Eind juni won Marius Janusauskas de Knack Weekend Award op het defilé van de Antwerpse Modeacademie, en de bijbehorende modeproductie. Dit najaar is de Litouwse ontwerper een van de kandidaten van onze Weekend Fashion Experience.

Toen ik 28 werd, restte me nog één kans om de juiste trein te nemen”, vertelt Marius Janusauskas. “Het was toen, of nooit.” Vijf jaar later verlaat de Litouwse ontwerper de An-twerpse modeacademie met de felbegeerde Knack Weekend Award, te danken aan zijn masterproject Sleeping Beauties – een poëtische Schone Slaapster-fantasie voor de eenentwintigste eeuw – en een cerebrale en ambachtelijke aanpak die niettemin eigentijds en fris aandoet.

“Mode was in de voormalige Sovjet-Unie een westers fenomeen”, zegt Janusauskas (33), die zijn creatieve aard ontdekte met het optutten van ‘afzichtelijke speelpoppen’. “De sector heeft er altijd een exotisch imago behouden, en dat straalt af op de opleiding. Als student in Litouwen had ik nooit het gevoel klaar te zijn of mijn grenzen te verleggen.” In tegenstelling tot in Antwerpen werd hij er niet aangemoedigd om zijn persoonlijkheid aan te spreken en origineel en creatief te zijn : “Alles was erop gericht om je in een bepaald hokje onder te brengen en mee te laten draaien in een systeem. In Antwerpen ben ik helemaal opengebloeid, als mens én als ontwerper.”

Janusauskas combineert een sterke verbeelding, kunstzinnige referenties en verregaande experimenten met schijnbare eenvoud, sensualiteit en – dixit Renzo Rosso – de kunst om verlangen op te wekken. Het de-nimbedrijf van de Italiaan kende de ontwerper alvast de Diesel Award toe op de jongste editie van modewedstrijd ITS# : een geldprijs en een stage in Italië. “Ik heb jarenlang grote bedragen geleend en sober geleefd om mijn droom waar te kunnen maken”, zegt Janusauskas. “Geldprijzen gaan meteen op aan mijn schulden, maar ik hoef ook geen gouden toilet. Ik wil mezelf nu vooral omringen met mensen en ideeën die me uitdagen – een eigen label is voor later.”

Lees het volledige interview op www.knackweekend.beKLEDING MARIUS JANUSAUSKAS

PRODUCTIE ILJA DE WEERDT

FOTO’S DIRK ALEXANDER

PRODUCTIEASSISTENT FRANCIS BOESMANS

FOTOGRAFIEASSISTENT DORIEN MARIËN

HAAR & MAKE-UP SOFIE VAN BOUWEL VOOR CHANEL & REDKEN @ TOUCH BY DOMINIQUE MODELS

MODELLEN CELINE, LIEZE EN MIKKI @ ULLA MODELS

DOOR WIM DENOLF

“Sleeping Beauties werd geïnspireerd door sprookjes, kunst, de natuur en symbolen van dood en leven, maar de collectie moet voor zich spreken. Ik ben een ontwerper, geen stylist”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content