Imelda Crauwels houdt van eenvoudige bereidingen uit de wereldkeuken. Uitheemse ingrediënten koopt zij op de Antwerpse Vreemdelingenmarkt.

Imelda Crauwels heeft vroeger op de bank gewerkt en reisde met haar man de wereld rond. Nu doet zij andere dingen. Zij volgt lessen aan de textielacademie en de tekenacademie. Imelda heeft haar portretten vorig jaar tentoongesteld in Senegal. Verder leest zij graag poëzie en luistert zij graag naar wereldmuziek. Imelda heeft een schare vrienden opgebouwd, die in alle hoeken van de wereld wonen. Wanneer zij bij haar op bezoek komen, kookt de gastvrouw iets lekkers.

Imelda is zesendertig jaar getrouwd en heeft vanaf het begin met plezier in de keuken gestaan. Zij is eenvoudig begonnen en ook nu nog geeft zij de voorkeur aan simpele bereidingen. Haar eerste gerecht was champignonsoep. Haar man vond die zo smakelijk dat soep een traditie is geworden in huize Crauwels.

Imelda’s eerste kookboek was het kookboek van de Boerinnenbond en daarna volgden de recepten van Wina Born uit het blad Avenue en recepten uit de Libre Belgique. Imelda kreeg de smaak te pakken en is kookboeken gaan kopen van Franse sterrenkoks, zoals Troisgros en Bocuse. Ook op haar buitenlandse reizen kocht zij altijd een lokaal kookboek. Nu heeft zij een rijke verzameling recepten uit landen als Griekenland, Finland, Zweden, Italië, Spanje, Amerika, Senegal en Libanon. Haar favoriete kookboek is Echt Grieks van Theodore Kyriakou. Zij heeft het boek van haar kinderen cadeau gekregen.

Er gaat geen dag voorbij of Imelda is in de keuken bezig. Voor de bereiding van een maaltijd trekt zij een uur uit. Haar voorkeur gaat naar eenvoudig, vers en… mager. Want met de hulp van Weight Watchers viel zij 25 kilo af en die wil zij niet terug. Boodschappen doet zij bij voorkeur op de zaterdagse Vreemdelingenmarkt in Antwerpen. De hele wereld ligt daar aan je voeten. Zij vindt er ingrediënten die niet in de gewone winkel te koop zijn. Wanneer zij in de namiddag beladen thuiskomt, is zij zo enthousiast dat ze niet kan wachten om met koken te beginnen.

Bij het hoofdgerecht gaat de kurk van een fles Domaine Massamier La Mignarde, Vin de Pays des Côteaux de Peyriac, 2003, Cuvée des Oliviers. De wijn is te koop voor ongeveer 5 euro in het Wijnhuis (Scheldestraat 21, Antwerpen).

Pieter van Doveren

Partner Content