SIHAME EL KAOUAKIBI

© PORTRET DIEGO FRANSSENS

JONGERENCOACH

SOMS IS HET GOED OM EEN ATYPISCHE WEG TE VOLGEN. Toen ik op mijn 21ste met Let’s Go Urban begon, deed ik dat niet via de geijkte paden. Er zijn elf jeugdcentra in Antwerpen, maar toch kent het stadsbeleid de jongerencultuur niet. Ik raakte een gevoelige snaar, want er werd geluisterd.

IK HAAL VEEL INSPIRATIE UIT HET LEVENSVERHAAL VAN MIJN VADER. Mijn ouders zijn uit het noorden van Marokko naar hier verhuisd. Mijn vader kende de taal niet, maar hij heeft het tot meestergast geschopt en voor zijn vrouw en zeven kinderen gezorgd. Ik heb zijn koppigheid geërfd en ben net als hij een harde werker die kritisch is tegenover zichzelf. Zijn erkenning en die van mijn moeder betekenen veel voor mij, ook al weet ik dat ze het moeilijk hebben om zich in te leven in wat ik doe.

EEN BESTAANDE SITUATIE IN VRAAG STELLEN, LEVERT ALTIJD IETS OP. Ik vind het niet normaal dat zoveel jongeren op school verloren lopen. Ik vind het prachtig dat ik hier gasten kan begeesteren. Dat ze iets doen waar ze fier op zijn. Ze leren hier dansen, maar ze leren hier ook doorzetten en verantwoordelijkheid nemen.

DE STAD IS DE TOEKOMST. EN JONGEREN OOK. Zij zullen bepalen hoe de wereld er binnenkort uitziet, niet hun ouders. We kunnen maar beter zorgen dat het een toegewijde en verantwoordelijke generatie is. Ik hou niet van profiteurs. Ik heb moeite met mensen die hun leven niet zelf in handen nemen. Een twintiger die stempelt, krijgt het te horen van mij. Man of vrouw. Het is zonde. Voor hun talent, maar ook voor onze economie.

DE GEMAKKELIJKSTE WEG IS NIET ALTIJD DE INTERESSANTSTE. Ik ben altijd ondernemend geweest. Ik zat in de leerlingenraad en zette op de hogeschool projecten op. Als kind wilde ik in de politiek, dat wil ik nog steeds, maar voorlopig kan ik van hieruit meer in gang zetten. Ik wil een urban centre oprichten waarin we de steeds veranderende jongerencultuur in kaart brengen. Eerst met dans, maar binnenkort volgen sport, muziek en media.

ER IS ZOVEEL ONONTGONNEN GEBIED IN EEN STAD. Ik ben opgegroeid in een kleine gemeente. Dat gevoel van ‘hier gaat het gebeuren’ heb ik nog steeds als ik in Antwerpen kom. Het is een broedplaats voor innovatie en dynamiek.

KINDEREN VERDIENEN DE PERFECTIE. Ik heb mijn diploma van onderwijzer gehaald, het was mijn jongemeisjesdroom. Ik had de meeste punten van mijn jaar, maar ik ben de enige die niet voor de klas staat. Wat kon ik écht aan die kinderen meegeven ? Veel te weinig vond ik. Als je met mensen werkt, moet je wel perfectionistisch zijn.

MIJN ROOTS HERONTDEKKEN DOET DEUGD. Ik vecht er minder tegen dan vroeger. Ik erken dat ze mij gemaakt hebben tot wie ik ben. Ik heb pas het boek Zohra en de gazellen gelezen, dat zijn mooie Marokkaanse volksverhalen die ik niet kende. Eindelijk weet ik wie Aicha Qandisha is.

ALS HET MORGEN VOOR MIJ GEDAAN IS, DAN IS DAT NIET ERG. Nadat mijn moeder borstkanker kreeg, leef ik bewuster. ’s Avonds stel ik mezelf twee vragen : deed ik iets voor mezelf en deed ik ook iets voor een ander ?

Sihame El Kaouakibi, 25 jaar, is oprichter en coördinator van Let’s Go Urban, dat jongerencultuur in Antwerpen wil samenbrengen en verspreiden. Voorlopig vooral via een urban dance-opleiding, maar vanaf juli 2012 komen daar ook urban music en urban sport bij. De organisatie kreeg op 28 april de Vlaamse Cultuurprijs voor Amateurkunsten. Sihame werd vorig jaar verkozen tot Antwerpenaar van het jaar.

DOOR LEEN CREVE – PORTRET DIEGO FRANSSENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content