Een kennis met kinderen in de gevoelige leeftijd zit ermee in dat zijn kroost tegenwoordig alles vet vindt. Nu, het zou erger kunnen, want voor zover ik bij ben qua jongerenjargon is vet cool, net als bom, chic, hard en patat. Kan mij vergissen, natuurlijk, de tijd dat ik het ‘volkskind’ noties van Nederlands en Engels probeerde bij te brengen, ligt ver achter mij. Erger nog, als in de fitness Jim TV, MTV of een andere jongerenzender opstaat, voel ik me net Jodie Foster die in Contact signalen uit een ver en onbekend uitspansel probeert op te vangen. Staat er zo’n dikke neger met tien gouden kettingen rond zijn nek en zijn kruis in zijn knieholten onder het zingen drie juffrouwen in hun ondergoed te bepotelen en daar gaat dan een tickertape met sms’jes van het jonge grut overheen. Zo van Lkkr (lekker), hoest (hoe is het), Xjuh (tot later), BM@8 (bij mij om acht uur) en MNMDR (mijn moeder… is in de buurt). Wat die berichtjes natuurlijk écht zeggen is : iedereen boven de twintig is nen dweep, ne loozer of een kieken. Een buitenstaander dus, het klootjesvolk zoals hippe vogels dat ruim dertig jaar geleden pseudo-arty uitdrukten.

Voor ouders redelijk verontrustend zo’n geheimtaal, een minimum aan communicatie bij de ochtendboterham is wel zo gezellig. Maar als niet-ouder ben ik vooral jaloers op de jeugd van tegenwoordig. Majo, hoe keicool die er bijlopen ! Ik zie mij daar nog staan in mijn Schotse plooirok-met-veiligheidsspeld. En dat was vóór veiligheidsspelden punk werden. Raven, chillen ? Ja hallo, zowat elk weekend werd verpest door de woesie redevoeringen van Cicero, supersuffe integralen en differentialen en geflipte scheikundige vergelijkingen. Nutteloze ballast allemaal, de namen van de kleinkoters van Jean-Marie Pfaff, díe moet je kennen om de Slimste Mens ter Wereld te worden.

De kleinkinderen van de Verontruste Ouders van weleer maken zich nu zorgen over de teloorgang van het Nederlands. Alsof er hier buiten Martine Tanghe en Kurt Van Eeghem ook maar iemand behoorlijk Nederlands spreekt. Al ooit een brief van een officiële instantie gekregen die niet uitblonk door rare zinswendingen en overdreven gewichtig taalgebruik ? Nee dèm, wat een creativiteit spreekt er niet uit het huidige jongerenjargon. Die rijkdom aan uitdrukkingen om goedkeuring uit te drukken : bangelijk, machtig, ruig, gaas, graaf, te menes, keinijg, chic, flashy. En afkeuring : kaka, kut, iri, freaky, margi, kneit, goor, fake. Klinkt Jezus Theo niet veel fakker dan dat piksaaie Jesus Christ ? En pannenkoek niet veel suggestiever dan sukkelaar ? Hoeveel zou ik er niet voor geven om iemand ne schralen Barry, nen asso, ne strever, ne klojo, nen beun, ne snuzze of ne watoe te kunnen noemen. Maar misschien zijn deze fatale uitdrukkingen bij publicatie van dit stukje alweer hopeloos onfris. Jakkebah, dan ben ik pas echt een megavoze streefteef.

PS : Schop u, vozen toef betekent : ga weg, onnozelaar.

Linda Asselbergs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content