Steeds meer mensen gebruiken hun vakantie om wat bij te leren of creatief bezig te zijn. Reisorganisaties spelen daar gretig op in, maar ook veel B&B’s bieden hun gasten tegenwoordig allerlei soorten cursussen aan.

Sinds enkele jaren hoeft een vakantie niet louter leuk en ontspannend te zijn, het komt erop aan om ook iets te beleven en misschien zelfs wat bij te leren. In het aanbod van gespecialiseerde reisorganisaties zoals Caractère, Charming, Divantoura of Pegase tref je steeds meer cursussen aan, van een oppervlakkige kennismaking tot een intensieve scholing. Het gaat dan niet langer om sport-, dans- en taalcursussen, maar om creatieve ervaringen in keuken, pottenbakkersatelier, smidse of aan de olijfpers. En ook in kleinschalige gastenkamers, landelijke gîtes en B&B’s geven enthou-siaste en gepassioneerde eigenaars tal van cursussen.

In de Périgord stellen Gies en Niki Wynendaele je in Au Merlot (www.aumerlot.com) diverse wandelarrangementen met culinaire verwennerijen voor. Overdag snuif je de couleur locale op, geniet je van de vin du pays, en ’s avonds kun je mee kokkerellen aan een heerlijke dis. Lekker- bekken kunnen ook in de Franse Lozère bij Marlène en Pascal Tourneux van de Mas Lou Prat (www.lozere.net/louprat) een stage champêtre volgen, waarin je paddenstoelen leert zoeken, plukken en bereiden. Er is eveneens een kastanjestage, met als bekroning het bereiden van een dîner Cévenol met soupe à la châtaigne, sauté de gibier aux petits légumes, cèpes et ïchâtaignons en een délice Cévenol om af te ronden. Afhankelijk van het seizoen kun je nog diverse confituren leren maken.

Tussen oktober en mei stellen Cindy Van Eeckhout en Dieter Ruys in hun Alegria-gastenkamer (www. alegria.tk) in Aups (Provence) een waaier aan cursussen voor. Zo kun je er abstract leren schilderen met acryl, zelf je olijven plukken en persen, op zoek gaan naar truffels, een kunstwerkje in keramiek leren maken en een oud meubelstuk vakkundig leren patineren.

In Quesnoy le Montant, nabij de baai van de Somme en de Picardische kust, baat een uitgeweken Nederlands echtpaar het Atelier en Route (www.atelierenroute.nl) uit. Gasten kunnen er niet alleen de Somme, Normandië en de krijtrotsen van Le Treport en Mers-les-Bains ontdekken. In een professioneel atelier kun je er een meerdaagse cursus edelsmeden volgen. Voor minder vurige liefhebbers zijn er ook cursussen tekenen en schilderen.

Het hoeft er in een gastenkamer overigens niet altijd creatief en culinair aan toe te gaan. Heb je een oude Land Rover op de kop getikt en weet je hoegenaamd niet hoe je die aan de praat krijgt, dan kun je bij Hendrik Swane in het Nederlandse Vianen terecht voor een vierdaagse Land Rover-sleutelcursus (www.landrover-cursus.nl) met bijbehorend verblijf in een B&B.

Ga je daarentegen voluit voor ecologie, duurzaamheid en milieu, dan zijn er in Wallonië zeventien Panda- gîtes (www.gitesatheme.be), uitgewerkt door de Fédération des Gîtes de Wallonie, Accueil Champêtre en het Wereldnatuurfonds WWF. Het beheer van deze adressen huldigt zo goed mogelijk de ecologische principes : een gebouw dat werd opgetrokken met natuurlijke materialen, waterzuivering door aanleg van een waterbekken, gebruik van hernieuwbare energie, afvalsortering… Bovendien zijn de eigenaars echte kenners op het gebied van de natuur in hun streek.

Door Geert Van Lierde

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content