Manoir Carpe Diem telt zestien kamers, waarvan veertien suites die aan 125 tot 190 euro worden verhuurd, inclusief ontbijt. Voor de family loft voor vier wordt 195 à 210 euro gevraagd.

Romantik Manoir Carpe Diem, Prins Karellaan 12,

8421 De Haan, 059 23 32 20, fax 059 23 33 96,

manoircarpediem@hotmail.com

De kenners weten het wel : wie gezien wil worden, moet naar Knokke-Zoute. Wie dat niet nodig heeft, trekt naar De Haan, waar Albert Einstein kind aan huis was. Hij bracht er zijn vakanties door en tafelde in het inmiddels verdwenen restaurant Le Coeur Volant. Op de op één na hoogste duin van De Haan torent een villa met een merkwaardige, halfronde gevelboog boven het landschap uit : de Manoir Carpe Diem. De villa werd in 1936 opgetrokken, had onder de oorlog zwaar te lijden en werd vervolgens door een Duitse architect tot hotel omgebouwd en van een binnenzwembad voorzien. In 1992 bracht Jan Vermast er de Engelse cottagestijl binnen, die door de kersverse nieuwe eigenaars verder werd verfijnd.

Patrick en Claudine Deryckere komen uit de kledingsector en het hotel is hun ultieme droom. Nauwelijks een maand na de heropening heeft de gastvrouw de benedenverdieping opgewaardeerd : de ontbijtruimte werd van parket voorzien en kreeg een lichtere toets mee. De muren werden in boeuf gezet, een Farrow & Ball-kleur, met zeekaarten en schitterende etsen van Peter Graham. Wie ’s avonds nog een glas wil, kan in de stemmige bar met open haard terecht. Wie meer op intimiteit is gesteld, nestelt zich in le petit salon, een kleine zithoek, ook al met open haard.

Het hotel telt zestien kamers die op twee na eigenlijk allemaal suites zijn. Aan de voorzijde liggen de drie Waterside-suites, die over twee niveaus werden uitgebouwd en over een eigen privé-terras beschikken, afgeschermd door een haag. Andere bezoekers verkiezen de junior suites aan de achterzijde, die over de tuin en de hortensia’s uitkijken. Zoals kamer 20, waar we de nacht in volstrekte rust doorbrengen. Toch hebben we ook een boontje voor het nummer 2, waar zo’n opgewekte marinesfeer heerst, met blauw en wit, en zeilfoto’s van Beken of Cowes. Voor families wacht er zelfs een heuse family loft in lichtblauw met toch veel privacy voor de ouders.

Manoir Carpe Diem heeft veel meer te bieden dan men op het eerste gezicht vermoedt. Veilig beschut achter de haag bevindt zich aan de voorzijde een verwarmd openluchtzwembad, maar de favoriete plek van velen ligt in de verscholen tuin, waar je op het gazon ongestoord kunt zonnen, op pakweg 400 meter van het strand, en waar een strandcabine voor een extra accent zorgt.

Het ontbijt is uitgebreid, met vers fruitsap en desgewenst een eitje. Het restaurant werd opgedoekt, maar dat hoeft geen probleem te zijn : in Wenduine, op vijf minuten rijden, kookt Koen Mahieu in Four et Fourchette op zijn Aga de wonderlijkste gerechten bijeen.

TEKST EN FOTO’S pierre darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content