Voor 2 tot 6 (als onderdeel van een maaltijd)

1 el middelgrote gedroogde garnalen, afgespoeld en drooggedept

2 of 3 Thaise lange groene aubergines (350 g) of, bij gebrek daaraan, gewone aubergines, 1 groot ei, op kamertemperatuur

15 el limoensap

15 el nam cheuam nam taan piip (simpele palmsuikersiroop)

1 el Thaise vissaus

2 kleine verse, bij voorkeur Thaise, chilipepers (2 g), in dunne ringetjes

14 g gepelde kleine sjalotjes, het liefst Aziatische, of heel kleine rode uien, in de lengte gehalveerd, in dunne plakjes gesneden (ca. 2 el)

1 el krathiem jiaw (gebakken knoflook), 2 volle el grof gehakte koriander (dunne stengeltjes en blaadjes)

Garnalen droog-bakken (dry-fry) : verhit een kleine koekenpan of wok op matig vuur, doe er de gedroogde garnalen in. Rooster ze ca. 5 minuten, schep regelmatig om tot ze echt goed droog en een beetje knapperig zijn. Laat afkoelen in een kommetje. Ze zijn afgedekt op kamertemperatuur ca. 1 week houdbaar.

Aubergines : schil, snij en rooster, bij voorkeur op de barbecue en anders in de oven. Op de barbecue : rooster, als de (houts)kooltjes grijs beginnen te worden maar nog wel iets vlammen, de aubergines ca. 4 minuten direct op de kooltjes ; draai ze regelmatig om tot de schil bijna zwartgeblakerd is en het vruchtvlees heel zacht is. Het doel is de schil helemaal te schroeien zonder dat het vruchtvlees moesachtig wordt. In de oven : verhit de ovengrill op de hoogste stand, zet een rooster zo dicht mogelijk bij de hittebron. Leg de aubergines op een met aluminiumfolie beklede bakplaat (of nog beter, op een rooster op de bakplaat) en rooster ze, terwijl je ze een keer omdraait, tot de schil gaat bladderen en bijna zwartgeblakerd is, en het vruchtvlees heel zacht maar nog niet moesachtig is. Dat duurt zo’n 6-12 minuten, afhankelijk van de grootte van de aubergines en de afstand tot de hittebron. Laat de aubergines ca. 10 minuten afkoelen. Zo kun je ze gemakkelijker schillen en kan het vruchtvlees ietsje steviger worden. Trek de schil er met je vingers af (het geeft niet als er kleine stukjes blijven zitten) en probeer het vruchtvlees zo intact mogelijk te laten. Hou de aubergines niet onder de kraan. Snij ze overdwars (diagonaal als je het echt mooi wil doen) in plakken van 5 cm en schik ze op een dienschaal.

Ei : zet een kom ijswater klaar. Breng een pannetje met water aan de kook, leg het ei er voorzichtig in en kook het 10 minuten. Het doel is een hardgekookt ei, dat nog niet heel droog en poederig is geworden. Leg het ei in het ijswater, pel het zodra je het kunt vastpakken en snij het eiwit en de dooier in kleine stukjes.

Salade : meng het limoensap, de palmsuikersiroop, vissaus en chilipepers in een kleine pan of wok, zet op matig vuur en verhit het mengsel ca. 15 seconden tot het warm aanvoelt. Schenk het warme mengsel over de aubergines. Strooi het ei, de sjalotjes, gedroogde garnalen, gebakken knoflook en tot slot de koriander erover.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content