Smaakvol vertaald

Zomerfruit met schapenlabneh uit Flavour. © GF/ flavour by ottolenghi

Met Flavour levert chef Yotam Ottolenghi alweer zijn achtste kookboek af. Zijn immens populaire recepten worden sinds jaar en dag vertaald naar het Nederlands door Hennie Franssen, een gepensioneerde kokkin van 78 jaar.

Hoe zijn Ottolenghi’s boeken destijds op jouw bord beland?

“Ik heb jarenlang kooklessen gegeven, tot ik dertig jaar geleden via via als vertaalster bij een uitgeverij ben terechtgekomen. In 2010 vertelde mijn uitgever dat hij in Londen een jonge kok had ontdekt uit het Midden-Oosten die bijzondere dingen maakte, en hij bezorgde me zijn boek Plenty. Hoewel ik al veel boeken had vertaald, was het de eerste keer dat ik meteen aan het koken sloeg.”

Ottolenghi’s twee passages in België vorig jaar waren in een mum van tijd uitverkocht. Hoe verklaar jij zijn populariteit?

“Toen we destijds het eerste boek uitbrachten, organiseerde de uitgeverij een kookdemonstratie in Amsterdam. Iedereen was ogenblikkelijk in aanbidding. Yotam is een heel aardige, charmante en geïnteresseerde man. Het is zo’n ontzettende lieverd. Als een van de eerste chefs gaf hij mensen de gepaste vermelding als hij een recept niet helemaal zelf bedacht. Zo vroeg hij me naar mijn recept voor gevulde speculaas, waarvan hij later zijn versie in Sweet zette. Hij gunt iedereen een plaats op het podium.”

Ottolenghi staat bekend om zijn specerijen, van rozenharissa tot zwarte look. Heb je zelf veel nieuwe dingen leren kennen?

“Het enige wat ik niet kende was za’atar. Maar ik heb thuis veel boeken uit Midden- en Zuid-Amerika, Afrika, Indonesië, noem maar op: ik was altijd al bezig met kruiden en specerijen. Daardoor ging ik al langer op zoek naar bepaalde ingrediënten. Tegenwoordig kun je alles via internet vinden. Er zijn ook verschillende winkels die door de rage alle mogelijke kruiden uit zijn keuken hebben aangeschaft. Iedereen is enthousiast.”

Flavour (32 euro), fontaineuitgevers.nl

Lees het volledige interview met Hennie Franssen op weekend.be/flavour

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content