Diamant, pasteltinten, witgoud en zilver. Frivool en gedurfd maar tegelijk eenvoudig en luxueus. In de hedendaagse juwelen worden schijnbare tegenstellingen verenigd in een harmonieus design.

Trendwatchers hebben het nog nooit zo druk gehad. Wie wil nu niet weten wat ons te wachten staat in het derde millennium? Maar een hele eeuw ver kijken is zelfs de beste kristallen bol niet gegeven. De trends voor de komende jaren daarentegen tekenen zich duidelijker af. Over de zomermode van 2001 zegt Li Edelkoort bijvoorbeeld dat de aarde centraal zal staan: de kleur van koren, olijfolie en bessen, maar tegelijk ook country en folk en grootmoeders stijl. En verder: “Dressed up is de trend. We zullen ons opkleden voor allerlei gelegenheden. Voor een feestje, voor de avond, voor het diner.” Je mag dus verwachten dat juwelen weer een belangrijke rol gaan spelen.

Een paar jaar geleden was het nog bon ton om helemaal geen of hooguit een ultrasimpel sieraad te dragen. Een fijn kettinkje, een eenvoudige ring… niks overladens, niks opvallends. Die tijden lijken voorbij: “Er worden meer juwelen gekocht maar vooral meer gedragen dan enkele jaren geleden”, beaamt Brigitte Pluys van Twice As Nice. Zowel Luc Spooren van Spooren Juweliers als het duo Wouters en Hendrix merken het ook op: we dragen vaker juwelen en voor diverse gelegenheden. Maar ze beklemtonen dat we niet om het even wat gaan dragen. “Het mag allemaal weer wat specialer en frivoler,” zeggen Karen Hendrix en Katrien Wouters, “groter en uitgesproken.”

Wat niet betekent dat de soberheid van enkele jaren geleden helemaal out is; ze krijgt alleen een andere invulling. Sober wordt nu gecombineerd met durf, eenvoud met kleur, alledaags met luxe. “Ik heb niet meteen de indruk dat er meer juwelen worden gekocht. En ze moeten ook niet per se goedkoper zijn, wel iets minder in het oog springend”, zegt Luc Spooren. “Een gouden horloge bezet met diamanten is vandaag veel minder in trek. Nu zie je speelsere en gewaagdere combinaties: diamanten met staal bijvoorbeeld. Dat is typisch voor de laatste jaren: luxueus samen met alledaags, casual dat tegelijk heel feestelijk kan zijn. Je ziet het bij grote huizen als Chopard, dat een reeks juwelen in edelstaal heeft gelanceerd. En een mooi voorbeeld van eigen bodem is Phenix met de Fenom– en de Xen-collectie: combinaties van titaan en goud, staal en briljanten.”

Simpel versus luxe is een van de vele tegenstellingen die volgens Li Edelkoort zullen vervagen. Sterker nog, zij voorspelt een fusie, en in de sieradensector lijkt die al realiteit. Witmetaal is opnieuw aan een opmars bezig: platina, witgoud, zilver, al dan niet gerodineerd… “Er is een duidelijke verschuiving van goud naar zilver”, zegt Karen Hendrix. “Vooral bij een trendgevoelig publiek”, voegt Luc Spooren eraan toe. “De modebewuste Italianen zijn daar vijf, zes jaar geleden mee begonnen. Pas nu zie je die trend hier op gang komen. Daarmee wil ik niet beweren dat het andere uit is. Geelgoud zal altijd in trek blijven bij een traditioneel publiek.” Ook Brigitte Pluys meent dat exclusieve, geelgouden sieraden niet meteen tot het verleden zullen behoren. Het segment goedkopere en modegevoelige juwelen ziet zij in een andere richting evolueren: “Ik vermoed zelfs dat binnen dit en twee jaar de gele kleur nagenoeg verdwenen zal zijn.”

In buitenlandse bladen wordt een terugkeer van kleurrijke edelstenen opgemerkt. “Italiaanse collecties hebben een tijd geleden duidelijk die kaart getrokken. Pomellato was een van die trendsetters. Met het accent op de fun van kleur”, verduidelijkt Luc Spooren. Naar zijn mening breekt die trend hier niet meteen door: “De diamant blijft de meest gevraagde edelsteen. Maar verder? Zelfs voor robijnen, saffieren en smaragden, van oudsher toch veel gebruikte stenen, blijft de belangstelling mager.” Op dat vlak blijkt België dus een redelijk klassieke markt. Maar misschien heeft dat gebrek aan belangstelling te maken met het feit dat stenen nog al te vaak geassocieerd worden met opvallende, geelgouden juwelen, terwijl de trend wit en zilver is. Brigitte Pluis: “De combinatie zilver-edelstenen is dikwijls hard. De kleuren zijn te fel, het contrast is te sterk. Daarom gaat men vaak naar de babykleurtjes: lichtblauw, zachtoranje en andere pasteltinten.” Dat lijkt te kloppen. Zeeblauwe aquamarijn, roze toermalijn, zachtgele citrien, lila amethist, dat zijn de stenen die momenteel in zijn en vooral ook in combinatie met zilver of witgoud mooi tot hun recht komen. Dezelfde onderstroom dus: kleur, ja, maar zonder overdreven rijkelijk te zijn.

Al zijn er natuurlijk uitzonderingen. In hun 2000-collectie maken Wouters en Hendrix gebruik van andere materialen: “Kleur hoeft niet noodzakelijk van stenen te komen. Wij hebben bijvoorbeeld een reeks leren armbanden in allerlei kleuren, al dan niet gecombineerd met zilver. België is lang heel traditioneel geweest. Maar wij zien nu een langzame evolutie naar trendy en modebewust. Vroeger kocht men minder, klassieker en degelijk, om heel lang te dragen. Vandaag wordt een juweel eerder gezien als een accessoire, verbonden met trends in de mode.”

Rest nog één vraag: wat met de toekomst? En ook hierover zijn ze het roerend eens: er zullen altijd juwelen gedragen worden. Luc Spooren: “Het sieraad bestaat al duizenden jaren. Het zal blijven bestaan als een manier om zich te tooien. Maar er wordt nog steeds geëxperimenteerd, met soms heel vernieuwende resultaten.”

Hilde Verbiest

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content