Op haar 25ste en met tien jaar ervaring is het Britse topmodel Jourdan Dunn een veteraan in de mode-industrie. Zichzelf bewijzen hoeft niet meer en dus doet Dunn alleen nog de shoots waar ze zin in heeft. Zoals deze voor Liu Jo, samen met Karlie Kloss, haar modellenmaatje en de meter van haar zoon.

“Karlie en ik hebben elkaar acht jaar geleden leren kennen, backstage bij de show van Prada. Het klikte meteen”, zegt Dunn aan de telefoon. “Pas later zijn we te weten gekomen dat we ook op dezelfde dag jarig zijn. Dat heeft onze band nog sterker gemaakt.”

Herkent u karaktertrekken van uzelf in Karlie ?

Jourdan Dunn : We zijn nogal bazig en komen alle twee overal te laat (lacht). Typische trekken van een leeuw. Karlie zal dat wel beamen.

U zit al tien jaar in de sector. Wat zijn de leuke en minder leuke kanten van het modellenbestaan ?

De make-up, de kleren en de setting : ik vind het fantastisch om elke keer in de huid van een ander personage te kruipen, net als een actrice.

En ja, er zijn ook nadelen aan model zijn. Je krijgt ongewild een soort superheldenstatus aangemeten. Daardoor wordt alles wat je doet onder een vergrootglas gelegd. Er is geen ruimte meer voor fouten. Elk puistje hebben ze gezien, elke uitspraak wordt geanalyseerd.

U bent een rolmodel voor heel wat jonge meisjes. Hoe voelt dat ?

Beangstigend. Ik denk er niet te veel over na.

U klaagt regelmatig het racisme in de sector aan. Is er de afgelopen jaren niet veel veranderd op dat vlak ?

Het is al veel beter, ja, maar er kan nog veel meer worden gedaan. Hoeveel gekleurde vrouwen zie je in reclamecampagnes of op de cover van een magazine ? Ik vind het ook raar als een agent me zegt : ‘Je bent het enige gekleurde meisje dat geboekt is voor deze show. Is dat niet geweldig ?’ Ik weet niet wat er zo geweldig is aan een ontwerper die maar één etnisch model in zijn show gebruikt. Alsof er maar één soort vrouw is die van mode houdt. Ik heb niet de macht om dat te veranderen, dat moet achter de schermen gebeuren. Het enige wat ik kan doen, is erover praten.

Hoe heeft het moederschap u veranderd ?

Ik was negentien toen ik mijn zoon kreeg. Dat is jong. Dan sta je sowieso op een andere manier in het leven. Ik werkte hard, verdiende veel geld en gaf het ook direct weer uit. Nu ga ik veel bewuster om met mijn carrière omdat ik mijn zoon een goed leven wil geven.

U bent heel actief op sociale media. Is dat vandaag belangrijk voor een model ?

Het is een geweldig platform. Je kunt op een directe manier communiceren met je fans en hun inzicht geven in wie je echt bent en waar je voor staat. Oké, er wordt veel gezeverd op Twitter, maar je kunt het ook gebruiken als een tool. Ik gebruik mijn sociale media bijvoorbeeld ook om te praten over sikkelcelziekte, de erfelijke bloedziekte waaraan mijn zoon lijdt. Veel mensen wisten niet dat die aandoening bestond.

Door Ellen De Wolf

“Ik voel me veel beter dat ik BS (bullshit) niet doe… sorry, ik bedoel VS (Victoria’s Secret) nu Rihanna het ook niet doet.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content