CJM – CENTRUM VOOR JOODS-MAROKKAANSE KUNST

– Dit museum bezit tal van voorwerpen uit de achttiende tot de twintigste eeuw, uit alle regio’s van Marokko. Ze verwijzen naar de verschillende aspecten van het reli- gieuze en profane leven. De collectie bestaat uit ongeveer 1500 voorwerpen, 3500 boeken, 30.000 manuscripten, 2000 foto’s. Het centrum heeft een plaats in het Joods Museum, dat op dit moment gesloten is wegens verbouwing, maar op de website judaisme-marocain.org vind je info over tijdelijke tentoonstellingen, concerten of lezingen.

Miniemenstraat 21, 1000 Brussel, 02 345 66 79

VOLGEN OP INSTAGRAM EN TWITTER

Young Mocro, dj bij het SupAfly Collective, een vrouwelijk hiphopcollectief dat onder andere op donderdag een radioshow heeft op Bruzz.

youngmocro.com en supaflycollective.com

HAMAM

– De Lovina Spa in Tour & Taxisis modern maar authentiek en er werken geweldige masseuses. Het is op zijn Marokkaans maar ook zacht. Ze serveren smoothies, muntthee en harirasoep, die je drinkt nadat je geschrobd bent. Er komen vooral Marokkaanse vrouwen, en ik kies graag voor de all-in van een hele dag. Je hebt er allerlei schoonheidsbehandelingen, en kunt zelfs je haar laten doen. Zeker in de drukte van nu is het belangrijk dat je af en toe de tijd neemt om met je lichaam maar ook bij te kletsen.

Zohra Boucharafat van vzw Nakhla (nakhla.be) : “Hamam betekent ‘verspreider van warmte’. De combinatie van stoom en exfoliatie reinigt en ontdoet je lichaam van slechte stoffen. Eerst was je het lichaam, dan volgt er een scrub, een douche, dan een moddermasker en als finishing touch het verzorgen van je lichaam met een hydraterende crème.” Nakhla organiseert nog tot 31 augustus een minitentoonstelling rond Marokkaanse lichaamsverzorging in het Gentse Museum voor Industrie, Arbeid en Textiel.

Veel welnesscentra bieden een ook hamam, maar dit zijn meer traditionele adressen :

– Lovina Spa, Tour & Taxis, Havenlaan 86C, 02 420 03 00, lovinaspa.be.

– Le Riad, Gallaitstraat 29, Schaarbeek, leriad.eu

– Hammam Royal, Bisschopsstraat 8, Antwerpen, hammamroyal.be

– Sportoase Veldstraat is een openbaar zwembad met hamam, Alfons Engelsstraat in Antwerpen, sportoase.be

CULTUUR

ZoArt Music organiseert concerten, literaire avonden, theater en tentoonstellingen van artiesten uit plural cultures.

Nieuwpoortlaan 1, Brussel, zoartmusic.com

LEZINGEN

– Ter ere van de schrijfster en sociologe richtte de VUB een Leerstoel Fatima Mernissi in, voor onderzoek en onderwijs over de complexe relatie tussen mensen, culturen en religies. Binnenkort start er een lezingenreeks.

vub.be/expertisecentrum/gender-diversiteit

LEKKER

Le Palais des Délices is mijn favoriete adres voor een lekkere tajine of een verse muntthee.

Sint-Joostplein 13, Sint-Joost-ten-Node, 02 280 48 40, palaisdesdelices.be

– Een verfijnde, moderne Marokkaanse keuken, bijna fusion, vind je in Al Matbakh, waar ze bovendien een mooi terras hebben.

Collignonplein 8, Schaarbeek, 02 248 23 29, almatbakh.be

OP TELEVISIE

– Schrijver Abdelkader Benali, zijn vrouw Saida en hun pasgeboren dochtertje reizen voor Chez Benali op NPO 2 door Marokko om de geuren, geheimen en verhalen van het land en zijn keuken te ontdekken. De serie begon op dinsdag 14 juni (de eerste afleveringen kun je herbekijken op www.npo.nl) en loopt tot 19 juli. Het boek Casa Benali is bovendien een topper over de Marokkaanse keuken

TOCH NAAR MAROKKO ?

– Het Fes Festival of World Sacred Music, elk jaar in mei, is wereldberoemd, en terecht. Tien dagen lang kun je overal in de schitterende historische stad naar concerten van sacrale muziek vanuit heel verschillende culturen. Deeditie in 2016 stond in teken van sterke vrouwen, met onder andere optredens van Indiase, Braziliaanse en Italiaanse artiesten.

fesfestival.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content