Torenven, Torenvenstraat 16, 2560 Kessel, 03 480 02 66, fax 03 480 02 60, e-mail torenven@pandora.be, website users.pandora.be/torenven

De familie Vergauwen wéét wat gastvrijheid en service is. Gedurende dertig jaar hielden ze in het centrum van Lier een patisserie waar mensen ook ter plekke wat konden eten, een familiezaak die al in 1943 werd opgestart. Een kleine tien jaar geleden bleek de tijd gekomen om het wat rustiger aan te doen, maar dat bekwam de gastvrouw van vandaag niet zo goed. “Ik moet iets om handen hebben, ik kan slecht tegen het niksen en had heimwee naar de tijd dat ik het de mensen comfortabel en gezellig maakte.”

Dus togen ze aan de slag om een villa in het groen, die al twintig jaar familiebezit was, om te vormen tot een comfortabele bed & breakfast, al valt dat van buitenaf niet meteen te zien. Torenven werd opgetrokken op de plaats waar het gelijknamige kasteel lag, dat bij de aanvallen op de tweede gordel van Antwerpen, in 1914, werd verwoest. Een deel van het vroegere domein werd verkaveld, maar ruim zes hectare werd ongemoeid gelaten en wordt van de straat afgeschermd door een lange muur en een zwart hek. Wie er binnenrijdt, betreedt een kader van groen, bossen en paarse rododendrons waaruit de imposante, witte villa verrijst.

Binnenin heerst een vertrouwd thuisgevoel : een houten trap, een lounge met knetterende open haard voor de gasten, die in drie verschillende kamers terechtkunnen. Margot, aan de voorzijde, beschikt over een romantisch hemelbed en heeft een eigen, grote badkamer. En toch verkozen we de kamer Isabelle, die kleiner is uitgevallen maar een prettiger sfeer heeft, met witte muren, enkele ingelijste gekleurde etsen van bloemen, een oude kast en een ingebouwde lavabo. Dat we in de kamerjas moesten duiken om de badkamer te vinden in de gang, vonden we geen probleem. En ’s morgens zaten we prinsheerlijk te werken in de erker die uitkijkt over de tuin.

Die tuin is misschien het voornaamste argument om Torenven op het verlanglijstje te zetten. Hij grenst aan de voormalige paardenstallen, het gazon loopt naadloos over in het bos, waar zich een tennisbaan bevindt. De aanwezigheid van een volwassen zwembad is de kers op de taart. Tijdens de dag is het in de tuin heerlijk zitten en lezen, ’s avonds galmt er romantische muziek over het groen en wordt de stenen barbecue aangemaakt.

Voor het ontbijt is er keuze tussen twee versies : een gewoon en een buitengewoon. Dat laatste is duidelijk Engels geïnspireerd, met vers fruitsap, spek, een omelet of een gekookt eitje. Zodat er de gasten geen enkele reden overblijft om de rest van de dag elders door te brengen.

Torenven telt drie kamers die aan 60, 80 en 90 euro worden verhuurd, inclusief standaardontbijt. Voor een Engels ontbijt wordt 7 euro supplement per persoon aangerekend.

In deze reeks wordt enkel ruimte gemaakt voor kleine hotels in een historisch kader, waar de eigenaar zelf de zaak runt en gastvrijheid vooropstaat. De hotelletjes liggen op maximaal drie uur reizen van Brussel. Precies goed voor een charmant weekend.

TEKST EN FOTO’S pierre darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content