Een koppel zij econome, hij accountant , enkele jaren ervaring in de modewereld en vooral veel enthousiasme : zo kwam Sibylle K. tot stand. ?We werkten ieder voor andere merken. Op een dag hebben we gezegd : waarom doen we dit niet voor onszelf ??

Trui Moerkerke

Winter ’97-’98 is de vierde collectie van Eric en Sibylle Kies. Ze hebben hun draai gevonden : het Belgische Sibylle K. is een poëtische, maar praktische kledinglijn waarin kleuren en tricot centraal staan. ?We hebben twee uitgangspunten : veel kleur en de modellen moeten makkelijk zitten en aangenaam zijn om dragen?, zegt Sibylle Kies. Eric moet maar naar zijn vrouw kijken om de noden van de actieve vrouw te begrijpen. ?We willen het zeer praktisch houden?, zegt Eric. ?Vrouwen reizen, gaan uit werken, moeten rennen om de baby in de crèche te brengen of af te halen. Dat is al moeilijker in een stijf mantelpak. In onze collectie zitten enkele jasjes om klanten een total look te geven. Maar als dat te vermijden was, deed ik het.?

Binnen Sibylle K. is er een duidelijke taakverdeling : Eric ontwerpt, Sibylle volgt de productie op. ?We houden elkaar wel constant op de hoogte?, zegt Sibylle. ?Alle belangrijke beslissingen nemen we samen.? Eric werkte twee jaar in Italië bij een consultantbureau voor tricot en breiwerk is z’n passie gebleven. ?Tricot vormt 50 procent van de collectie?, aldus Eric. ?Alles vertrekt van daaruit. De stoffen moeten passen bij het tricot, niet omgekeerd.? De wintercollectie omvat een 50-tal modellen, dezelfde modellen worden vaak hernomen in andere stoffen. ?We zorgen ervoor dat alles gecombineerd kan worden?, zegt Sibylle. ?Dat de mensen een total look kopen, is niet meer zo vanzelfsprekend. Dus moet een jasje bij een broek van een andere stof passen. Ook qua kleur is alles op elkaar afgestemd.?

Naast ?wollig? tricot werkt Sibylle K. vooral met zachte stoffen : verschillende soorten fluweel, mousselinezijde en crêpe. In de rand van de collectie worden enkele onmisbare en comfortabele basisstukken aangeboden. Een losse pantalon bijvoorbeeld, verkrijgbaar in verschillende kleuren. ?De stof ontkreukt zichzelf, zelfs als je de broek in een bolletje in je valies propte?, legt Eric uit. ?We hebben ook een viertal pulls in die stijl.?

Sibylle K. heeft 40 verkooppunten, de helft in België, de rest onder meer in Japan en Hongkong. ?We zijn in volle crisisperiode op de markt gekomen?, zegt Sibylle. ?Desondanks zijn we tevreden over de resultaten.? Eric : ?We proberen in de betere winkels te hangen. Dat maakt onze implantatie wat langzamer.? Eric en Sibylle situeren Sibylle K. ergens tussen Anvers en Rue Blanche aan de ene kant, en Héléna Van Haeren aan de andere kant. Ze hopen dat hun lijn bekend en vooral erkend wordt. Eric : ?In België en in het buitenland. Ik droom van de Amerikaanse markt. Maar als autofinancier is dat natuurlijk moeilijk.? Een eigen kledinglijn beginnen is dus knokken, maar noch Eric noch Sibylle zouden iets anders willen doen. ?We vroegen het ons onlangs nog af : wat zouden we anders gedaan hebben ? Ik weet het echt niet. Ik ben gepassioneerd door dit vak.? Sibylle : ?Ik ben door een gelukkig toeval, een stage bij Guillaume Thys (nu ontwerper van Chine, nvdr), in de mode beland. Ik ben er gebleven. Ik ken geen beroep dat zo afwisselend is.?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content