Schimmen uit het verleden

Genitale verminking bij vrouwen in Engeland, incest in de Duitse Alpen, schrik voor aanslagen in Amerika, wraak na kindermishandeling : thrillerschrijvers houden de vinger aan de pols.

door Fred Braeckman

Duistere heimat

Met een roman van 120 bladzijden werd Andrea Maria Schenkel vorig jaar in Duitsland meteen een fenomeen. Van Blik op het duister, haar debuut, zijn al meer dan 700.000 exemplaren verkocht. Het boek wordt verfilmd, er is een toneelversie. Het wordt tot in het Japans en het IJslands toe vertaald, en kreeg een paar Duitse prijzen. Intussen heeft de 44-jarige huisvrouw die haar man helpt in zijn artsenpraktijk een tweede thriller uit, en werkt ze aan haar derde roman. Tannöd, zoals de originele titel van haar debuut luidt, vertelt het verhaal van een zesvoudige moord in een Beiers Alpendorpje. Het gaat om waar gebeurde feiten begin jaren twintig van vorige eeuw. De zaak maakte ophef, onder meer omdat er ook twee kinderen gruwelijk om het leven kwamen, en de feiten nooit zijn opgehelderd. Schenkel verplaatste de plot naar de jaren vijftig. Via korte fictieve getuigenissen van dorpsgenoten krijgen we niet alleen een indruk van het leven in de gemeenschap, maar ook een beeld van de bizarre toestanden op de moordhoeve. Een briljante, ontroerende en spannende heimatthriller. Sober geschreven. Met een opvallende afwezigheid van politie en detectives.

Blik op het duister, Andrea Maria Schenkel, Signatuur, 10 euro, ISBN 9789056722562.

Sluimerende dood

Michael Connelly heeft zijn immense succes en zijn stapels prijzen zowel te danken aan een aantal losse titels als aan zijn reeks met de recalcitrante LAPD-rechercheur Harry Bosch. De gewezen Vietnamveteraan wiens moeder werd vermoord, belandde in instellingen en werd ten slotte politieman. Het liefst bestrijdt hij onrecht alleen, de rest van de wereld vertrouwt hij nauwelijks. Zijn superieuren al helemaal niet. Connelly schrijft boeiend en meeslepend over een eenzame wolf die met elke zaak die hij oplost eigenlijk de moord op zijn moeder wil wreken. Blind vertrouwen, zijn jongste roman, verscheen oorspronkelijk als feuilleton in The New York Times. De boekuitgave is een uitgewerkte versie met meer personages en een wat complexere plot. Die draait rond de moord op een arts die in ziekenhuizen toegang heeft tot een voorraad radioactief materiaal. Een goedje dat in de handen van terroristen bijzonder gevaarlijk is. Een vlotte, korte thriller over de rivaliteit tussen de diverse Amerikaanse politiediensten en ook over de angst van de Amerikanen. Niet te missen voor Boschfans maar met minder diepgang dan we gewoon zijn.

Blind vertrouwen, Michael Connelly, De Boekerij, 17,50 euro, ISBN 9789022549223.

Oostende

Sara Fontaine heeft al jarenlang nachtmerries over een moord op een koppel in aanwezigheid van een baby. Een van de vele psychologen die ze consulteert, komt tot de conclusie dat ze als kind getuige is geweest van een moord. Als rechercheur bij de politie gaat ze op zoek naar de dader. Scenarist Piet Baete (o.a. Team Spirit) vond voor zijn debuut Dromen van de dood een interessant thema en brengt Oostende in de Vlaamse misdaad. Maar het verhaal blijft ongeloofwaardig en de dialogen noch de stijl zijn overtuigend.

Dromen van de dood, Piet Baete, Manteau, 19,95 euro, ISBN 9789022321867.

De grens van de hel

Thrillers leunen vaak aan bij griezelliteratuur. Edgar Allan Poe, de vader van het detectiveverhaal, mengde al virtuoos horror en suspens. Later volgden Dickens, Conan Doyle, Wilkie Collins en nog velen. Griezelromans staan wat haaks op moderne realistische thrillers, die het van geloofwaardigheid moeten hebben. De Ier John Connolly lost dat op door zijn detective, Charlie Parker, bijna paranormale gaven mee te geven. Iemand die stemmen hoort. Of zoals in zijn jongste thriller, De rustelozen, holle mannen ziet die als schaduwen door de mist en de ruigte van de Amerikaanse staat Maine dwalen. Zijn vrouw en dochter werden vermoord toen hij nog politieman in New York was. Een drama dat hem zwaar traumatiseerde. Sindsdien aanvaardt hij allerlei klussen als privé- speurder. Dit keer wordt het een speurtocht naar Clay, een briljante kinderpsychiater die jaren geleden verdween. Zijn dochter denkt dat hij zelfmoord pleegde. Ze wordt gestalkt door Merrick, een beroepsmoordenaar die ook op zoek is naar de therapeut. Hij vermoedt dat Clay zijn dochtertje heeft misbruikt en vermoord. Collins brengt ons met verve aan de grens van de hel, in een wereld vol gebroken dingen en mensen.

De rustelozen, John Connolly, Luitingh, 14,95 euro, ISBN 9789024522446.

Queen of Crime

Weinig schrijvers hebben de bekendheid en de kwaliteit van Ruth Rendell. Ze is 78 en blijft zeer productief. Pakweg zeventig romans publiceerde ze, in dertig talen vertaald. Haar grootste verdienste is allicht dat ze een van de eersten was om problemen als racisme, armoede, abortus, kindermishandeling en huiselijk geweld heel concreet te verwerken in toegankelijke, goed geschreven whodunits. De fruitplukker is haar 22ste roman rond de ook van televisiereeksen bekend geworden inspecteur Wexford. Hij wordt geconfronteerd met twee lijken van vermisten en met genitale verminking bij Afrikaanse vrouwen in Engeland. The Queen of Crime blijft bij de pinken.

De fruitplukker, Ruth Rendell, Bruna, 19,50 euro, ISBN 9789022993668.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content