De zomercollecties van buitenmeubelfabrikanten bevestigen de trend : meubels die uitnodigen om in groep samen te klitten zijn in. Loveseats, yin-yangmeubels, hangtrampolines en originele combinaties van modulaire zitelementen zijn de nieuwe interpretaties.

Kom je mee gamen ? Kolonisten of Machiavelli ?” Dit soort sms-uitnodigingen voor gezelschapsspelavonden krijg ik tegenwoordig. Dan zitten we daar. Op een terras of op een appartement, een stuk of zes twintigers. IJverig te dobbelen, kaarten te schudden en pionnen te verzetten. Een collega – een dertiger uit het lifestyleteam – heeft dan weer het plan opgevat om elke eerste zondagavond van de maand stoemp, fricandon met kriekjes of balletjes in tomatensaus klaar te maken voor vrienden. Binnenkort is er een dvd-marathon op de nieuw aangekochte flatscreen van een kennis. Buitenshuis ontspanning zoeken of op restaurant gaan, heeft een even gezellige tegenpool gevonden : die van het home entertainment. Er bestaan onderhand thuistaps, professionele espressomachines en cocktailshakers om in stijl te ontvangen. Nu de meubels nog. We zagen al de opkomst van de krukjes en bijzettafels, altijd handig in crowded huiskamers. Binnenkort kunt u ook samenklitmeubels kopen, speciaal bedacht om groepen mensen samen te brengen. Binnen of buiten.

Er zijn zelfs meubels met een achterliggende maatschappelijke doelstelling : de ‘antiverzuringsbanken’ van Wolters, de straatmeubilairspecialist die twee weken geleden nog de Henry van de Velde Award voor beste bedrijf in ontvangst mocht nemen. “De bedoeling is dat verschillende banken chaotisch opgesteld worden, maar dat ze met elkaar verbonden blijven met een staalplaat. Hoe je dan ook draait of keert, als jij op de ene bank zit en iemand anders op de andere, ben je met elkaar verbonden”, legde ontwerper Roel Vandebeek uit in de Designspecial van Weekend Knack (11 oktober 2006). Voorlopig staan de Ensemblebanken nog nergens opgesteld. Benieuwd welke stad of gemeente deze lente met de eer zal willen gaan lopen.

Samenschuifbaar

Het West-Vlaamse Extremis lanceerde op Interieur 06 in Kortrijk de BeHive, een soort van reuzentrampoline om op te liggen, te zitten of in te hangen. In dezelfde serie komt ook Coral uit, een tafeltje met krukjes die gemakkelijk onder de tafel geschoven kunnen worden en dus weinig plaats innemen. Ongeveer hetzelfde principe zien we bij de Cake die Alain Berteau, Designer van het Jaar, voor het Belgische Wildspirit ontwierp : alle combinaties zijn mogelijk met de driehoekige poefjes.

De Italiaanse ontwerper Ferruccio Laviani ontwikkelde voor Molteni de Freestyle sofa met als doel dat grote groepen vrienden er chaotisch in kleinere groepjes hun weg op zouden kunnen vinden. “Wie zit er nu netjes op een rij naast elkaar op een bank ?”

Ook de buitenmeubelfabrikanten gaan de sociale toer op : het Engelse Gloster zal in januari op de Bouw- en Renobeurs de Eclipse voorstellen, een ‘hangmeubel’ dat per twee tegen elkaar geschoven kan worden. Zo wordt een soort ziteiland voor vier personen ge- creëerd. Ook het Duitse Dedon werkt met een module die samenschuifbaar is per twee. Toepasselijk heet het nieuwe buitenmeubel dan ook Yin Yang.

Jan Hoet Jr. stelde in september naar aanleiding van het designevenement Oeverture in Gent bij Surplus een erg lange tafel voor. Na positieve reacties zal die tafel in productie gaan. “In eerste instantie ontwierp ik de tafel om te gebruiken bij mij thuis”, legt de ontwerper uit. “Ik had een eenvoudig doel voor ogen : veel mensen aan een en dezelfde tafel krijgen.” Het grootste model is 5,5 meter lang, goed voor 20 personen.

Iets minder opvallend, maar toch opmerkelijk : de herwonnen populariteit van de loveseat : een eenpersoonszetel met een maatje meer, ideaal om lekker breed in te ‘hangen’. Of om knus tegen elkaar te zitten. We zien ze in de Stockholmcollectie van Ikea, maar ook bij de Italianen Zanotta, Tacchini, B&B Italia en bij het West-Vlaamse Jori.

Door Leen Creve

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content