Wim Vandamme is zonder twijfel een van de toonaangevende restaurateurs van de kuststreek. Naast zijn gastronomisch restaurant opende hij Channel 16, een informelere formule waarmee hij een breder publiek wil bereiken.

:: Channel 16 : Werfkaai 13, 8380 Zeebrugge. 050 601616. www.my-ch16.be Open van 11 tot 23 u., eten van 12 tot 15 en van 18 tot 22 u. Lunch (één gerecht en een glas wijn) : 16 euro.

Wim Vandamme was nog maar een broekie toen hij in 1989 een fijnkostpaviljoen opende aan de haven van Zeebrugge. Achttien maanden later gaf Michelin hem een ster. De Franse gids had blijkbaar vertrouwen in de jongeman. Wim Vandamme is met de voeten op de grond gebleven en is op zijn manier verder gegaan : gastronomie serveren zonder franjes. Wel heeft hij in de loop der jaren geleerd om de media handig te bespelen, waardoor hij zichzelf heeft gepositioneerd in het lijstje van celebrity chefs, naast andere publiekslievelingen, zoals Guy Van Cauteren (Laurierblad), Christer Elfving (Absoluut Zweeds) en Frank Fol (Sire Pynnock). Wim Vandamme is ook zakenman : de dag dat er concrete plannen op tafel kwamen om de Zeebrugse haven aantrekkelijk te maken voor dagjestoeristen en plezierjachten, was hij er als de kippen bij om te investeren in nieuwe projecten. Eind juli opende op de eerste verdieping van een industrieel gebouw aan de haven en op enkele passen van het oude moederhuis het nieuwe restaurant Channel 16 (Channel 16 is op schepen over heel de wereld de naam van het radiokanaal dat wordt gebruikt voor noodoproepen).

In Channel 16 ligt de drempel laag : je bent er al welkom voor een drankje en er is zelfs een dansvloer voorzien. En Wim gaat verder : om de hoek werkt de aannemer aan het nieuwe gastronomische restaurant en een traiteurwinkel Maison Vandamme. De transfer van het fijnkostrestaurant is gepland voor de zomer 2005 (www.maison-vandamme.com).

Loungesausje

Vier maanden na de opening van Channel 16 heeft Wim Vandamme begrepen dat restaurant en discotheek moeilijk te verenigen zijn en nu concentreert hij zich op het eten en drinken.

Wij bestegen de trap en troffen boven een modern ingerichte en kleurrijk uitgelichte eetzaal, met centraal een grote bar. Het geheel is overgoten met een ‘loungesausje’. In Channel 16 kan je kiezen tussen hoog zitten aan de bar, met als achtergrond een muurgroot zwart-witportret van een indringend kijkende dame op leeftijd van fotograaf Stephan Vanfleteren in opdracht van Coca-Cola, gewoon zitten aan een tafel met van kleur veranderende sfeerverlichting of onderuitzitten in een leren salonmeubel. Van overal heb je een riant zicht over de haven. In de toekomst zullen de plezierjachten aan de kade voor de deur aanmeren.

Toen wij er waren, tafelde er een gevarieerd publiek, waaronder Engelse toeristen en Knokse Porsche-rijders. Wij werden bediend door een kordate dienster op leeftijd. De spijskaart is geënt op de Belgische keuken. Wij kozen voor duo van garnaalkroketten, perfect bereid volgens een recept van moeder (14 euro) en Nicky’s classic Caesar salad, smakelijk maar met te weinig ansjovis (14 euro). Beide werden opgediend met onhandige de-signmessen die bij het loslaten in het bord glijden. Hoofdgerechten waren : twee zeetongen, vers en met zorg gebakken en opgediend met salade en een zak frieten (30 euro) en verse kabeljauw met aardappelpuree, gestoofde prei en handgepelde garnalen (20 euro). De koks van Channel 16 kiezen voor goede producten en mishandelen deze niet.

IN- EN UITLOOPRESTAURANT

Keuken 7,5/10

Decor 7/10

Comfort 7/10

Bediening 7/10

Prijs/kwaliteit 7/10

Pieter van Doveren

Partner Content