mag kiezen, dan moet er iets voor in de plaats komen, bijvoorbeeld superieure, extra verse producten of een bonus in de vorm van een aantrekkelijke prijs !

Clandestino is zo’n vrijzinnig eethuisje uit de nieuwe lichting, waar bovendien alles gebeurt in een waas van opgelegde geheimzinnigheid. Clandestino kwam in de plaats van restaurant Willem Van Doornick. Clandestino heeft een geblindeerde façade en ziet er aan de buitenkant uit als een speelhol uit het Chicago van een eeuw terug. Binnen wordt smakelijk en gemoedelijk gegeten in een artificieel aangelegd maffiasfeertje. Een Italiaanse jongen komt je heimelijk vertellen wat de pot schaft. Nereo is zijn naam en hij blijkt de zoon van eigenaar Alfredo Fauzia te zijn. Nereo is eigenlijk profvoetballer. Vader zit in de mode en heeft vroeger ook gevoetbald. Alfredo Fauzia wil laten proeven wat voor lekkers Italië voortbrengt en telkens als hij uit Italië komt, steekt zijn auto vol kazen en wijnen. Hij engageerde de kok Wouter Van der Vieren. Deze werd opgeleid in de Pastorale in Reet en in Sire Pynnock in Leuven en volgt terloops de technische keukenevolutie in Spanje.

Clandestino heeft geen spijskaart : er is alleen het menu van de dag, dat 55 euro kost en bestaat uit twee voorgerechten, een hoofd- en een nagerecht. Voor 15 euro meer krijg je er aangepaste wijnen bij. Wij hadden geen grote honger, geen zin om 70 euro de man uit te geven en er was bovendien een gerecht in het voorgestelde menu dat de tafelgenoot niet lustte. Dus vroegen wij om het menu te ontrafelen : ieder van ons een van de twee voorgerechten uit het menu, alle twee het hoofdgerecht en een van ons tweeën het nagerecht. “Geen probleem”, zei Nereo. Wij aten bijzonder smakelijk. Ons enthousiasme werd getemperd door het bedrag op de rekening : 102 euro voor het eten. Indien wij beiden het volledige menu hadden genomen, dan had ons dat 110 euro of 8 euro meer gekost voor twee voorgerechten en een nagerecht meer ! In ons geval werd 31 euro aangerekend voor een visgerecht en dat was overdreven, zeker voor een kleine portie in een beginnend restaurant.

HAASDONK SPEELT CULINAIR IN EERSTE KLAS

Bij volkorenpasta met op lage temperatuur gegaarde

varkenswang bracht Wouter Van der Vieren gebakken

ganzenlever, crème van

aubergine en geraspte Fossakaas. Bij prima gegaarde zalm kwamen babyartisjok,

ham en chlorofyl van waterkers. Bij Ierse ribeye verschenen plakjes merg, mousse van aardpeer en espagnolesaus.

Bij griet bracht de kok schuim van pompelmoes, blokjes buikspek, groene asperges en kalfsjus met citroentijm.

Als dessert werd bloedsinaasappel met gekonfijte gember gecombineerd met sorbet van platte kaas, wortelcake, chocoladesaus en gebakken peer met gember.

CLANDESTINO

Willem Van Doornyckstraat 2

9120 Haasdonk

03 755 85 89 of 0473 34 55 19

Alleen ’s avonds open.

’s Zondags ook voor de lunch.

www.clandestino.nu

www + meer culinaire informatie op het.gastronomen.net

BASISKEUKEN MET ITALIAANSE INVLOEDEN

Keuken: 7,5

Decor: 6,5

Comfort: 6

Service: 5

Prijs/kwaliteit

geproefde menu: 6

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content