Sara Adriaensen

© SAM CORNETTE

Bloemen in huis? Niet alleen esthetisch een meerwaarde, zo blijkt uit het boek Doctor Flower. Psychologe Sara Adriaensen boog zich over de therapeutische effecten van bloemen.

Hoe komt het dat bloemen zo goed voor ons zijn?

“Uit talrijke onderzoeken blijkt dat de natuur een positief effect op ons heeft: het doet onze bloeddruk en ons cortisolgehalte (het stresshormoon, red.) dalen, je hartslag vertraagt… Ik wilde bekijken welk effect specifiek bloemen op ons hebben. De Stress Reduction Theory van Ulrich bijvoorbeeld zegt dat we een evolutionaire voorkeur hebben voor bloemen, en dus een positieve associatie, omdat het hint naar voedsel. De geur van sommige soorten helpt ons om beter te slapen, en de wiskundige vormen van bloemen kunnen je aandacht verscherpen. Er zijn zoveel voordelen dat het moeilijk is om alles samen te vatten.”

© GF

Het boek leert ook hoe je zelf boeketten kunt samenstellen die stress reduceren of je aandacht versterken.

“Een praktisch luik vond ik een meerwaarde. Ik werkte samen met floriste Lise Duchateau van de Mechelse bloemenzaak Sunkissed Flowers. Haar persoonlijke verhaal vond ik een meerwaarde, omdat ook zij therapie vond in bezig zijn met bloemen. Ze creëerde tien boeketten die je zelf kunt uitproberen.”

Je geeft een duidelijke disclaimer mee: verwacht geen mirakels.

“Dat vond ik heel belangrijk. Hoewel heel wat psychologische onderzoeken de positieve effecten benadrukken, wil ik eerlijk meegeven dat het geen wondermiddel is dat alles oplost. Het is geen therapie op zich, dat zou gevaarlijk zijn om te beweren. Zie het eerder als een hulpmiddel dat vooral preventief werkt.”

Doctor Flower (24,99 euro), verschenen bij Lannoo. Meer lezen over de gunstige effecten van bloemen? weekend.knack.be/bloemen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content