Met zelfbruiners en zonnepoeders krijg je in alle veiligheid een natuurlijk bruin kleurtje.

Linda Raats

Het aantal gevallen van huidkanker stijgt dramatisch in de hele wereld. In de Verenigde Staten worden elk jaar om en bij de 800.000 nieuwe gevallen vastgesteld. Stilaan worden consumenten zich bewust van het gevaar dat onbezonnen zonnen met zich brengt. De gewoonten veranderen. Zonneproducten met hoge beschermingsfactoren en zelfbruiners zitten in de lift. In Europa stonden zelfbruiners in 1992 voor slechts 10 % van de omzet ; in 1996 was dat 36 % van de totale verkoop in de categorie zon.

Zelfbruiners bestaan al van het begin van de jaren ’60, maar staan eigenlijk pas sinds de jaren ’90 echt op punt. De eerste self-tans gaven een gelig of oranjeachtig streperig bruin en hadden een onaangename geur. Lang houden was er niet bij, maximaal drie dagen. Aan die nadelen is nu een mouw gepast. Niet alleen ziet het bruine kleurtje er veel natuurlijker uit dan vroeger, het houdt ook duidelijk langer, in sommige gevallen tot zelfs ruim twee weken (o.a. Sisley en Lancaster). Die nieuwe texturen strijken ook veel vlotter en egaler uit. Als je twee keer over dezelfde plaats wrijft, kleurt de huid daar niet bruiner dan elders. Self-tan is er nu ook in diverse intensiteiten, en laat de keuze tussen honingbruin, karamel of diep chocoladebruin.

De kritiek dat een zelfbruiner de huid uitdroogt en onaangenaam ruikt, is ook niet meer terecht. Clinique maakte al een paar jaar geleden gebruik van een geurremmende technologie, en veel merken volgden. Bovendien bestaan er aan het huidtype aangepaste zelfbruiners (o.a. bij Clinique). Vermits een droge huid sneller kleurt, bevatten de self-tans voor een droge huid minder DHA. DHA of deshydroyzuur is dé werkstof in self-tan. Deze chemische stof reageert met de keratine van de hoornlaag, oxideert, en geeft een bruine verkleuring. Het hele proces kan worden vergeleken met het bruin worden van een opengesneden appel, en is volstrekt onschadelijk.

Voor de beste resultaten moet je je huid eerst goed exfoliëren. Dat kan met een schrob-want of met peelingproducten. Extra aandacht gaat naar de ellebogen, de enkels en de knieën, want daar is de huid droger en dikker. De moderne zelfbruiners bevatten ook fruitzuren ( Estée Lauder, Dior) die de huid tegelijkertijd egaliseren, en zijn nu ook verkrijgbaar als combinatieproducten : self-tan/aftersun en self-tan/zonnecrème.

Voor het lichaam kies je een sprayformule zoals Quick Action Self Tan van Lancaster of Self-Tanning Body Mist van Clinique, de zelfbruinende spray van La Prairie of de vloeibare Tan Express gel van Helena Rubinstein (geeft al na 1 uur kleur in plaats van de gebruikelijke 2 tot 3 uur). Spray Ensoleillant van Lancôme is een vloeibare emulsie die vlot uitstrijkt en absoluut niet vet aanvoelt.

Voor het aangezicht zijn crèmes, emulsies of gels meer geschikt. De meeste merken laten ook de keuze wat het tintje betreft : eerder goudbruin of rozig bruin of kastanjebruin. Dior Bronze heeft een versie Doré en Intense, en ruikt naar vanille. Hij bevat ook microscopische nacrédeeltjes die het zonlicht mooi weerkaatsen. Clarins heeft vier zelfbruiners met een verschillende concentratie DHA, zodat je kan kiezen tussen bruin, bruiner en bruinst.

Gebruik de self-tans altijd op een gladde huid. Nadien de handen onmiddellijk wassen, zo niet kleuren de handpalmen mee. De nieuwe texturen dringen snel in zodat je je na een kwartiertje kan aankleden.

Zonnepoeders van de nieuwe generatie, zoals Impression Bronzage van Gatineau, hebben een fijne textuur die onmiddellijk een mat en goudgeel tintje geeft aan het aangezicht. Het zijn tegenwoordig hydraterende producten die ook beschermen tegen zonlicht, meestal met een filter 4-6. Ze worden overal of plaatselijk op het aangezicht aangebracht met een droge kwast of een vochtig sponsje, afhankelijk van het gewenste kleureffect. Gebruik nooit te veel zonnepoeder, want wie overdrijft, lijkt al gauw op een indiaan. De beste manier is het poeder aanbrengen met een grote kwast. Klop eerst het teveel aan poeder af op de rand van de wastafel.

Guerlain pakte in 1984 als eerste uit met een bruinend poeder. Terracotta bestaat nog steeds in dezelfde vorm, maar met een andere formule : er werden hyaluronzuur, vitamine E en tal van hydraterende bestanddelen aan toegevoegd, die ervoor zorgen dat het zonnepoeder de reputatie kwijtraakt dat het de huid zou uitdrogen.

Mooie zonnepoeders zitten ook in het gamma van Yves Saint Laurent. Poudre d’Eté geeft een zachte glans en een egale finish. Bestaat in drie tinten en houdt bijzonder lang.

Prisme Soleil van Givenchy combineert vier verschillende nuances van eenzelfde tint in een doosje, wat een erg natuurlijk effect garandeert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content