Eerlijk gezegd, ik begreep het niet goed, al die heibel rond de Bye-Bye Belgium-uitzending van de RTBF. De tijd om Orson Welles te mompelen en je had door dat het om een grap ging. Een karikatuur van Vlaanderen ? Ja zeg, alsof de leeuwenvlagzwaaiers daar niet in de eerste plaats zelf aan meewerken. Maar één ding is zeker : nooit eerder keken zoveel Vlamingen naar de RTBF. Wat mij op een ideetje brengt voor ATV, al dan niet in de aanloop naar 1 april.

De extra nieuwsuitzending begint met beelden van de uitzinnige menigte op de Scheldekaaien tijdens het bezoek van de Olifant van de Sultan vorige zomer. Gevolgd door een mid shot van een grimmig kijkende Patrick Janssens mét rode A-das, zoals bij de aankomst van Sinterklaas. Zijn boodschap slaat in als een bom : de stadstaat Antwerpen heeft eenzijdig de onafhankelijkheid uitgeroepen ! Naar het model van Singapore, maar dan mét hondenpoep en wat zwerfvuil in de struiken, voor de nostalgie.

Pas op, logistiek is het perfect mogelijk. Want geef toe, we hebben het allemaal : de tweede grootste haven van Europa, de diamant, een fonkelnieuwe Middenstatie klaar voor de HST, een luchthaven waar je gratis voor de deur kunt parkeren. Zeg nu zelf, waar doen ze ons dat na ? Touroperators kunnen het schudden, de hele wereld ligt naast de deur : Chinatown in de Van Wesenbekestraat, New Bombay aan het Nachtegalenpark, Klein-Turkije in de Brederodestraat en Borgerokko in euh, Borgerokko. Om nog te zwijgen van de shtetl rond het Stadspark, Williamsburg is er niets tegen. In de zomer kunnen we naar de Rivièra de Sainte-Anne, het Eilandje of Strantwerpen. Of naar de Zoo met louter BB’s (Bekende Beesten), dankzij ettelijke jaargangen van Het leven zoals het is. In de winter gaan we skiën op de Ruggeveldlaan en ijsschaatsen op de Grote Markt. We hebben een Vogelmarkt en een Sinksenfoor, een Opera en een Sportpaleis. Het Koninklijk Ballet van Vlaanderen heet voortaan het Echt Antwaarps Ballet, het Toneelhuis wordt het tweede plateau van het Echt Antwaarps Theater. Niet voor niets zette The New York Times Antwerpen op haar lijstje van trendiest cities of the world. Er is een Muhka en een Momu en de grootste dichtheid internationaal bekende modeontwerpers per strekkende meter. Annemie, Walter, Dries, Raf, Martin, Dirk en Dirk, die zie je hier allemaal zomaar in het wild. Het terras van de Hopper, daar kunnen zelfs Chelsea en de Meat- packing District niet tegenop. Waar anders zitten Tom Barman en Luc Tuymans broederlijk achter een demi- demi ? Hoe meer ik erover nadenk, waar wachten we eigenlijk op ? Een president hebben we al, verkozen op 8 oktober. Een nationale ploeg ook, Germinal Beerschot. Qua volkslied hebben we zelfs de keuze : De lichtjes van de Schelde of De stad wor azzek zen geboren.

Het koningshuis, Verhofstadt, Di Rupo ? A moeder, joeng.

Linda Asselbergs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content