Kris Reekmans verrijkte het Hasseltse stadscentrum met Comerç 34, een trendy stadsrestaurant voor Jan en alleman, met een verwarrende naam.

:: Comerç 34 : Fruitmarkt 34, 3500 Hasselt. 011 22 81 33. www.comerç34.be Woensdag en zondagmiddag gesloten.

www: meer culinaire informatie op het.gastronomen.net

Hasselt floreert, dat kan je toetsen aan de horeca. Het centrum telt vele nieuwe eethuizen waar verfrissing wordt gebracht via decor en bord. Aan de Fruitmarkt, evenals aan de naburige Botermarkt, is de horeca goed vertegenwoordigd. In de schaduw van de kathedraal ligt Comerç 34, een hedendaags stadsrestaurant met openschuifbare glasfaçade en een uitnodigende moderne inrichting. Wij namen plaats om 19 uur. Aan de tafel naast ons werd de rekening gevraagd. In Hasselt eet men vroeg en dan ben je in Comerç 34 op het juiste adres : de keuken is non-stop geopend van 12 tot 22 uur. Het restaurant bestaat een flink jaar en heeft de wind in de zeilen. Het kreeg een designinrichting in koele tinten aangemeten; rode mozaïek en rode, plexiglazen kuipstoeltjes van Philippe Starck brengen kleur en warmte. Comerç 34 is een project van Kris Reekmans, die zelf in de keuken staat. Hij komt uit Sint-Truiden, waar hij vroeger met zijn zus restaurant Theater en daarvoor een ijssalon had.

Ontspannen sfeer

De naam is geënt op het vermaarde restaurant Comerç 24 in Barcelona, maar niet de keuken, want die is van een ander allooi. In het beroemde Spaanse eethuis serveert men doordachte avant-gardische smaakbommetjes, gemaakt volgens de laatste technische snufjes uit de Ferran Adrià-school. In de Hasseltse Comerç serveert men voor verteerbare prijzen hippe, à la minute bereide gerechten, geïnspireerd op de Italiaanse keuken en de Belgische smaak. Kris koos zelf de naam, zonder te beseffen dat het Spaanse restaurant zo bekend was, waardoor ongewild bij menig kenner verwachtingen worden gecreëerd.

Wij werden omgeven door wiggel-waggel-loungemuziek, bediend door vriendelijke jonge mensen in Armani-truitjes en genoten van de ontspannen sfeer. In de keuken zagen wij hoe de koks geconcentreerd bezig waren en uit hygiënische overwegingen chirurgische handschoenen droegen. Op het terras betaalden de mensen een slecht spelende accordeonist een aalmoes in de hoop dat de muzikant snel zou doorlopen naar een volgende halte. Er kwamen twee voorgerechten : rundcarpaccio met raketsla, pijnpitten, parmezaankaas en pestovinaigrette op basis van verse basilicum (10,50 euro) en krokant gebakken sappige zeewaterscampi’s met los gepresenteerde mengsalade en in huis gemaakte tartaarsaus (10,50 euro). Hoofdgerechten waren : kort gebakken tonijn met raketsla, aardappelen in veldkleed geparfumeerd met rozemarijn en knoflook en een torentje van champignons, zwarte olijven, sjalot, kappertjes, limoen en geroosterde paprika (16,50 euro) en spaghetti met pesto van gedroogde tomaat, verse tuinkruiden, pijnboompitten en parmezaankaas (12,50 euro).

Wij vonden het eten een beetje simpel, maar ook eerlijk en royaal.

TRENDY STADSRESTAURANT

Keuken6,5/10

Decor 7/10

Comfort 6,5/10

Service 6,5/10

Prijs/kwaliteit 7/10

Pieter van Doveren

Partner Content