Maggie Urquhart runt met bruisend enthousiasme een klein Victoriaans hotel op tien minuten van het centrum van Edinburgh.

Kildonan Lodge Hotel, 27 Craigmillar Park, Edinburgh EH16 5PE, Groot-Brittannië, + 44 131 667 2793, +44 131 667 9777, www.kildonanlodgehotel.co.uk

www: Meer hoteltips op het.reiswijzers.net

Maggie en Bruce Urquhart verbleven jaren in Saudi-Arabië en Oman vooraleer ze vijftien jaar geleden naar Schotland terugkeerden. Maggie draaide enkele jaren als reisadviseur mee en verhuurde kamers als b&b. Dat bleek zo mee te vallen dat het stel in 1993 Kildonan Lodge kocht, een hotel in de buitenwijken van Edinburgh dat niet veel meer om het lijf had. Het huis dateert van 1874, toen het door een rijke zakenman op een van de grote invalswegen naar de stad werd gebouwd naar wat toen elegante Victoriaanse normen waren. Al ziet het er nu wat stoer Schots uit.

Het duo stak de handen uit de mouwen om het gebouw zijn vroegere allure terug te geven en de verloren gegane cliënteel terug te winnen. Het resultaat is een merkwaardig viersterrenhotel dat de sfeer van weleer uitademt en overdadig van stoffen, gordijnen en vasttapijt werd voorzien. Maar boven alles is er de enthousiaste leiding van Maggie, voor wie geen klus te veel is en die voor de gasten op de benedenverdieping een ruime lounge voorzag met open haard en honestybar. Die gasten nemen er vaak het aperitief en hoeven daarna zelfs de straat niet meer op : in het hotel is ook het Potters Restaurant ondergebracht, waar een Canadese chef een meer dan behoorlijk aanbod brengt en hotelgasten van 25 procent korting genieten.

Vier van de twaalf kamers hebben een hemelbed, en de groene kamer op de eerste verdieping, met uitzicht op de straat, is een absolute aanrader qua omvang. Zelf kozen we voor nummer zeven aan de achterzijde, die wat klein uitviel maar verder alle comfort bevatte en een uitstekend bed. “Onze eerste bedoeling is de vakantie van onze gasten zo geslaagd mogelijk te maken”, zegt de gastvrouw, die geheel in haar opdracht is geslaagd. Het ontbijt met ochtendkrant is Scottish en overdadig – zelf haggis en kipper staan op de kaart – en zorgt voor voldoende energie om het grootste deel van de dag door te komen. De auto kan rustig op het parkeerterrein blijven, want een tiental stadsbussen stoppen voor de deur en brengen de reiziger in tien minuten naar Princes Street in het centrum van Edinburgh.

Kildonan Lodge is een hotel voor niet-rokers dat twaalf kamers telt die tegen 70 tot 130 pond (105 tot 195 euro) per nacht worden verhuurd, inclusief de ontbijten.

Tekst en foto’s Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content