Trends en mode beheersen het dagelijkse leven van Joan Rasmussen. Maar op vakantie schudt ze die helemaal van zich af. Haar buitenhuisje nabij het Deense Røsnaas is allesbehalve trendy. Het ziet er allemaal heel losjes en gezellig uit.

Vroeger was dit Deense zomerhuisje zwart met witte ramen, maar van zodra Joan en Michael Rasmussen het gekocht hadden, kreeg het met- een een zachtblauw tintje. Hetzelfde blauw als dat van auto’s in de jaren 1950. Ook het interieur kreeg een opknapbeurt. Alles werd opnieuw geverfd en niet in de gebruikelijke wittinten. De Rasmussens wilden iets anders voor deze plek en de kleuren uit de fifties passen wonderwel bij dit huisje uit 1972.

Joan en Michael Rasmussen kochten het huisje, gelegen nabij Røsnaes, in 1995 en zijn het nog altijd aan het inrichten. Het is wel hun buitenverblijf en ze hebben allebei een heel druk beroepsleven, zodat ze ook niet al hun vrije tijd in het inrichten van hun vakantiewoning steken. Als ze hier zijn, willen ze het rustig aan kunnen doen. Hun volwassen kinderen komen ook met vakantie en genieten er evenveel van als hun ouders, maar ook zij zoeken hier de kalmte op en willen niets overhaast doen.

Het idee om hier een huisje te kopen kwam na een bezoek aan vrienden die in de omgeving wonen. Het is ver genoeg van Kopenhagen, de buurt is geen typische weekendhuisjesbuurt en een echte straat is er ook niet. Wel is er een keienstrand op een boogscheut van het huisje en daar zijn ze blij mee, want niemand van de familie Rasmussen houdt van zand.

Gezellige onderonsjes

De hoge dennen zorgen voor voldoende privacy en dat komt goed uit want er wordt veel buiten geleefd. Vandaar een kookhoekje en een douche in open lucht en een overdekt terras dat in alle weers- omstandigheden wordt gebruikt.

Het huisje heeft een oppervlakte van 42 vierkante meter. Het bijgebouwtje met ruimte voor kinderen en kleinkinderen werd ingericht met spulletjes van de rommelmarkt, afdankertjes van de vroegere bewoners die werden geverfd en dingen die ze ruilden met vrienden.

Joan Rasmussen is de eigenares van de winkel Menthol in het Deense Charlottenlund. Ze ontwerpt bruidsjurken, kleren voor communicanten en andere feestelijke outfits. Ze heeft het altijd heel druk en zich thuis ontspannen is er maar zelden bij. Dat probeert ze dan goed te maken wanneer ze in haar buitenhuisje woont. Dan maakt ze lange wandelingen, gaat ze hengelen, speelt badminton en leest stapels boeken. Geregeld loopt ze naar het strand en terwijl ze onder de dennenbomen zit te genieten, groeien nieuwe ideeën. Barbecues en gezellige onderonsjes met vrienden uit de omgeving zijn de enige gebeurtenissen die de rust doorbreken, maar ook daar genieten ze met volle teugen van.

Door Lykke Foged / Foto’s NIELS HARVING

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content