RUWE VERFIJNING VAN STEEN EN STAAL

De hedendaagse woning verdwijnt in het groen. De ontwerpers vinden industriële bouwtechnieken fascinerend en bouwden een glazen doorkijkwoning van staal en natuursteen. © JAN VERLINDE

Deze woondoos van blauwe steen uit Henegouwen en veel geroest staal ontdek je op een groene heuvelflank in Overijse. De woning is een ode aan het poëtische brutalisme.

Dit imposante huis zit verstopt in het groen, wat de bewoners het best uitkomt, want ze hebben hun eigen, creatieve manier van leven. De architecten Geert Buelens en Veerle Vanderlinden ontwerpen niet alleen woningen, ze ontwikkelen ook juwelen en vooral verlichting voor gerenommeerde bedrijven als Kreon, Etap en Swarovski.

De woning die ze enkele jaren geleden hebben opgetrokken is een vreemde verschijning in het landschap, waar de traditionele bakstenen woningen met zadeldak in de meerderheid zijn. Hun constructie van staal, glas en natuursteen is op zijn minst apart. Deze aparte woning is voor een deel het resultaat van hun omzwervingen. “We waren jarenlang buiten België actief. Eerst trokken we naar Parijs, daarna naar Hongkong, Istanbul en bleven zelfs vijf jaar wonen en werken in Singapore”, vertelt Geert Buelens. “Dat doet wel wat aan je manier van leven. We leefden daar in de warmte en dus veel buiten. Het contact met de natuur vonden we het einde. Daarom hadden we het bij onze terugkeer in België verschrikkelijk moeilijk om ons hier in een gebouw op te sluiten. Dus was onze keuze snel gemaakt. We wilden een open woning bouwen die echt meeleeft met de natuur.”

In deze woning vervaagt de grens tussen binnen en buiten door de immense raampartijen en de industriële vouwdeuren. Geert en Veerle opteerden meteen voor een skeletbouw en bedachten een strakke en simpele constructie, afgewerkt met eenvoudige materialen. Voor een skeletbouw kies je uiteraard voor staal. “Dat we zo natuurlijk mogelijk en onbehandeld aanwenden, daardoor wordt het geen dood materiaal. Het roest zorgt voor een levendig uitzicht en past bij de sfeer van het poëtische brutalisme dat deze woning kenmerkt”, legt Geert uit.

BLAUWE STEEN

De combinatie van rechte lijnen, gladde glaspartijen en ruw staal wordt nog versterkt door de alomtegenwoordige blauwe steen uit Henegouwen die in een grillig, natuurlijk patroon werd aangewend voor bijna alle vloeren binnen en buiten. Net als het staal wordt deze steen ook mooier door het gebruik. Dat schenkt het materiaal een diepe glans. “We houden dus niet van coatings, maar van het materiaal zelf. Bij de steen is dat duidelijk, de fossielen worden nu immers iets duidelijker door dat gebruik, wat het materiaal nog veel mooier maakt. Natuursteen is nooit af en het leeft”, stipt Veerle aan.

Ze vonden het gebruik van de Henegouwse breuksteen voor de hand liggend. “Het is immers een product uit ons land, dat vinden we belangrijk. Door de breukpatronen haken we ook in op de traditie van het modernisme. Ook in de moderne Belgische woningen uit de jaren vijftig en zestig, die nu zo in de mode zijn, kom je dit soort natuurstenen vloeren tegen”, vertelt Geert. De blauwe steen past ook perfect qua kleur bij het staal.

De architecten Geert en Veerle houden van industriële bouwtechnieken. Een van hun grote voorbeelden is de Franse ontwerper Jean Prouvé, die eveneens heel wat metaal aanwendde voor zijn gebouwen en meubilair. Rond hun eettafel staan er trouwens stoelen van Prouvé. Voor het ontwerp van hun woning werkten ze nauw samen met het internationaal gerenommeerde Brusselse ingenieursbureau van Laurent Ney. Hij kreeg hiervoor een deel carte blanche. Ney wendde voor deze staalconstructie geen balken aan, maar liet alles zagen uit een zware staalplaat, waarvan alle onderdelen met bouten zijn vastgeschroefd. Dit procedé maakt de structuur eleganter.

Het huis is ook voorzien van een performant domoticasysteem uit de industriebouw. De architecten kozen voor een simpel grondplan met beneden een grote leefruimte met keuken en daarvoor een groot terras waaronder hun ontwerpbureau zit. Boven wordt de borstwering aan de trap gevormd door een rij oude metalen kantoorkasten. Ook dat is een speels detail en een verrassend contrast met strenge opbouw van dit ongewone huis.

Info : www.eerdesign.com en

www.carrieresduhainaut.com

DOOR PIET SWIMBERGHE & FOTO’S JAN VERLINDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content