Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château simple (422), wijn voor beginners die ook kenners wel bevalt.

Puglia, we zeggen ook Apulië, is een driehonderdvijftig kilometer lange vruchtbare strook in het uiterste zuidoosten van Italië met als centrale stad Bari. Het klimaat en de kalkrijke bodem zijn ideaal voor wijnbouw (de naam komt trouwens van het Latijnse a-pluvia, wat zoveel betekent als ‘zonder regen’). In 2013 werd er een productie van zeven miljoen hectoliter verwacht, dertig procent meer dan in 2012. Dat is iets meer dan in Sicilië maar nog altijd minder dan in de recordregio Veneto met 8,5 miljoen hectoliter.

In de tachtiger jaren was de opbrengst nog dertien miljoen hectoliter, maar ze werd verminderd met toelagen van de Europese Commissie. Helaas werden de zeldzame laagrenderende kwaliteitswijngaarden gerooid, ten voordele van de hoogrenderende percelen in de vlakte. De wijnen worden dan ook hoofzakelijk gebruikt als anonieme mengwijnen en voor de vermoutproductie. Zo komt het dat slechts twee procent de DOC-status heeft en dat slechts een kwart op fles gebotteld verhandeld wordt. De meeste DOC’s hebben zo hun geloofwaardigheid verspeeld, vooral door de extreme tolerantie voor hoge rendementen. Voor de DOC Castel del Monte is dat bijvoorbeeld 98 tot 105 hectoliter per hectare.

De beste lokale druivensoorten zijn negroamaro en primitivo. De beste wijnen ervan komen van het uiterste zuiden van het vlakke Salento-schiereiland, de hiel van de Italiaanse laars. Hier vinden we de DOC Salice Salentino van vandaag. De nabijheid van de Adriatische en de Ionische zee brengen nachtelijke afkoeling met volgens het boekje ‘kruidige en rijke wijnen’ als resultaat. Hier is ook de IGT (Indicazione Geografica Tipica) Salento thuis met meer dan verdienstelijke primitivowijnen.

Masseria del Fauno DOC Salice Salentino 2012

Goede kleurconcentratie met een nuance van vers en een oppervlakkige fruitneus zonder diepte. De smaak is zuur en met brutale tannines. Geen gastronomische mogelijkheden.

Colruyt : 3,90 euro.

Primitivo, Salento IGT rosso 2013, Piana del Sole

Stevig gevulde volumekleur en een sterke neus met een wat brutale nuance van primitivo, persistent na opschudden. De smaak is stevig maar met charme en goed geknoopt. Goede wijn, moet passen bij geroosterd vlees.

Colruyt : 4,99 euro.

Primitivo Briacò, Salento IGT rosso 2013

Diepe kleur, de neus is genuanceerd met de structuur van primitivo en breed golvend na opschudden. Goed geknoopte, stevige smaak met structurele tannines. Goede wijn, moet passen bij geroosterd vlees.

Delhaize : 8,99 euro.

Canonico Negroamaro, Salento IGT 2012

Stevig gevulde kleur met wat spanning aan de rand en een zachte neus met nuance na opschudden. De smaak is goed geknoopt en met stevige charme maar valt wat op het einde. Moet passen bij gebraden kip.

Carrefour : 7,59 euro.

Piccini Cabernet, Sicilia IGT 2008

Stevige volumekleur en iets open aan de rand. De neus is zacht en fijn maar weinig typisch voor cabernet. De smaak mist charme en heeft een bitter accent. Voor bij barbecueworst.

Carrefour : 5,55 euro.

Sotto il Sole, Negroamaro Salento IGT 2010

Zwarte kleur van inkt in het volume en spanning aan de rand. De neus is zacht en stevig met een exotische nuance na opschudden. Goed geknoopte, stevige smaak met charme maar wat zoetig. Voor bij gebraden kip.

Delhaize : 9,99 euro.

DOOR HERWIG VAN HOVE & FOTO’S MICHEL VAEREWIJCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content