Er mag dan vaak geklaagd worden over de toeloop van toeristen in Brugge, maar wie in Hotel Egmond logeert, heeft daar helemaal geen last van. Het gebouw, dat van 1711 dateert, omvat drie kleinere huizen die tot een fraai geheel werden verenigd en werd in een warm geel en Brugs rood gestoken. De geschiedenis ervan is niet helemaal duidelijk, maar het staat vast dat het vroeger als onderdeel van een brouwerij en van een wasserij heeft gefungeerd. Met het Minnewater als waterreservoir vlakbij is dat niet verwonderlijk.

Het hotel kijkt uit op het Minnewaterpark, een beschermd stadsgezicht, en ligt aan het einde van de Acht Zaligheden, een minuscuul Brugs straatje dat de privacy van de gasten waarborgt. Kris Van Laere heeft al achttien jaar een hotel in Brugge, en heeft al even lang een oogje op het rustig gelegen huis, dat sinds 1982 als hotel fungeert. Kris is er sinds acht jaar aan de slag en verfraait de acht kamers in zijn eigen tempo.

De gasten worden al meteen gecharmeerd door de gevel en door de gezelligheid van het interieur met de prachtige schouwen, die om redenen van brandveiligheid helaas niet meer in werking zijn. In de hal hangt het schilderij L’Adieu d’Egmond waarvan de afkomst onbekend is, maar waaraan het hotel zijn naam ontleent. Delftse tegeltjes met kinderspelletjes en vogels als thema in de schouwen, en fraaie witte en zwarte vloertegels vervolledigen het kader. Het hotel heeft acht kamers die alle aan de voorzijde zitten en op het park uitkijken. Zowel wat vorm als aankleding betreft, zijn ze verschillend. Slechts twee kamers beschikken over een echte badkamer, de andere hebben een douche en wastafel, maar in elke kamer zijn een televisietoestel en een safe aanwezig en straks ook een internetverbinding. Kris haalt trouwens het grootste deel van zijn Amerikaanse klanten via internet binnen. Erg aardig is kamer nummer 5, op de tweede verdieping, die wat groter is uitgevallen en waar vier personen kunnen slapen. Het meubilair is meer rustiek dan antiek, maar het getuigt van een zekere gezelligheid.

In de ontbijtzaal verwijst de stadskaart van Marcus Geeraerts naar het verleden van de stad, waarvan de drukte op geen enkele manier doordringt tot dit hotel, ook al bevinden het Begijnhof en het Minnewater zich op enkele stappen. Voor de gasten werd een kleine lounge voorzien waar ze thee en koffie kunnen zetten. En in de bar op de benedenverdiepeing worden zeer correcte prijzen gevraagd.

Het Hotel Egmond heeft acht kamers, waaronder enkele die door drie of vier gasten gebruikt kunnen worden. Per kamer, inclusief ontbijt, koffie en thee tijdens het verblijf en de parking naast het gebouw, wordt 4250 frank aangerekend. Met drie wordt dat 5200 frank, met vier 5500 frank. Vanaf vier nachten zijn er kortingen. Het hotel is gesloten van 1 januari tot half februari en er worden geen kredietkaarten aanvaard. Hotel Egmond, Minnewater 15, 8000 Brugge. Tel. 050-34 14 45, fax 050-34 29 40. Internet: www.egmond.be

E-mail: info@egmond.be

PIERRE DARGE / FOTO’S JAN VERLINDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content