SEPIDEHS KEUZE

© FILIP VAN ROE

Bij de selectie ging sommelier Sepideh Sedaghatnia voor ‘bijzondere’ wijnen die haar telkens weer verbazen door hun constante kwaliteit, karakter en het vakmanschap van de makers.

BELLETJES

Champagne Dom Ruinart 1998, Reims

Ruinart, gesticht in 1729, is het oudste Maison de Champagne ter wereld, met kelders als ondergrondse kathedralen waar de wijn langzaam rijpt. De naam verwijst naar de benedictijnermonnik Dom Thierry Ruinart (1657-1709) die ook het wereldse niet schuwde. In de abdij van Saint-Germain-des-Prés ving hij op dat aan het Parijse hof van Lodewijk XIV vin de mousse zeer in trek was. Twintig jaar later zou zijn neef in Reims het eerste champagnehuis stichten. Deze prestigechampagne is gemaakt van 100 procent chardonnay (2/3 Côte des Blancs, 1/3 Montagne de Reims). De 1998 is op zijn hoogtepunt, met een harmonie van fruit (reine claude) en bloemen en noten van acaciahoning. Fris en soepele klassewijn. Past bij champignons, gratins, groene groenten, vis in saus en wit vlees. Richtprijs : 145 euro.

Champagne Bollinger, La Grande Année 2004, Aÿ

Bij Bollinger (gesticht in 1829) worden de uitzonderlijk goede jaren gebruikt om een vintage (millésimé) champagne te maken. In 1976 kreeg de vintage de naam Grande Année. In 2004 werd dit simpelweg La Grande Année om de uitzonderlijke status te illustreren. Twee jaar later maakte de champagne (60 % pinot noir, 40 % pinot meunier) naast Daniel Craig als James Bond zijn filmdebuut in Casino Royale. De aroma’s in de neus zijn het gevolg van de veroudering op houten vaten : geroosterd brood, fruit op alcohol, exotische specerijen, rabarber en steenfruit. Krachtige maar toch zachte pareling en een bijzondere afdronk. Past bij rauwe en gebakken ganzenlever, gegrilde vis, met of zonder saus, geroosterd lams- of kalfsvlees. Tot vijf jaar houdbaar. Richtprijs : 108 euro.

Champagne Egly-Ouriet, Grand Cru Les Crayères, Blanc de Noirs, Ambonnay

Zoals alle Egly-champagnes is deze Grand Cru uitgesproken vineus : bedoeld om bij rijke, krachtig smakende gerechten geschonken te worden en met bewaarpotentieel. De druiven komen van één pinot-noirwijngaard, geplant in 1946 en bekend als Les Crayères. Het is een uitzonderlijk terroir waar de wijnstokken diep in de kalk verankerd zijn. De vinificatie gebeurt volledig in vaten. De champagne is van een diepe, bijna ui-achtige kleur, geurt naar citrus, bloemen en rood fruit, heeft een fijne textuur die eindigt met een intense mineraliteit. Richtprijs : 99 euro. Champagne Krug, Grande Cuvée, Reims

Krug is een klein maar prestigieus champagnehuis, opgericht in 1843 in Reims. Hoewel het sinds 1999 in bezit is van LVLM (Louis Vuitton Moët Hennessy), is de zesde generatie Krugs er nog altijd werkzaam. Het huis specialiseert zich in prestige-cuvées, waarvan de Grande Cuvée het uithangbord is. Alleen de eerste persing van streng geselecteerde druiven (pinot noir, pinot meunier, chardonnay) worden gebruikt. De Grande Cuvée wordt gemaakt van zes tot negen verschillende jaargangen. Een lange rijping genereert complexe smaken (verse brioche, kokos, gekonfijt citrusfruit, gebrande koffiebonen en geroosterde amandelen) en zeer fijne belletjes aan de rand van het glas. Past bij een veelheid aan gerechten, van rijpe parmezaan tot tarbot met truffels. Richtprijs : 85 euro.

ROOD

Pithos Rosso 2012, Nero d’Avola en Frappato, Azienda Cos, Vittoria, Sicilië

Drie vrienden (Cilia, Occhipinti en Strano, COS dus) kochten in 1980 de oude wijngaard van de familie Cilia en werden zo de jongste wijnmakers van Italië. In hun ambitie om het unieke terroir van Vittoria te herinterpreteren kozen ze voor de principes van biodynamische wijncultuur. Cos werkt bovendien met amforen, kruiken in aardewerk zoals ze werden gebruikt door de Oude Grieken. De Pithos Rosso 2012 (60 % nero d’Avola, 40 % frappato) heeft zeven maanden gefermenteerd in amforen, wat resulteert in een boeket met nuances van klei, bosgrond, kersen, blauwe bloemen en paddenstoelen. Past bij rund, lam, gekruide gerechten en vegetarische schotels. Richtprijs : 26,5 euro.

Château Musar 2007, Cabernet Sauvignon, Carignan & Cinsault, Gaston Hochar, Bekaa Valley, Libanon

In de hoog gelegen Libanese Beekaavallei wordt al meer dan zesduizend jaar wijn verbouwd. De Feniciërs, een volk van zeevaarders, verkochten hem in het hele Middellandse Zeegebied. De familie Hochar, een riddergeslacht uit Frankrijk, arriveerde in de twaalfde eeuw in de Beekaa-vallei en ging er nooit meer weg. In 1930 stichtte de toen twintigjarige Gaston Hochar Château Musar. Het bedrijf is nu in handen van de derde en vierde generatie Hochars. Ongerept door hun afgelegen ligging tussen besneeuwde bergen, waren de wijngaarden ‘organisch’ avant la lettre. De druiven worden handgeplukt door bedoeïenen en gemaakt met een minimum aan toevoegingen. De biologische rode wijn is intens en rijk van textuur, met een dominante smaak van pruimen, veenbessen, kersen, vijgen en dadels en subtiele hints van specerijen. De 2007 is van een hoge kwaliteit door de uitzonderlijke klimatologische omstandigheden, met een vroege, warme lente onderbroken door late sneeuw. Past bij gebraad, gegrild lam, stoofpotjes, wild en rijpe kazen. Richtprijs : 29,60 euro.

Remirez de Ganuza Reserva 2006, Tempranillo en Graciano, Rioja, Spanje

Fernando Remirez de Ganuza stichtte zijn bodegas pas in 1989, maar intussen is zijn wijn een moderne legende in Rioja. Zowel de Spaanse koninklijke familie als Julio Iglesias is fan. Als ex-makelaar in wijngaarden wist Remirez de mooiste terroirs te kiezen om zijn ambitie waar te maken : een van de beste wijnen van Spanje te maken. De bodega is een ultramoderne wijnmakerij in prachtige historische gebouwen in het middeleeuwse gehucht Samaniego. De pionier van de innovatie hecht veel belang aan de selectie van de druiven : van de oude wijnstokken (gemiddeld 60 jaar) worden alleen de hombros (schouders) van de druiventrossen gebruikt : de rijpste druiven die het meest zon gezien hebben dus. De Reserva 2006 is een elegante, dieprode wijn met een complex bouquet van fijne fruittonen, een fijne roosterige toets en lederaccent. Past bij geroosterd rood vlees, ibericoham, grofwild, gevederd wild. Richtprijs : 42 euro.

Barca-Velha, Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Roriz en Tinta Cao, Casa Ferreirinha, Douro,

Portugal

Sinds zijn creatie in 1952 is de Barca Velha het kroonjuweel van het legendarische, maar nog steeds dynamische wijnhuis Casa Ferreininha en wellicht de meest iconische wijn uit de Portugese Douro. Hij wordt alleen in uitzonderlijke jaren gemaakt. Tot nu toe werden maar zeventien jaargangen geproduceerd. De Portugese overheid pakt er graag mee uit bij officiële recepties. Over de productie doen veel verhalen de ronde. In het begin werden ijsblokken, voor het afkoelen van de houten vaten in de kelders, in stro gewikkeld en op de rug van ezels getransporteerd. Het gaat om een klassieke, elegante, rijke rode wijn met een complex bouquet van rijp rood fruit en aroma’s van kruidnagel, kaneel, tabak en hout. Past bij rijke vleesgerechten, wild en fijne kazen. Richtprijs : 320 euro.

WIT

Egon Müller-Scharzhof Scharzhofberger, Riesling Kabinett 2011, Mosel, Duitsland

De familie Müller bezit zeven hectare van de Scharzhofbergwijngaard in Wiltingen, waarschijnlijk de meest beroemde wijngaard van de Saar. De familie exploiteert al sinds 1797 met intense zorg haar enige wijngaard, wat haar tot een van de topwijnproducenten van de streek maakt. Egon Müller is bovendien het enige Duitse lid van de Primum Familiae Vini waartoe bijvoorbeeld ook Château Mouton Rotschild, Antinori en Torres behoren. De Scharzhofberger Riesling Kabinett 2011 wordt gekenmerkt door een overvloed van frisse appel, peer en limoen op het verhemelte, verstrengeld met kruidige, bloemige en minerale nuances. De kleine, selectieve oogst van 2011 is een referentiepunt in de geschiedenis van het label. Perfecte entreewijn, voor de vollere wijnen volgen. Richtprijs : 36,50 euro.

Nun Vinya dels Taus 2012 Xarel lo, Cal Raspallet Viticultors, Penedès, Spanje

Catalaanse witte, voor 100 procent gemaakt van xarel-lo-wijnstokken van meer dan vijftig jaar oud. Ze geven de wijn een smaak van abrikozen, citrus en gedroogd fruit. Na acht maanden rijping in vaten van Franse eik komt er een diepe, intense en geconcentreerde wijn van, waarin frisheid en olieachtigheid perfect in balans zijn. De naam is op z’n minst merkwaardig : nun stond in Egypte voor het begin van alles, ook wat onbekend, mysterieus of chaotisch was. Het tweede deel van de naam is prozaïscher en verwijst naar de mollen die wel eens in de wijngaard willen huishouden. Past bij vis, gegrilde groenten, emmentaler. Richtprijs : 43,50 euro.

DOOR LINDA ASSELBERGS & FOTO’S FILIP VAN ROE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content