Pierre Darge
Pierre Darge Freelancejournalist

De grote trek naar het zuiden hoeft voor vermoeide chauffeurs en passagiers niet per se een nachtmerrie te zijn. Een hotelbed onderweg wordt steeds goedkoper.

PIERRE DARGE

FOTO : LIEVE BLANCQUAERT

De tijd dat reizen naar het zuiden van Frankrijk of verder in één trek met de wagen werden afgelegd, ligt stilaan achter ons. Veel chauffeurs hebben begrepen dat dergelijke lange trajekten zoveel vergen van hun koncentratievermogen dat de veiligheid er ernstig door in het gedrang komt. Werd vroeger nogal eens opgezien tegen de kosten van overnachting onderweg, dan wordt dit argument vandaag helemaal onderuitgehaald door de biezonder snel groeiende ketens van budgethotels onderweg. Die ketens bieden driepersoonskamers aan voor minder dan duizend frank en kennen vooral in Frankrijk een stijgend sukses.

In het oog springen de Formule 1-hotels waarvan er in Frankrijk meer dan 200 werden opgezet en waarvan de formule inmiddels door vele konkurrenten werd gekopieerd. Het sukses van Formule 1 ligt ongetwijfeld in de eenheidsprijs (130 FF/780 fr.) per kamer waarin zich een dubbelbed en een enkel stapelbed bevindt, dat dwars over het hoofdeinde van het dubbelbed werd gemonteerd. De kamers zijn klein maar erg net, voorzien van een kleuren-tv, een werktafeltje, een lavabo en een verwarmingselement. Het ontbijt kost 22 FF/132 fr. per persoon. In de praktijk gaan klachten meestal over de isolatie (lawaai) en het feit dat zowel de gratis douche als de toiletten op de gang zijn.

Inspelend op die tweede klacht zette de ACCOR-groep waartoe Formule 1 behoort, een tweede keten van goedkope hotels op, waarvan er inmiddels 65 gerealizeerd zijn. De Etap-hotels verschillen van de Formule 1-hotels doordat ze over een douchecel en toilet in de kamer beschikken. Daardoor liggen de prijzen, die verschillen naargelang van de plaats, de bezetting en het seizoen, iets hoger. De prijs voor een overnachting voor één persoon varieert van 145 FF/870 fr. tot 180 FF/1080 fr. ; voor twee en drie personen betaalt men tussen 160 FF/960 fr. en 200 FF/1200 fr. Voor het ontbijt wordt een eenheidsprijs van 22 FF aangerekend.

Helemaal in dezelfde lijn liggen de hotels Première Classe, die tot de groep Envergure horen. Vorig jaar waren er in Frankrijk 119 gerealizeerd, naast één in Luik. Het opzet is best vergelijkbaar met de Etap-hotels omdat in elke kamer een dubbelbed (of lits jumeaux), een enkel stapelbed, een douchecel, een lavabo, een kleurentelevisie en een toilet aanwezig zijn. Voor een kamer betaalt men 149 FF/894 fr. per nacht. In elk hotel zijn ook een paar kamers uitgerust voor gehandicapten en in een aantal etablissementen kunnen de reizigers hun wagen kwijt in een afgesloten parking. Het ontbijt kost er 20 FF/120 fr.

Nog volgens dezelfde filozofie werden onlangs ook de eerste Quick Palace-hotels opgezet (in Lille, Avignon, Poitiers, Bayonne, Compiègne, Clermont-Ferrand en twee in Bordeaux) die er zich terecht op beroemen dat ze de beste prijs-kwaliteitverhouding leveren. Opmerkelijk is in ieder geval de aanwezigheid van vier slaapplaatsen (dubbelbed, 2 enkele stapelbedden) per kamer, naast een douche, toilet, kleurentelevisie én telefoon. En dat alles voor de biezonder lage prijs van 129 FF/794 fr. per kamer. Diezelfde prijs wordt ook gehandhaafd voor de één- en tweepersoonskamers. Voor het ontbijt wordt 25 FF/150 fr. aangerekend.

Bij Bonsaï-hotels worden de hotels, waarvan er nu 24 in bedrijf zijn, opgedeeld in drie verschillende kategorieën. In de kategorie Bonsaï Junior betaalt men 149 FF/894 fr. voor een één- of tweepersoonskamer. Het klassieke Bonsaï-hotel biedt het komfort van een hotel met één ster en rekent 169 FF/1014 fr. aan per kamer, ongeacht het feit of er nu één, twee of drie personen slapen. Een Bonsaï Relais wil een wat komfortabeler interieur en betere ontvangst aanbieden en situeert zich op het niveau van een twee- en driesterrenhotel. Per kamer wordt 220 FF/1320 fr. aangerekend, voor één of twee personen. Wie er verblijft, kan ook in een gastronomisch restaurant terecht. Het ontbijt is in elk van deze drie formules in de basisprijs inbegrepen. Zowel in de Bonsaï- als in de Junior-kategorie bestaan een soort vereenvoudigde suites waar maximaal zes personen kunnen verblijven.

Een niet te onderschatten troef van de bovenvermelde hotels is de wijze waarop de reservaties verlopen. De bemande receptie staat slechts gedurende welbepaalde uren ter beschikking de het kliënteel (check om verrassingen te vermijden het uurrooster voor vertrek). Buiten die uren kan men met een kredietkaart binnen. Praktisch gezien reserveert men bij voorkeur op voorhand een kamer waaraan een kodenummer vastzit. Het inbrengen van de kredietkaart buiten zorgt voor de validering van het kodenummer, waarmee men dan zelf zowel de voordeur als de kamerdeur opent.

Voor wie vindt dat dit soort basic-hotels en hun wat onpersoonlijke aanpak niet stroken met de gastvrijheid die een reiziger verschuldigd is, blijft slechts één andere oplossing : boeken in een wat gastvriendelijker en dus duurder hotel.

Een tussenoplossing wordt aangeboden door de zeven EcoMotels die alle op ongeveer twintig minuten rijden van Parijs liggen. De kamers zijn 18 m2 groot en beschikken over twee of vier slaapplaatsen, een badkamer met ligbad, douche, lavabo en toilet, een minibar, telefoon met direkte buitenlijn en een kleurentelevisie. Vier van de acht hotels bieden zeer konkurrentiële prijzen (vanaf 170 FF/1020 fr. voor twee personen, tot 230 FF/1380 fr. voor vier personen). De overige drie passen prijzen toe, gaande van 205 FF/1230 fr. à 250 FF/1500 fr. voor twee, tot 280 FF/1680 fr. à 295 FF/1770 fr. voor drie of vier personen. Het ontbijt kost 25 FF/150 fr.

Duidelijk van een ander gehalte zijn de Mercure-hotels waarvan er in Frankrijk alleen al zo’n 177 bestaan, naast 29 in Duitsland, 11 in Nederland, 5 in Oostenrijk, 4 in Turkije, 3 in België en in Italië. De Mercure-hotels worden onderverdeeld in 3 kategorieën : Relais, Hotel of Grand Hotel. Relais-hotels vallen het goedkoopst uit, en een duik in de kataloog leert ons dat een tweepersoonskamer in Bordeaux niet meer dan maximum 320 FF/1920 fr. hoeft te kosten. Daarnaast zijn er ook zeer betaalbare gewone Mercure-hotels : in Beauvais kost een tweepersoonskamer maximum 315 FF/1890 fr.

Bij IBIS-hotels, waarvan we er in Franrijk alleen al meer dan 250 aantreffen (naast 44 in Duitsland en 10 in eigen land), varieert de prijs van een tweepersoonskamer van 210 FF/1260 fr. tot 350 FF/2100 fr.

Van de Campanile-hotels zijn er in Frankrijk inmiddels 316 opgestart, naast een paar in Groot-Brittannië, België, Nederland en Spanje. De gebruikelijke prijs voor een kamer bedraagt 270 FF/1620 fr. Voor die prijs kunnen twee volwassenen en een kind tot 12 jaar overnachten in een kamer van ongeveer 15 m2 waarin alle gebruikelijke komfort voorhanden is : toilet, lavabo, badkamer, kleurentelevisie en telefoon. In een aantal hotels (vooral in de buurt van Parijs) wordt een duurder tarief van 340 FF/2040 fr. aangerekend. Het ontbijt is in die prijs niet inbegrepen : daarvoor betaalt men 30 FF/180 fr. per persoon extra.

In Frankrijk vindt men een honderdtal Novotels. De prijzen van de kamers variëren sterk en dat houdt in hoofdzaak verband met hun ligging. In het beste geval betaalt men 395 FF/2370 fr. per kamer, in het andere extreem 900 FF/5400 fr. Voor die prijs kan men in dezelfde kamer twee volwassenen en twee jongeren tot 16 jaar te slapen leggen. Novotels doen ook speciale aanbiedingen, maar die worden slechts korte tijd op voorhand en individueel per hotel opgezet. Gezien de behoorlijk hoge bezettingsgraad wordt aangeraden tijdens de vakantieperiode tot een maand op voorhand een kamer te bestellen.

Info en reservaties :

Ibis : 0800-195.11

Quick Palace : (00-33) 56.34.78.41

Bonsaï : (011) 66.58.86

Campanile : (00-33) 164.62.46.46

Formule 1 en ETAP : (02) 720.20.82

Première Classe : (041) 47.47.51

EcoMotel : (00-33) 130/78.08.20

Mercure : 0800-116.91

Praktisch aan deze hotels is dat je

een kamer met kodenummer kunt reserveren.

Als de receptie niet bemand is,

kan de reiziger met zijn kredietkaart binnen.

Partner Content