SADNESS IS A COLOR

De winnares, Céline De Schepper, tijdens de prijsuitreiking. © EVENTATTITUDE

AL VOOR DE ACHTSTE KEER BEKRONEN KNACK WEEKEND EN LE VIF WEEKEND EEN JONGE, BELOFTEVOLLE ONTWERPER MET DE WEEKEND FASHION AWARD. DIT JAAR GAAT DIE EER NAAR CÉLINE DE SCHEPPER.

Ze begreep er niets van. Plotseling werd ze aangemoedigd om haar modellen opnieuw aan te kleden en werd ze het podium opgeduwd. Om – verward en met het spotlight in haar ogen – een ruiker bloemen en een warm applaus in ontvangst te nemen. Céline De Schepper is de winnares van de achtste Weekend Fashion Award, ze eindigde voor tien andere kandidaten uit Japan, Nederland, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Frankrijk en België. Ze hoorde niet eens de redenen die de jury gaf voor haar overwinning. Pas veel later op de avond van 20 oktober heeft men in alle rust herhaald dat zij de winnares is van de internationale wedstrijd, georganiseerd door Knack Weekend en Le Vif Weekend, “omdat haar verhaal sterk is en haar collectie voor de hedendaagse vrouw coherent”, “omdat haar werk getuigt van professionaliteit, frisheid en poëzie” en omdat zij, Céline, “geïnspireerd en inspirerend is”. Dat werd beslist door Anthony Vaccarello, voorzitter van de jury en designer van het jaar, Anne Chapelle, zakenvrouw achter Ann Demeulemeester en Haider Ackermann, Jean-Paul Lespagnard, de meest gehypete designer van het moment, Aude Gribomont en Niels Radtke, eigenaars van de Brusselse boetiek Hunting and Collecting, en de moderedactrices van beide bladen.

“Ik krijg er koude rillingen van”, zegt Céline De Schepper, gulzig nagenietend van de professionele erkenning, van de financiële boost (10.000 euro, dat is toch niet niets) en van de aanmoedigende woorden. “Ik ben blij dat de jury heeft begrepen wat ik wilde vertellen. Ik was bang dat mijn collectie te eigenaardig is, maar toen Anne Chapelle zei dat ze het heel draagbaar vindt, was ik opgelucht. Het is dus mogelijk om je helemaal te laten gaan door de vrouw op een voetstuk te plaatsen en toch hedendaags te zijn…” Op haar drieëntwintigste, met een diploma van La Cambre op zak, stapt ze als op vleugels de modewereld in. Haar vrouwencollectie, getiteld Sadness is a color, is geïnspireerd op de ‘pure schoonheid’ van de Mexicaanse altaren die ze ontdekte in Death on the altar, het boek van fotojournalist Tomás Casademunt, en op de ‘zeer geladen’ binnenhuisarchitectuur van haar muze Iris Apfel. Ze bestaat nu ook naast de catwalk, in de etalage van Hunting and Collecting in Brussel – weliswaar in beperkte oplage : een balrok, een broek met hoge taille en marmerprint en een bloes met visgraatmotief.

Alle foto’s van het defilé en de genodigden van de achtste editie van de Weekend Fashion Award vindt u op www.knackweekend.be.

DOOR ANNE-FRANÇOISE MOYSON M.M.V. ELLEN DE WOLF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content