Healthy is the New Beautiful, met deze slogan lanceerde Pantene ooit als olympische sponsor een campagne met elf vrouwelijke atleten in de hoofdrol. Omdat het reclame voor haarproducten was, ging het niet om de conditie van de atleten maar wel om hun gezond en glanzend haar. Rond dezelfde tijd kwam gewezen plussize model (een label dat ze zelf verwerpt) Katie H. Willcox met Healthy is the New Skinny, aanvankelijk een campagne, dan een website, en ondertussen een volwaardig bedrijf dat onder andere ijvert voor een positief lichaamsbeeld en, en passant, de nodige voedings- en fitnesstips deelt.

Recenter, tijdens de internationale tweejaarlijkse trendspresentatie van cosmeticamerk MAC, benadrukte een make-upartieste alsnog het belang van de glow oftewel een gezonde gloed, want, weet je wel, Healthy is the New Sexy. Wend of keer het zoals je wilt, er gezond uitzien is de boodschap. En met gezond bedoelt men eigenlijk : een strak lichaam in een gladde huid. Een vrouw vraagt niet meer : “Schat, heb ik een dikke kont ?” Maar ze wil een booty (kont) die een belfie (selfie met achterwerk) waard is.

Strak en glad dus. Nu er is wel degelijk een link : wil je een gezond lichaam, dan is vooral de verhouding tussen (genoeg) spieren en (niet te veel) vet van belang. Daarvoor zijn een gezonde levensstijl met een evenwichtige voeding en voldoende beweging uiteraard cruciaal.

Wat men vaak vergeet, is hoe belangrijk rust is. Zo vertelt doctor David Ludwig in zijn boek Always Hungry ? dat slaaptekort het beloningssysteem van je hersenen anders naar junkfood doet kijken. En dat je meer calorieën gaat eten, voornamelijk uit voedingswaren met een hoge glykemische index, dan wanneer je goed uitgerust bent. Verder weet hij dat vetcellen de grootste slachtoffers van slaaptekort zijn. Hij verwijst naar een studie van de University of Chicago waaruit blijkt dat vier nachten slaaptekort (4,5 uur per nacht) reeds aanzienlijk de insulinegevoeligheid van vetcellen vermindert. Een andere studie duidt aan dat ongezonde veranderingen in insuline- gevoeligheid en metabolisme zich al na één nacht te weinig slapen kunnen voordoen. Op lange termijn verhoogt slaaptekort het risico op obesitas, type 2 diabetes en hartziekte.

Mijn hoogstpersoonlijk en niet wetenschappelijk ondersteund fitnessplan luidt dus : slaap je mooi. Ik bedoel slank. Nee, slaap je sexy. Ja, dat wordt ‘m. Want Rested is the New Healthy, zeg dat ik het gezegd heb.

delphine.stefens@knack.be

DELPHINE STEFENS

Er gezond ui tzien is de boodschap. En met gezond bedoelt men eigenlijk : een strak lichaam in een gladde huid

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content