Men kan zonder veel overdrijving zeggen dat Strainchamps dans le fin fond des Ardennes ligt, al loopt de oude weg van Aarlen naar Namen op slechts enkele kilometers van het ingeslapen dorpje. Ieperling Frans Vandeputte (40) en Paulette Lalande, een meisje uit de streek, leerden elkaar kennen bij restaurateur Haquin waar ze allebei tien jaar werkten. In 1990 streken ze neer in het voormalige notarishuis in Strainchamps. Het had vele jaren leeggestaan. De nieuwe eigenaars knapten het beetje bij beetje op en installeerden er een van de beste adressen van de streek. Vooral het restaurant verwierf faam in een mum van tijd, en het moet gezegd dat een filet de carrelet breton cuit à la vapeur à l’effilochée d’oseille au Noilly Prat smaakt, in de warme Italiaanse kleuren van de eetzaal met het plafond van pitchpine. Buiten slaan de vrieskou en de stilte toe, en zelfs de gsm-verbindingen laten het binnenshuis afweten. Chef Frans Vandeputte noemt zijn keuken ‘creatief zonder extravagant te zijn’, en kreeg inmiddels vele volgelingen. Uit het enthousiasme van zijn klanten zijn ook de gastronomische arrangementen ontstaan die veel succes kennen. Vooral in het wildseizoen is het aanschuiven in Strainchamps.

Het huis werd in verschillende periodes opgetrokken: het oudste gedeelte, een schuur, dateert uit 1701. Het huidige hoofdgebouw, waar zowel restaurant als hotel gevestigd zijn, werd in 1861 gebouwd. Veertig jaar later werd de toren eraan toegevoegd.

Het hotel telt acht kamers, waarvan die op de eerste verdieping volledig gerenoveerd werden. Het mooist zijn de drie grote kamers aan de voorkant, waar de zon ’s ochtends zo vrolijk schijnt. Ook hier voeren de rode en gele tinten de boventoon, en een zithoek met fauteuils nodigt uit tot verpozen. De badkamer is zowel indrukwekkend als kraaknet.

’s Ochtends is er een ontbijt met kaas en Ardenner ham, verschillende broodsoorten en een glas fruitsap. Op zomerse dagen kan men in het groen voor het kasteel zitten om van de rust van de Ardennen te genieten.

Het Château de Strainchamps telt acht kamers die verhuurd worden voor prijzen variërend tussen 2400 fr. voor een single en 2600 tot 3800 fr. voor een double, telkens ontbijt inbegrepen. Van gasten die tijdens het weekend blijven overnachten, wordt verwacht dat ze ook een tafel boeken voor het diner. Voor halfpension betaalt men in de beste kamers 6000 fr. voor twee personen. Château de Strainchamps, Strainchamps 12, 6637 Fauvillers. Tel. 063-60 08 12, fax 063-60 12 28. Gesloten op woensdag en donderdag, tijdens de kerstvakantie en de eerste twee weken van juli.

PIERRE DARGE – FOTO’S JAN VERLINDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content