Sisterhood

Ruth Goossens, hoofdredacteur

Waarom we na vijftig jaar nog steeds een Nationale Vrouwendag nodig hebben op 11 november? Er gaapt nog steeds een loonkloof, leidinggevende functies gaan nog altijd voornamelijk naar mannen, en het zijn de vrouwen die het grootste deel van de zorg- en huishoudelijke taken binnen het gezin blijven opnemen.

Maar er valt op deze Vrouwendag ook best wel wat te vieren. Vijftig jaar van actieve strijd, ludieke acties en serieus lobbywerk hebben veel opgeleverd. Een sterke en inspirerende vrouw die haar dromen najaagt en waarmaakt, die een plaats op de b├╝hne inneemt of simpelweg tijd voor zichzelf opeist, is geen unicum meer. Voor veel jonge vrouwen is gelijkheid vandaag een basisrecht, en als er aan dat basisrecht wordt geraakt, aarzelen ze niet om hun stem te laten horen.

Om de vijftigste verjaardag van de Belgische Vrouwendag in de verf te zetten, wilden we deze jonge generatie graag een forum bieden. We polsten bij belangenorganisaties en inspirerende vrouwen in onze adresboekjes wie zij naar voren schoven. De reacties waren overweldigend en de lijst indrukwekkend en divers. Wie ervan uitgaat dat vrouwen elkaar het licht in de ogen niet gunnen, is eraan voor de moeite. In ons dossier (Nationale Vrouwendag, p. 16) kunnen we slechts een beperkt aantal jonge vrouwen presenteren. Maar de overige straffe dames krijgen de komende maanden ongetwijfeld nog een plaatsje in dit magazine. Want het zijn stuk voor stuk prachtige vrouwenverhalen die het verdienen om te worden verteld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content