Bij een remake van een film van Alfred Hitchcock ben je op het ergste voorbereid, zoals ook nu weer met “A Perfect Murder”, een nieuwe versie van “Dial M For Murder” uit 1954, de enige film die Hitch in 3-D draaide – beroemd is de moord met het schaartje, dat een bijna gewurgde Grace Kelly nog net uit haar korf met naaigerief weet te graaien.

Gelukkig wijkt de nieuwe adaptatie zo sterk af van Hitchcocks origineel (dat trouwens erg trouw bleef aan de theatrale mechaniek van het gelijknamige toneelstuk van Frederick Knott) dat je “A Perfect Murder” gerust op zijn eigen merites kunt beoordelen.

Regisseur Andrew Davis zal wel nooit brokken maken, maar hij is een prima vakman van de oude school. De no-nonsense efficiĆ«nte manier van vertellen compenseert ook ten dele dat de even stijl- als kleurloze Davis (“The Fugitive”) echt niet de aangewezen regisseur is voor een big budget thriller die zich helemaal afspeelt in het gepolijste wereldje van de megarijken der aarde en waarvan de luxueuze kleurenfotografie wordt gedomineerd door zwart marmer en de donkere tonen van ebbenhout.

Het lijkt wel alsof Michael Douglas met zijn vertolking van oppermachtige Wall Street makelaar Steven Taylor zijn rol uit “The Game” nog eens dunnetjes overdoet. Zijn riant penthouse aan Central Park heeft trouwens dezelfde mausoleumachtige doffe glans als het San Francisco mansion dat hij in de film van David Fincher bewoonde.

Wanneer Douglas ontdekt dat zijn lieftallige superelegante echtgenote ( Gwyneth Paltrow) een schilderende minnaar heeft ( Viggo Mortensen), besluit hij zijn rivaal met een bezoekje te vereren. Niet om hem mores te leren – zoals Douglas’ nijdig smoelwerk doet vermoeden – wel om hem een macaber voorstel te doen: tegen een fikse betaling de vrouw die ze delen om het leven brengen. Terwijl Douglas het huis uit is voor een avondje kaarten, moet de minnaar het appartement binnendringen. Natuurlijk loopt het allemaal anders af dan voorzien: de mislukte moordpoging is slechts het begin van de strijd tussen de lustig complotterende personages, waarbij blijkt dat de deelnemers vaak totaal andere bedoelingen hebben dan ze laten uitschijnen en waarin de sleutel van de intrige inderdaad een sleutel is.

“A Perfect Murder” van Andrew Davis, met Michael Douglas, Gwyneth Paltrow, Viggo Mortensen, David Suchet.

Patrick Duynslaegher

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content