Een paar jaar voor Jacques Konings de deur van zijn Antwerpse kapsalon achter zich dichttrok, kocht hij een huis in L’Isle-sur-la-Sorgue, hét antiekdorp van de Vaucluse. Les Fontanelles ligt even buiten het centrum, opzij van de weg naar Apt. Samen met zijn partner verbouwde hij de oude boerderij tot een verfijnd gastenverblijf. Zo werd een open remise voor karren een oranjerie waar met de meest eclectische materialen een bijzondere sfeer werd geschapen. Het is de plek waar gasten zowel de koelte opzoeken op de heetste dagen als beschutting vinden tegen de mistral in het voorjaar. Er is ook een klein zwembad.

Jacques en zijn partner Richard zijn allebei al heel hun leven verzamelaars van curiositeiten. Daarmee hebben ze zowel de woonkamers als de drie gastenkamers origineel ingericht. Een beetje opulent soms. Door het hele huis vind je ook herinneringen aan hun vroegere leven in de wereld van kapsels en mode. Mijn absolute voorkeur gaat naar La Chambre Hermès, een suite eigenlijk. De Hermèsfoulards van Richards moeder hangen er ingelijst aan de muur, bijzonder origineel. Boven de zwartfluwelen bank hangt een schilderij van Mary Prijot, de stichtster van de Antwerpse modeacademie : een donkere maan die vooral in nachten met bijzonder licht nog mysterieuzer lijkt. In de oranjerie hangt een groot portret van een van de gastheren een paar decennia geleden : enigmatisch dandy-achtig, in harmonie met de twee Chinese wachtertjes die de deur naar de eetkamer flankeren en die ’s avonds lichtjes op hun dienblaadjes dragen. Er zijn de familieportretten en het tedere hoofdje van vriendin-beeldhouwster Erica Chaffart in de eetkamer, soms getooid met een kransje van buxus.

Sfeer is voor Jacques en Richard heel belangrijk, aandacht voor hun gasten evenzeer. In de hal hangt het motto van het huis : La mesure de l’amour est d’aimer sans mesure. Het zegt iets over de mensen die hier wonen. Alles is verzorgd, van het stapeltje handdoeken en de haardroger in elke badkamer tot het uitgebreide ontbijt. Maar het heerlijkste moment van de dag is het diner. De heren doen hun boodschappen op boerenmarkten in de buurt, en Richard is een voortreffelijke kok met de meest originele ideeën. De tafel wordt gedekt met de grootste zorg en als de twee mannen mee-eten, is entertainment verzekerd. Een maaltijd van aperitief tot koffie, met een halve fles wijn per persoon inbegrepen, kost 28 euro. Wel reserveren bij het ontbijt.

Ligging: buiten het centrum in een domein van 2 hectare.

Sfeer: gemoedelijk, ontspannen, hartelijk.

Reistijd: ongeveer 1100 km van Brussel, dus een dag rijden.

Prijsklasse: correct.

TIP

Mis de antiekmarkt in L’Isle-sur-la-Sorgue op zondag niet.

Praktisch

Les Fontanelles, 114 route de Lagnes, F-84800 L’Isle-sur-la-Sorgue, +33 490 20 72 59,

e-mail : info@lesfontanelles.com.

Les Fontanelles heeft drie kamers, tegen 95 euro per nacht.

www: Meer hoteltips op het.reiswijzers.net

Tekst Tessa Vermeiren / Foto’s Henri del Olmo – Côté Sud

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content