Ligging : op het platteland I Sfeer : Provençaals I Reistijd : vijf kwartier vliegen naar Marseille, gevolgd door een uur rijden I Prijzen : correct

Wie de Provence in het hart draagt, van authenticiteit houdt en niet vies is van een culinair hoogstandje, komt in Eygalières, op een steenworp van Saint-Rémy-de-Provence, volop aan zijn trekken. Daar werd op het platteland aan het einde van de achttiende eeuw, op niet meer dan honderd meter van de wonderlijk eenvoudige St-Sixtekapel, de Mas dou Pastre opgetrokken, een schapenboerderij die nu het centrale deel uitmaakt van een alleraardigste B&B. De familie Roumanille streek er aan het begin van de vorige eeuw neer, en de voorouders van de huidige uitbaters verbleven er negen maanden per jaar. De overige drie maanden bevonden ze zich met hun dieren in de transhumance, in de hoger gelegen Alpen. Toen de ouders van de uitbaters met pensioen gingen, was al duidelijk dat het beroep nauwelijks nog vooruitzichten op overleven bood, en de kinderen sloegen zeventien jaar geleden de handen ineen om samen een gastenverblijf te openen.

Het geheel, dat omringd wordt door het massief van de Alpilles, maakt op het eerste gezicht een wat rommelige maar niet ongezellige indruk, met her en der een bouwseltje en een klein terras. Achter het hoofdgebouw bevindt zich een verwarmd zwembad met badhuis, waar ook nog een jacuzzi werd geïnstalleerd. Op het gazon errond is er volop schaduw onder de bomen. Het huis telt veertien kamers en drie suites, die allemaal in diverse Provençaalse kleuren zijn gezet. Zelf betrekken we de kleine kamer Les Provençales op de eerste verdieping, waar naast het bed met een kleine baldakijn ook nog een zithoek voorhanden is met uitzicht op de tuin voor het huis. Het toilet is volledig gescheiden van de badkamer met douche.

’s Morgens wordt onder de prachtige plataan ontbeten, en daarbij komen diverse zoete broodsoorten, fruitsla en vers fruitsap op tafel. Alleen met croissants wordt nogal karig omgesprongen, zodat we ons naar Eygalières reppen voor wat extra stuks.

De familie serveert ook nog een avondmaal, maar dat hadden we even over het hoofd gezien. Omdat we vol enthousiasme geboekt hadden in de Bistrot d’Eygalières, waar Kempenaar Wout Bru en zijn vrouw Suzy twaalf jaar geleden neerstreken. Wout mag dan in de loop der jaren twee Michelinsterren hebben verzameld, de sfeer in zijn bistro is ontspannen en hartelijk, en aan ons tafeltje op het trottoir genoten we van een succulent degustatiemenu dat meteen een plaatsje kreeg in onze eigenste top vijf aller tijden.

Info

Mas dou Pastre telt veertien kamers en drie suites die vanaf 125 euro worden verhuurd. Voor de woonwagens wordt 110 euro aangerekend. Het ontbijt kost 14 euro per persoon.

Mas dou Pastre,

Quartier St-Sixte, F-13810 Eygalières-en-Provence, Frankrijk, +33 490 95 92 61, www.masdupastre.com.

TIP

De woensdagmarkt in Saint-Rémy-de-Provence.

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content