A nnie Degrave zeilde zeven jaar lang de wereld rond, streek voor zeven jaar in Praag neer en belandde uiteindelijk weer op haar vertrekpunt: een bescheiden Brugs huisje. De onrustige reizigster was rijp om haar ervaringen met anderen te delen die nog op weg waren en onderdak zochten voor een paar nachten. Veertien maanden lang sloopte en timmerde ze met een kleine groep aan een Brugs pand waarin alles rot, onecht en versleten was. Tussenmuurtjes werden neergehaald, valse plafonds weggenomen en het hele huis werd tot op het bot ontkleed en vervolgens met recuperatiematerialen smaakvol heropgebouwd. “Ik heb mijn eigen zin gedaan, en voor de rest het huis laten spreken”, zegt Annie. “Ik had in het Pandhotel vastgesteld hoe een aantrekkelijk sfeerhotel eruit kon zien en omdat ik zoveel gereisd heb, wist ik perfect wat het thuisgevoel betekent. Ik wilde gezelligheid, warmte, goede bedden en volop warm water.”

Haar gezelligheid vonden we in het hartje van Brugge, op een steenworp van de Groene Rei, zowat de mooiste kade van de stad. De living vormt de perfecte inleiding tot wat de gastvrouw voor ogen had: houten lambriseringen alom, een kachel, een paar goede fauteuils en een lange tafel waaraan de gasten ’s morgens het uitgebreide continentaal ontbijt kunnen gebruiken. Met broodjes, croissants en chocoladebrood, ham en kaas, en desgevraagd zelfs een gekookt eitje en de ochtendkrant. Om de hoek van de kamer staat discreet een honesty bar: je neemt zelf je drankje en legt er het geld neer.

Boven werden drie kamers ingericht, die de naam van de overheersende kleur kregen: Vanille, Bruin en Grijs. Elk baden ze in een eigen charme die ondersteund wordt door het houten gebinte, een apart bad én douche, een televisie met ISDN-aansluiting. De Vanille Kamer herbergt zelfs een zitbad op poten en een schattige kleine secretaire. In de Grijze Kamer staat op een verhoogje nog een derde bed en werd een hele muur met schitterende, zich herhalende grijze taferelen uit de renaissance behangen. En biedt een prettig uitzicht over Brugse tuinen aan de achterzijde.

De Bruine Kamer is de grootste, bestrijkt de volledige diepte van het huis en heeft daardoor zowel uitkijk naar voren als naar achteren, een kleine zithoek verhoogt het thuisgevoel. Elk van de kamers beschikt over een tweepersoonsbed dat tot twee eenpersoonsbedden kan worden uiteengehaald. En overal hangen werken van Pavel, de trouwe gezel van de gastvrouw.

Het Number 11 Artist’s House vraagt 4500 frank voor de Vanille of de Grijze Kamer, en 5500 frank voor de Bruine, ontbijt inbegrepen.

Number 11, Peerdenstraat 11, 8000 Brugge. Tel. 050-33 06 75, fax 050-33 06 90, e-mail: number11@hotmail.com

http://users.pandora.be/number11/

PIERRE DARGE / FOTO’S JAN VERLINDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content