Al stond onze appendix op springen, dan nog kregen ze ons niet op de operatietafel van het Seattle Grace Hospital. Maar als kijkvoer zijn de esbattementen van de ambitieuze, maar wispelturige internen van Grey’s Anatomy niet te versmaden. Autopsie van een doktersserie bij het begin van het vierde seizoen.

V indt Meredith nu echt haar draai bij McDreamy ? Hoe moet het met George (alias McBambi) nu hij gezakt is voor zijn examen ? Maakt Burke alsnog een eerbare vrouw van Christina ? Zoveel prangende vragen aan het eind van het derde seizoen van Grey’s Anatomy, in de VS de meest bekeken televisieserie van het afgelopen jaar, goed voor 25 miljoen volgelingen per aflevering. En een nieuwe Emmy, dit keer voor Katherine Heigl die Dr. Isobel Stevens speelt, een voormalig model dat voortdurend tegen haar imago van dom blondje moet vechten. McDreamy, McSteamy, McBambi, het zal u McWorst wezen ? Vier redenen om toch nog in te haken op de avonturen van het chirurgenteam van de buitencategorie.

1. Mensen is misselijk

Hoe het allemaal begon : Meredith Grey, dochter een beroemde chirurge, moet zich na een stomende onenightstand reppen om op tijd te komen voor haar stage in het Seattle Grace ziekenhuis. Wie loopt ze tijdens haar eerste shift tegen het lijf ? Haar minnaar-voor-één-nacht, alias Dr. Derek Shepherd, getrouwd bovendien. Meteen is duidelijk : in tegenstelling tot veel andere artsenseries zijn het niet de medische complicaties, maar de intermenselijke trubbels die de meeste aandacht opeisen. Bovendien is Meredith een ambigue heldin : slim genoeg om haar medische studie tot een goed einde te brengen, maar hopeloos blunderend in haar liefdesleven. Soms straalt ze, soms loopt ze erbij als een dweil. Haar collega’s zijn niet minder kleurrijk : er is de razend ambitieuze en agressieve Christina, de halfzachte George die bij zijn eerste verknoeide operatie het label licensed to kill meekrijgt, de blonde stoot met hersens Izzie, die zich aanvankelijk in rectale onderzoeken mag bekwamen, en de arrogante rotzak Alex, die ook al geen beste beurt maakt door meteen al een foute diagnose te stellen.

Het doorlopend afgepeigerde zootje wordt gedrild door Dr. Miranda Bailey, een kortgestuikte, kogelronde chirurge met the nazi als roepnaam. Allemaal personages met een serieuze hoek af, die soms keihard met elkaar in de clinch gaan, maar uiteindelijk – en dat is wat de serie zo hartverwarmend maakt – wint de vriendschap altijd. Bijna altijd zijn het de vrouwelijke personages die de dienst uitmaken, het scenaristenteam onder leiding van Shonda Rhimes bestaat dan ook voor meer dan de helft uit vrouwen, eerder uitzonderlijk in de televisiewereld. Vier van de hoofdpersonages, onder wie hoofdarts Dr. Webber zijn kleurlingen en interraciale liefde wordt als iets vanzelfsprekends voorgesteld. Racisme ? Hoe passé…

2. The horror

Waarom zijn mensen verzot op doktersseries ? Om dezelfde reden dat ze naar griezelfilms kijken. Om het kwaad af te wenden, want op Adriaan van Dis na vindt niemand het leuk om in het ziekenhuis te liggen. Om de catharsis na de spanning, als er weer eens een leven aan een zijden draadje hing. Omdat we diep vanbinnen allemaal ramptoeristen zijn, verlekkerd op de misère van anderen. En ja, In Grey’s Anatomy neemt die ellende soms bizarre vormen aan : een patiënt die binnengebracht wordt met een onontploft springtuig in zijn lijf, een andere met een forse tak in zijn ingewanden. Twee patiënten zijn na een spoorongeluk op dezelfde staaf gespietst en o wee, de pest blijkt niet helemaal uitgeroeid in Seattle.

Ook de medische staf blijft niet van kommer en kwel gespaard : Meredith heeft een bijna-doodervaring na een ongeluk met een ferry en topchirurg Preston Burke, de vrijer van Christina, wordt neergeknald. Maar het hoeft er niet altijd doodserieus aan toe te gaan. Gênant, maar ook een beetje grappig : het middelbare paar dat innig ineengestrengeld wordt binnengebracht omdat háár spiraal in zíjn penispiercing is blijven haken. Tot grote verontwaardiging van de dochter, die erachter komt dat het tussen haar gescheiden ouders op sommige gebieden best nog klikt… Hoewel een zekere medische waarachtigheid nagestreefd wordt, zijn de uitschuivers van Grey and co redelijk spectaculair : zo veroorzaakt Izzie een hartstilstand bij haar geliefde Denny in een poging om hem aan een ruilhart te helpen. En Christina doet er alles aan om te verhullen dat Dr. Burke door een tremor ten gevolge van zijn schotwonde eigenlijk niet meer kan operen. Maar er is meer nodig om iemand uit de serie te schrijven.

3. Operaties en palpitaties

Je zult als patiënt maar doodziek in je bed liggen, terwijl de hormonen van de medische staf razen. Eros en Thanatos, in een ziekenhuis liggen de twee nog meer dan elders in elkaars verlengde. En in Seattle Grace vallen er geregeld skeletten uit de kast óf vrijende koppels. Dat levert memorabele scènes op : Christina die aan Burkes ziekbed een strip-tease uitvoert en daarbij betrapt wordt door zijn moeder, de capriolen van George en de rondborstige en zeer aardse Dr. Callie Torres, een hoofd groter dan hij. Als Meredith overhoop ligt met zichzelf en het leven, zoekt ze troost in onenightstands. En ja, dan wil er weleens een damesslipje aan het prikbord terechtkomen. Een iconisch moment is de dampende verschijning van plastisch chirurg Dr. Mark Sloan, slechts gekleed in een handdoek, uit de douche van Shepherds verleidelijke ex, Dr. Addison. De reacties van de (overwegend vrouwelijke) kijkers waren zo enthousiast dat McSteamy een vaste rol kreeg in de serie.

En verder heeft iedereen het zowat met iedereen gedaan in de afgelopen drie seizoenen. Soms met desastreuze gevolgen : Alex besmet een verpleegster met syfilis, die op haar beurt brave duts George besmet. Netjes. Een van de laatste amoureuze ontwikkelingen van het derde seizoen, George en Izzie die het met elkaar aanleggen, kon op niet veel bijval van de diehards rekenen. Wedden dat de affaire niet blijft duren ?

4. De funfactor

Wat de kennismaking met Grey’s Ana- tomy het opwindende van een eerste afspraakje met een geliefde gaf, waren de pittige dialogen. Een staaltje. Christina tegen Burke : “Ik heb geen wasmachine, ik koop gewoon nieuw ondergoed. Ik was niet af, stofzuig niet, doe geen nieuwe rol wc-papier op de houder. Ooit had ik een poetsvrouw, ze liep huilend weg. Het enige wat je in mijn koelkast vindt, is wodka, water en cola light. Mij kan dat niet schelen, maar jou wel. Vind je het nog altijd een goed idee om te gaan samenwonen ?” Tussen Christina en Burke loopt het in de vierde serie grondig fout, want acteur Isaiah Washington (Dr. Preston Burke) werd ontslagen na homo-onvriendelijke sneren aan het adres van T.R. Knight, alias George.

Ook Kate Walsh verdwijnt uit de serie, nadat ze haar eigen show had gekregen, de spin-off Private Practise. Wat kunnen we dan wel verwachten ? “Meer seks en meer fun”, belooft hoofdscenariste Shonda Rhimes. Tegen het eerste zal wel niemand bezwaar hebben en het tweede is broodnodig. Izzy’s psychische meltdown, de dood van Merediths moeder, de dood van Merediths stiefmoeder, de dood van Georges vader… Laten we eerlijk zijn, de derde reeks was een slagveld. Als u dit leest, is het vierde seizoen al op gang getrokken. Met een grotere rol voor McSteamy, verse stagiaires, meer gekrakeel en dokters die doktertje spelen. Laten we de vingers kruisen, voor minder dan Sex and the scalpel doen we niet !

Grey’s Anatomy, Vijftv, 21.10u

Door Linda Asselbergs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content