KUNSTGALERIJ / DOMAINE D’HOTES LE CANELET I LODèVE I FRANKRIJK

Dit statige buitenhuis van een vroegere textielbaron, in de heuvels rond het middeleeuwse, Zuid-Franse stadje Lodève, staat nu helemaal in het teken van MODERNE kunst.

Tussen Montpellier en Millau, waar de vlakte van de Languedoc het plateau van Larzac ontmoet, ligt Lodève, Frankrijks kleinste ville d’art et d’histoire. Tot het begin van de twintigste eeuw gold de middeleeuwse stad als een rijk textielcentrum. In de omliggende heuvels renoveerden Muriel Lagneau en Yves Berliet het negentiende- eeuwse buitenhuis van een textielbaron tot een unieke verblijfsformule : een hedendaagse kunstgalerij als domaine d’hôtes op de boerenbuiten.

De enthousiaste Muriel, nog steeds met de drive van iemand die te lang door Parijs heeft gedold, leeft haar liefde voor moderne kunst en haar ervaring als interieurontwerpster uit in een nieuwe hotelformule. “Ik was op zoek naar een expositieruimte in Parijs, maar het toeval bracht ons naar deze verlaten villa”, vertelt de gastvrouw, die ook nog tijd vindt om lokale delicatessen te exporteren naar Brusselse restaurants. Een restauratiejaar later openden de galerie en de gastenkamers. “Overal is er hier kunst, van de tuin tot aan het bed. We exposeren veelal jonge artiesten, ook enkele Belgen. De exposities wisselen elkaar af, dus regelmatig gooi ik alles door elkaar, op zoek naar nieuwe confrontaties tussen de werken.” De robots van Michell en Jean-Pierre Hartmann heeft Muriel exclusief in huis. “Als een werk je bevalt, kun je het meenemen naar de kamer en er een nachtje over – of liever mee – slapen.” De helft van de hotelgasten koopt het na zo’n nacht.

Inspiratie voor de fresco’s in de vier gastenkamers vond Muriel bij kunstenaars die in de Hérault geboren werden, zoals beeldhouwer Paul Dardé, schilder Frédéric Bazille of Georges Brassens. Veel aandacht ging naar de inrichting van de strakke badkamers, maar ruim is enkel de Paul Valérysuite. Dat de kamers niet zo groot zijn, wordt echter meer dan gecompenseerd door de twee salons en de orangerie aan het zwembad.

Wie zich wil afzonderen heeft ruimte zat, onder andere in het park van vijf hectare rond het landhuis. Gastheer Yves leidt ons naar ‘zijn’ waterval, die op het domein neerdondert in de Soulondre. Oude kanaaltjes, die ooit de molen aandreven, en een vijver zorgen voor verkoeling. Langs de formele lanen prijken cipressen en palmbomen, en op een helling woekert een bamboebosje. Naast de fruitbomen, leveranciers van de huisgemaakte kersen en vijgenjam bij het ontbijt, zijn vooral de driehonderd jaar oude majestueuze sequoia’s de trots van het domein.

samengevat

8 Design

8 Authentiek

8 Rustig

8 Romantisch

8 Zwembad

Restaurant

Wellness

Celebrity spotting

8 Trendy

8 Kindvriendelijk

Tekst en foto’s Jo Fransen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content